Een bekende vroeg mij om zijn laptop met Windows 10 (upgrade van Windows 8 naar Windows 10) preventief te back-uppen.
Danny Gevaers
Dit moest vooral omdat de laptop programma's (voor professionele doeleinden) bevat die door een softwareontwikkelaar zelf ontwikkeld zijn en ooit op de laptop geinstalleerd werden door hemzelf. Ze bestaan dus niet in bijvoorbeeld een .exe-formaat. Herinstallatie op een andere, nieuwe laptop kan spijtig genoeg niet meer, omdat deze ontwikkelaar overleden is.
Om te beginnen zou ik een ‘kloon’ van de harde schijf willen maken en deze via een usb-aansluiting op een externe harde schijf wil zetten. Deze kan ik dan eventueel overzetten of inbouwen mocht de originele harde schijf sneuvelen.
Stel echter dat de laptop volledig sneuvelt (bijvoorbeeld een defect moederbord) en er een nieuwe laptop in gebruik moet worden genomen. Kan ik dan zonder probleem de gekloonde schijf ‘terug klonen’ naar deze nieuwe computer? Omdat de laptop een Windows-licentie bevat en ik de originele schijf overschrijf met de kloon, zal de licentie naar ik vermoed verloren of onbruikbaar zijn en start naar alle waarschijnlijkheid de laptop niet meer op. Is het echter zo dat met de aankoop van een nieuwe licentie, de laptop weer werkende te krijgen is, zolang de programma's (inclusief Windows 10) maar overgezet kunnen worden van de ene naar de andere laptop?
Voor het creëren van een schijf-image (een exacte kopie van de schijf) zijn diverse programma’s beschikbaar. Een gratis en gebruikersvriendelijk programma is AOMEI Backupper Standaard. Dit is te downloaden vanaf: https://www.aomeitech.com/download.html
Als het programma gestart wordt, zie je Disk Backup naast Back-up staan. Het is handig te back-uppen naar een externe usb-harddisk met minimaal de omvang van de harddisk. Maar wij adviseren veel groter, zodat meerdere versies en ook de datagegevens apart kunnen worden opgeslagen.
Voor het kunnen terugzetten van de image, moet er een hersteldisk of -stick gemaakt worden. Dit doe je via hetzelfde programma door op Gereedschap te klikken, waarna rechts Maak Bootable Media verschijnt. Als dat is aangemaakt, kun je nog even testen of het systeem daarmee wil opstarten.
Mocht de harddisk defect raken, dan moet deze vervangen worden en kan de image dus op deze manier worden teruggezet. Wil je een image die is aangemaakt op een ouder systeem, terugzetten op een nieuw systeem, dan werkt dat niet. De computerarchitectuur zal verschillen en er zullen daardoor andere drivers geïnstalleerd zijn. Een image overzetten kan dus alleen als de specificaties van de systemen identiek zijn. Het overzetten van alleen de databestanden van het ene naar het andere systeem is geen probleem. Dat kun je ook met een back-up regelen.
Het overzetten van applicaties die op een oud systeem zijn geïnstalleerd en waarvoor geen installatiebestanden meer beschikbaar zijn, is wel een probleem. Die kunnen dan niet meer opnieuw geïnstalleerd worden.
Uitzondering hierop zijn de zogenoemde portable applicaties, dit zijn applicaties die geen wijzigingen aan het besturingssysteem aanbrengen en direct vanuit een directory of map kunnen worden gestart. In je verhaal geef je niet aan wat voor type applicatie(s) het betreft; portable applicaties hebben geen registratie in de map C:\Program Files (x86).