Benieuwd naar de gezondheid van je vaste schijf? Een belangrijke graadmeter vormt het aantal slechte sectoren (bad sectors). Hoe meer hiervan, hoe onbetrouwbaarder de vaste schijf is.

Dennis Gandasoebrata


Bad sectors kunnen in de praktijk leiden tot gegevensverlies en beschadiging van data. Met Macrorit Disk Scanner, dat je gratis mag gebruiken, kun je je vaste schijf onder de loep nemen.

macrorit diskscanner 2

Wie in het verre verleden de defragmentatie- en controleprogramma’s van MS-DOS heeft gebruikt, zal de gebruikersomgeving bekend voorkomen. Via een groot vlak gevuld met vakjes word je tijdens de scan op de hoogte gehouden van de goede en slechte sectors. Een rood blokje betekent een slechte sector, terwijl een groen blokje een gezonde sector aanduidt. De resultaten zie je niet alleen in het grafische overzicht, maar worden ook opgesomd in een logboekbestand. Prettig als je dit met anderen wilt delen. Bovendien hoef je Macrorit Disk Scanner niet te installeren. De portable editie kun je op een usb-stick zetten en vervolgens eenvoudig op andere computers uitvoeren.

Met de betaalde variant haal je wat meer functies in huis. Een test kan redelijk wat tijd in beslag nemen. Gelukkig hoef je hier niet de hele tijd bij te blijven en kun je ook aangeven dat de computer na de scan automatisch moet worden afgesloten. Heb je een schijf die verdeeld is in meerdere partities, dan kun je ook aangeven welke specifieke partities moeten worden gecontroleerd.


Product: Macrorit Disk Scanner
https://macrorit.com/disk-surface-test/disk-surface-test.html



3 en half sterren


Platform: Windows

Pluspunten:
* partitie te selecteren
* automatisch afsluiten na controle

Minpunten:
* logboekbestanden alleen te bewaren bij betaalde editie