In PC-Active 317 is een aantal beveiligingscamera’s getest, maar ik mis wat selectiecriteria.
Ik zoek namelijk een beveiligingscamera die ik binnen voor het raam wil zetten en die tot circa 10 meter moet bewaken met opslag op een sd-kaart of in de cloud. Wat zijn dan de aandachtspunten om een beveiligingscamera te kiezen?
Gerard G.
Hieronder vind je een aantal criteria om je te helpen bij de keus.
Binnen- of buiten-camera: zoals de naam al aangeeft, is een binnencamera ontwikkeld voor gebruik binnen en een buitencamera voor buiten. Dat heeft primair te maken met bestand zijn tegen verschillende weercondities, zoals regen en vorst. Als je een binnencamera voor je raam zet, dan moet je op een aantal zaken letten. Het nachtzicht reflecteert tegen de ruit zodat je ‘s nachts niets ziet. Als je nachtzicht uitzet, zie je wel iets, maar dat beeld is niet bruikbaar.
De detectie van een webcam kan op basis van beeldwijziging (beweging) werken en/of een warmtebron die in beeld verschijnt (Passieve Infrarood Sensor). Detectie via infrarood werkt niet door glas, zodat ongenode gasten niet worden opgemerkt. Goedkopere camera’s werken veelal met detectie op basis van beeldwijziging, maar dat hoeft dus geen persoon te zijn, zodat je veel meer triggers/meldingen krijgt.
Het heeft dus nadelen als een binnencamera achter glas voor buiten wordt gebruikt. Een buitencamera kan wel binnen worden gebruikt. Het detectiebereik kan in aantal camera’s worden afgekaderd tot een kleiner deel van het zichtveld om het aantal triggers te reduceren.
Zicht van de beveiligingscamera: de meeste camera’s hebben goed zicht tot zo rond de 5 à 6 meter. Duurdere camera’s komen veelal verder. Dit heeft te maken met de kwaliteit van de lens en de sensor en de vaste brandpuntafstand (fixed focus). Op lange afstand iemand detecteren wordt daarbij ook lastiger, omdat het beeld vervaagt. Het nachtzicht geeft ook over een afstand van 5 à 6 meter voldoende licht om personen herkenbaar te detecteren. Voor 10 meter moet je denken aan de duurdere beveiligingscamera’s.
Lokale opslag en opslag in de cloud: voor lokale opslag moet de camera beschikken over een sd-slot voor toevoeging van een sd-kaartje. Je steekt hierin bijvoorbeeld een 32GB kaartje dat dan, afhankelijk van de hoeveelheid triggers, voor een langere periode informatie kan opslaan. Als het kaartje vol is, dan wordt automatische de oudste beeldinformatie verwijderd en kan de nieuwe informatie worden toegevoegd.
Nadeel is dat de opslag in de camera zit. Als de camera wordt meegenomen, dan ben je al het beeldmateriaal kwijt. Een vereiste is dan dus om de camera stevig en hoog op te hangen, zodat men er niet eenvoudigweg bij kan. Te hoog heeft ook weer een nadeel, omdat het gezicht dan niet goed zichtbaar is.
Voor cloudopslag ben je aangewezen op een betaald abonnement bij de leverancier. Per jaar kan dat aardig oplopen. Hoe langer je de termijn voor opslag wil, hoe meer je betaalt. Andere opties, bij de meer geavanceerde modellen, is opslag op een NAS, via FTP en dergelijke.
Accu of netvoeding: bij gebruik binnen is een spanningsaansluiting veelal geen probleem. Bij gebruik buiten is dit lastiger en wordt vaak gebruikgemaakt van een camera met accu. Je moet dan eens in de zoveel tijd de accu opladen en de camera weer terughangen. De accuduur is afhankelijk van het aantal triggers dat verwerkt wordt en zal veelal tussen de drie en zes maanden liggen.