Wat ooit een droom van technologie liefhebbers en anarchisten was, wordt tegenwoordig steeds meer werkelijkheid: Bitcoin wordt op steeds meer plekken in Nederland geaccepteerd. Een toekomst waarin je bij de supermarkt kan afrekenen met crypto lijkt dichterbij te komen. Dit roept de vraag op: hoe zal de wereld eruitzien als fiat valuta compleet door Bitcoin vervangen wordt?

Nu Bitcoin eind 2024 de $100.000 aantikte, laait de discussie over de validiteit van cryptovaluta als wereldwijd geaccepteerd betaalmiddel opnieuw op. Inmiddels bezit ongeveer 14% van de Nederlanders digitale valuta, en dit aantal neemt ieder jaar toe.

De groeiende aandacht voor crypto leidt tot een explosie in het aanbod van digitale munten: naar schatting zijn er inmiddels al meer dan 13.000 verschillende cryptovaluta. 

Deze exponentiële toename van nieuwe investeringsopties betekent dat crypto enthousiastelingen nu kunnen rekenen op de grootste presale crypto kansen. Alhoewel met crypto presale doorgaans de hoogste winstmarges kunnen worden behaald, is er nog geen munt opgedoken die qua populariteit de strijd aan kan gaan met de Bitcoin.

Dit leidt tot de vraag, wat gebeurt er als de populariteit van Bitcoin blijft stijgen en op den duur traditionele betaalmiddelen vervangt?

Banken zijn de fundering van ons huidige betalingssysteem. Een bank verleent drie belangrijke diensten: het in bewaring nemen van geld, het faciliteren van transacties en het verschaffen van leningen. 

Het concept van een bank als opslagplaats voor financiële middelen is eigenlijk vrij verouderd: geld heeft immers geen inherente fysieke vorm meer, en wordt grotendeels digitaal beheerd. 

Bitcoin eigenaren zijn al grotendeels hun eigen bank. Ze zijn zelf verantwoordelijk voor hun digitale valuta, en ook zelf aansprakelijk voor verlies of diefstal. Crypto kan daarnaast makkelijk veilig opgeslagen worden door een cold wallet te gebruiken. In combinatie met 2FA en sterke wachtwoorden, is het vrijwel onmogelijk voor hackers om toegang tot jouw Bitcoin te krijgen.

Daarnaast bieden crypto transacties vele voordelen over transacties waar een bank bij te pas komt. Bitcoin maakt gebruik van een gedecentraliseerd betalingssysteem, waardoor razendsnelle, kosteloze transacties tussen gebruikers kunnen worden gefaciliteerd.

Het enige wat een bank nog te bieden heeft in een maatschappij waar betalen met Bitcoin de norm is, is het uitlenen van geld. Maar als alle wereldburgers hun fiat valuta inruilen voor Bitcoin, hebben banken ook geen geld om uit te lenen.

Traditionele banken zouden hierdoor hun macht verliezen, en burgers zullen een nieuwe manier moeten verzinnen om grote investeringen te financieren. 

Het verdwijnen van banken heeft voor wereldburgers bijkomende voordelen. Grote banken en overheden zijn deels verantwoordelijk voor inflatie, doordat ze geld kunnen bijdrukken wanneer dit uitkomt.

Wanneer er meer geld in omloop is, daalt de waarde van een valuta. Dit is in principe ook het geval bij Bitcoin. Bitcoin heeft hiertegen echter een veiligheidsmaatregel ingebouwd: er kunnen maximaal 21 miljoen Bitcoins in omloop zijn.

Een gebrek aan inflatie, brengt echter ook problemen met zich mee. Wanneer duidelijk wordt dat de Bitcoin niet in waarde zal dalen als resultaat van inflatie, zullen mensen geneigd zijn hun Bitcoin op te sparen en minder uit te geven omdat deze in de toekomst meer waard zullen worden.

Dit fenomeen, genaamd deflatie, kan een vertragende werking op de economie hebben. Hoewel een wereldwijde acceptatie van Bitcoin dus op de korte termijn voor meer autonomie kan zorgen, zijn er ook obstakels die overwonnen moeten worden.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met 99bitcoins.com