De Komp is een beeldscherm met één knop en bedoeld voor ouderen die moeite hebben met smartphones en tablets, maar wel eenvoudig contact willen hebben met hun familie.

De Komp is een product van het Noorse bedrijf No Isolation, dat in 2015 is opgericht om mensen uit eenzaamheid en sociaal isolement te helpen. Het apparaat is speciaal ontwikkeld voor ouderen die geen nieuwe digitale vaardigheden kunnen of willen aanleren. Daardoor profiteren ze niet van de digitale communicatie die er plaatsvindt tussen familieleden en ontstaat het risico dat ze in een sociaal isolement raken.Via Komp en de bijbehorende app kunnen digitale kinderen en kleinkinderen foto's en berichten verzenden en videogesprekken voeren met hun analoge (groot)ouders.

126.000 ouderen hebben één keer per maand contact met familie
Eenzaamheid en sociale isolatie vormen ook in Nederland een groot probleem. Meer dan de helft van de 75-plussers zegt zich eenzaam te voelen, dat zijn ruim 700.000 ouderen. Een aantal dat naar verwachting alleen maar zal groeien door vergrijzing en het feit dat mensen langer thuis blijven wonen. Daarvan hebben 126.000 ouderen hooguit één keer per maand contact met familie en vrienden, wat vaak leidt tot een sociaal isolement en daaruit voorkomende gezondheidsklachten. Naar verwachting stijgen deze aantallen de komende jaren fors en ligt het aantal eenzame ouderen in 2030 op 1,1 miljoen. De toegenomen digitale communicatie zorgt ervoor dat ouderen die over onvoldoende digitale vaardigheden beschikken, sneller buiten de boot vallen. Komp brengt hier verandering in en helpt ouderen om uit hun sociale isolement te komen door hen te betrekken bij het dagelijkse familieleven.

Sociaal netwerk voor de hele familie
De Komp wordt geplaatst bij de oudere thuis, waarop familie en vrienden contact kunnen leggen via de bijbehorende app. Die app, die te downloaden is via de App Store en Google Playstore, vormt een technologische brug tussen kinderen, kleinkinderen en grootouders. Familieleden kunnen zo onder meer foto’s en berichten met hun grootouders delen en videogesprekken met hen voeren. Iedereen die in de app van de familie is uitgenodigd, kan zien wat er wordt gedeeld. Op die manier is het apparaat ook een sociaal netwerk voor de hele familie. Bij de ontwikkeling van Komp is rekening gehouden met de beperkingen die sommige ouderen ervaren en die het moeilijk maken smartphones of tablets te gebruiken. Zo is het apparaat met slechts één grote knop eenvoudig te bedienen: aan, uit, volume harder of zachter. Het scherm heeft een hoog contrast en grote letters waardoor het ook voor mensen met visuele beperkingen goed leesbaar is. Het geluid is luid en helder en doordat je de persoon met wie je belt kunt zien, is het makkelijker om goed te begrijpen wat ze zeggen. Dat er geen gebruik wordt gemaakt van een touchscreen, helpt ook. Voor veel ouderen is het door droge vingertoppen lastig om een touchscreen te bedienen.

Continu in ontwikkeling
Een computer, smartphone of tablet vereisen technische vaardigheden, zoals omgaan met wachtwoorden, updates installeren, foutmeldingen begrijpen of en het apparaat opladen, waardoor ouderen vaak een aversie tegen een digitaal apparaat krijgen. Komp is gemaakt voor ouderen die betrokken willen blijven en willen communiceren zonder zich geïntimideerd te voelen door nieuwe, onbekende technologie. Om de functionaliteit van de Komp uit te breiden ontwikkelt No Isolation steeds nieuwe software features, maar niet voordat deze in een grondig UX-design-proces getest zijn met een groep eindgebruikers. De eerste toegevoegde feature was het weerbericht. Binnenkort verschijnen ook een klok- en agenda functionaliteit. Het scherm is een 17inch (medisch)scherm en bevat een 6,5 cm speaker met volledig bereik, een 8MP camera en werkt op wifi of via de usb-poorten met een 4G-dongle.

Prijs en beschikbaarheid
De Komp is te reserveren via bol.com, er hangt wel een flinke prijskaartje vast aan de Komp van € 990,-.

intro