Ik heb twee usb-sticks die niet meer toegankelijk zijn, een van 4 GB en een van 32 GB. De 4GB-stick wordt niet meer herkend door een computer; de 32GB-stick wel en er wordt voorgesteld om te formatteren, maar dat lukt niet. In beide gevallen was de stick van de ene op de andere dag niet meer toegankelijk. In beide gevallen was ik op reis en het niet meer toegankelijk zijn was van invloed op mijn reis. Ik ben daarom niet alleen geïnteresseerd in de oplossing, maar ook in de oorzaken.
Ingezonden door: Jos van Ree
Voor de antwoorden op deze vragen zijn beide usb-sticks naar ons opgestuurd. De 4GB-stick trekt nog wel 30 mA stroom uit de usb-poort en Windows detecteert daarom nog wel het insteken. Maar hij blijft onzichtbaar voor de toegepaste Windows- en Linux-herstelsoftware: het geheugendeel is definitief onbenaderbaar. Na het verwijderen van de behuizing werd de printplaat onder vergroting bekeken, maar er was geen mogelijke oorzaken voor falen zichtbaar.
Voor de 32GB-stick geeft een scan met het programma EaseUS Data Recovery Wizard Free aan dat de data nog (gedeeltelijk?) gered kan worden. Na overleg met de vraagsteller wordt hiervan afgezien. Herstelpogingen met Minitool Partition Wizard free geven als resultaat dat de partitionering nog zichtbaar is. De Surface Test (alleen-lezen test van alle geheugencellen) geeft nul fouten aan. Rebuild MBR (Master Boot Record herstellen) en Delete Partition (partitie verwijderen) pogingen geven de melding Bad Disk (defecte schijf). Deze stick is met herstelsoftware nog wel leesbaar, maar onbeschrijfbaar en dus definitief onbruikbaar.
We hebben zelf ervaren dat een usb-stick definitief defect raakte, terwijl er net een reeks bestanden naar toe werd gekopieerd. Elektronica kan helaas zonder aanwijsbare reden spontaan kapotgaan. Verder kan elektronica gevoelig zijn voor statische elektriciteit, elektromagnetische velden en radioactieve (röntgen)straling. Maar normaal kom je de benodigde niveaus om een usb-stick te beschadigen niet tegen, behalve het elektromagnetische veld in een magnetronoven.
Mogelijke oorzaken van het corrumperen van data op een usb-opslagmedium zijn een gedwongen uitschakelen/reset van de computer, het uitvallen van de stroom of het uittrekken van de usb-stekker (of omschakelen met een toetsenbord/video/muis schakelaar) terwijl er net een schrijfactie aan de gang is. Dat een usb-stick zelf hiervan onherstelbaar defect raakt is tamelijk onwaarschijnlijk, maar niet onmogelijk.