Al sinds meerdere jaren domineert PayPal de markt voor online betalingen. Is dat echter altijd wel het meest geschikte betaalmiddel en wat zijn de voor- en nadelen? Er bestaan inmiddels tal van alternatieven. Laten we er enkele bekijken, zodat jij ontdekt of je steeds de beste online dienst gebruikt voor je financiële transacties.
Als betaalmiddel heeft PayPal een uitgebreid pakket aan voordelen
Het laatste wat we willen doen uitschijnen, is dat PayPal geen goed betaalmiddel zou zijn. Integendeel! Het heeft enkele bijzonder sterke kwaliteiten.
• Om te beginnen, is het gebruiksvriendelijk: een rekening openen, gaat eenvoudig met je e-mailadres. Je kunt daarmee online winkelen, bijvoorbeeld op EBay, een wereldwijd handelsplatform waar PayPal de afgelopen decennia onschatbare diensten bewees als tussenpartij om de koper te beschermen.
• Net zoals bij een gewone bank kun je hier ook krediet krijgen of artikels kopen die je pas later betaalt. Je kunt er zelfs je loon of een bijverdienste op laten storten.
• Overal ter wereld is PayPal goed aanvaard als veilig betaalmiddel. De meeste websites hebben wel een PayPal-betaalknop zodat je vlot geld kunt betalen of ontvangen.
• Voor binnenlandse transacties is de betaaldienst meestal gratis omdat de valuta niet geconverteerd hoeft te worden. Geen gedoe met wisselkoersen dus. Maar ook betalingen in dollars kosten weinig tot niets zolang de betaling binnenlands blijft. Tenslotte is PayPal uitermate veilig.
Enkele nadelen van PayPal
• PayPal is geen "rocket science" maar toch kan het kostenoverzicht verwarrend overkomen. En terwijl binnenlandse transacties gunstig tot gratis zijn, kunnen de kosten voor internationale betalingen hoog oplopen. Bovendien kunnen dergelijke transacties ook wat meer tijd in beslag nemen.
• PayPal is gemakkelijk in gebruik; een kind kan het. Daarom veronderstellen internetcriminelen dat de klanten niet altijd even veiligheidsbewust zijn en kiezen ze als doelwit. Anderzijds is PayPal zich hiervan zeer goed bewust en het bedrijf werkt er continu aan om klanten van de risico's bewust te maken. PayPal hecht grote waarde aan zijn reputatie als veilig betaalmiddel.
Een aantal alternatieven
• Als je een creditcard hebt, ga je deze veel kunnen gebruiken bij de online aankoop van producten of diensten. Je bank regelt alles voor je. Voor elke transactie moet je wel je kaartnummer, naam, vervaldatum en veiligheidscode invoeren. Ook hangt er aan elke transactie wel een prijskaartje, vooral als het geld naar het buitenland vertrekt.
• Sinds de nieuwe wetgeving voor Kansspelen op Afstand komt iDEAL naar voren als een populaire keuze voor online gokken. Maar naast de vele online casino Nederland iDEAL mogelijkheden kun je het platform ook gebruiken voor tal van andere online aankopen. Dat was ook de oorspronkelijke bedoeling van de ontwikkelaars van dit relatief goedkope betaalmiddel.
• Veel handelaars verwachten eerst geld en versturen je dan je pakje. Als je dat niet zo leuk vindt, moet je kijken of de internetshop ook Klarna aanbiedt als betaalmogelijkheid. Dankzij dit systeem zul je eerst je koopwaar ontvangen en kun je ze testen. Ben je tevreden, dan vertrekt je geld pas naar de handelaar. Anders blijft het netjes bij jou op de rekening staan.
• Sterk vergelijkbaar met PayPal zijn diensten gekoppeld aan bekende internetbedrijven. Denk maar aan Amazon Pay, Google Pay en Apple Pay. Vaak heb je bij deze aanbieders sowieso al een account en hoef je daar alleen je bankrekening maar aan te koppelen. Vooral om met je mobiele telefoon een app te betalen, is dit systeem handig. Maar vergeet niet dat ook kleine betalingen kosten met zich meedragen.