Een Vitual Reality-bril en de Virry VR-app brengen je dromen tot leven. Suizen in de langste achtbaan van Amerika, jagende leeuwen spotten op de Afrikaanse savannes en zelfs spacen door de ruimte: het kan allemaal thuis vanuit je luie tuinstoel. Met VR kom je zelfs dichter bij de maan, de sterren en the big five dan ooit! Ga op VR-reis en neem mee…
Virtual Reality (VR) is een computergesimuleerde omgeving waarin je door middel van een VRbril wordt ondergedompeld in levensechte ervaringen en werelden. Dit gebeurt met zowel beeld als geluid, want een VR-bril prikkelt de zintuigen: zicht en gehoor. Hierdoor lijkt het alsof je zelf onderdeel bent van die gesimuleerde omgeving.
Soorten VR-brillen: ontdek de verschillen
Grote tech-bedrijven als Google en Facebook stortten zich de afgelopen jaren met volle overtuiging op VR. Daardoor ontwikkelt de techniek zich razendsnel. Inmiddels zijn er allerlei soorten VR-brillen waarmee je je in een andere dimensie waant.
Computergestuurde headsets
De beste Virtual Reality-brillen, zoals de Oculus Rift van Facebook en de HTC Vive, werken via een computer. Deze brillen hebben een ingebouwd scherm en gebruiken de rekenkracht van een computer voor het spelen van games en het kijken (of eigenlijk: beleven) van video’s. Klein nadeel: ze zijn ook meteen de duurste op de markt. Daarnaast zijn de headsets niet draadloos, waardoor je soms een beetje wordt beperkt in je bewegingen. Als je op safari bent in je eigen woonkamer, moet je dus oppassen dat je niet te ver wandelt, want dan trekt het kabeltje je weer terug. Niet ideaal dus.
Mobielgestuurde headsets
Bij Samsung en Google weten ze zeker dat het de toekomst wordt: draadloze computergestuurde Virtual Reality-brillen, zoals de Samsung Gear VR. Het mooie aan deze VR-brillen is dat je ze overal kunt gebruiken. Het enige dat je nodig hebt, is de VR-bril en je smartphone. Alle processorkracht komt uit de telefoon, waardoor mobielgestuurde VR-brillen geen dure hardware nodig hebben. Dat maakt ze betaalbaarder dan de hierboven genoemde computergestuurde headsets. Mobielgestuurde headsets werken ook nog eens heel simpel: je hoeft alleen maar je eigen smartphone in de bril te schuiven en de bril op te doen. Zo vormt je smartphone het scherm van al je avonturen. De nieuwste Samsung Galaxy S9 Plus met zijn grote heldere Super Amoled Infinity display is hier bijvoorbeeld uitermate geschikt voor.
Kartonnen headsets
Spring je nu van enthousiasme van de bank om een VR-ril te shoppen? Maar wil je eigenlijk niet meteen honderden euro’s uitgeven voor een eerste kennismaking? Dan is de Google Cardboard wat voor jou. Hiermee bewijst Google dat VR betaalbaar en leuk tegelijk kan zijn. De Cardboard is niet meer dan een kartonnen doosje met twee plastic lenzen, een stuk elastiek en klittenband. Je vouwt ‘m in een handomdraai in elkaar, waarna je jouw smartphone erin schuift. Veel smartphones zijn geschikt voor de Cardboard, maar de Sony Xperia XZ2 heeft wel een streepje voor door zijn extra krachtige stereogeluid. Hiermee word je visueel en auditief ondergedompeld in de wereld van VR. Ook heeft de Xperia XZ2 Dynamic Vibration System. Hiermee trilt de telefoon tijdens het gamen, zoals een DualShock-controller bij de PlayStation. In de Google Play Store kun je allerlei apps downloaden zodat jij deze vorm van entertainment to the extreme ervaart. Klaar voor een virtueel avontuur? Virry VR!
Ben jij klaar om de komende maanden zelf VR uit te proberen? Schiet dan uit je VR-startblok en download de Virry VR-app voor je smartphone.