De Google Pixel 8 Pro bevalt prima: het scherm is lekker helder en fel, de camera’s doen het goed en natuurlijk is de liefst 7 jaar ondersteuning geweldig.
Aad Munsterman en Rob Coenraads
De Google Pixel 8 Pro heeft een fris ontwerp met afgeronde hoeken en een frame van gepolijst aluminium. Opvallend is de matglazen achterkant: het is de eerste Pixel Pro die hierover beschikt. Bijna alle smartphones zijn vrij glad en deze smartphone is hierop geen uitzondering. Wil je dat hij lekker in de hand ligt en dat hij beter beschermd is tegen vallen en tegen een stootje kan, dan neem je een hoesje (cover).
Aan de linkerzijkant zit niks, aan de bovenkant zit een microfoon, terwijl aan de rechterkant zich de aan-uitknop en de volumeknop bevinden. Onderaan zitten de twee luidsprekers en de usb-c-aansluiting.
Aan de achterkant zit de opvallende horizontale camerabalk die zo kenmerkend is voor de Google Pixel-smartphones. Wel zitten alle camera’s nu bij elkaar, daarnaast aan de rechterkant zitten de flitser en de nieuwe temperatuursensor, waarover verderop meer. Zonder hoesje weegt hij 213 gram en is hij 163 x 77 8,8 mm groot.
Scherm
Terwijl de ‘gewone’ Google Pixel 8 over een 6,2inch Actua-display beschikt, heeft de grote broer een 6,7inch Super Actua-scherm. Je merkt meteen dat dit het helderste oled-scherm van alle Google-smartphones is, want ook in felle lichtomstandigheden als direct zonlicht toont hij mooie felle (Ultra HDR-)afbeeldingen en video’s. Prettig is ook de verversingssnelheid (refresh rate) van 120 Hz; het aantal pixels bedraagt maximaal 1377 x 2992, maar voor batterijbesparing staat hij standaard ingesteld op 1008 x 2244 pixels.
Processor, geheugen en accu
De Google Pixel 8 Pro heeft de Google Tensor G3-chip aan boord die samenwerkt met de Titan M2-beveiligingschip; het is dus geen Snapdragon 8 (Gen 2-)chip die je in andere (top)smartphones ziet. In de praktijk merk je daar niet zoveel van, tenzij je van plan bent om bijvoorbeeld video’s te bewerken of zware games te spelen. Google geeft verder aan dat hij speciaal ontworpen is met AI van Google voor geavanceerde foto- en videofuncties en slimmere manieren om je de hele dag door te helpen. Hij werkt gewoon lekker vlotjes.
Aan werkgeheugen heeft hij mooi 12 GB aan boord, terwijl je qua opslaggeheugen de keuze hebt uit 128, 256 of 512 GB. Met de 5050mAh-batterij oftewel accu moet je het een hele dag volhouden en dat lukt zeker.
Camera’s
Voor de keuze van een smartphone zijn de camera’s en de kwaliteit van foto’s en video’s van groot belang, daarom extra aandacht hiervoor. Hij beschikt over vernieuwde camera’s voor betere foto’s en video’s en nieuwe bewerkingsfuncties die mogelijk zijn gemaakt door Google AI. Zowel de Pixel 8 als 8 Pro hebben dezelfde groothoekcamera die 21% meer licht opvangt dan hun voorgangers. De ultragroothoekcamera op beide telefoons vangt zelfs 105% meer licht op. Daarnaast beschikt de Pixel 8 Pro over een telefotocamera met 5x optische zoom, die 56% meer licht opvangt dan de Pixel 7 Pro en maakt 10x foto's op optische kwaliteit. Ten slotte beschikt de selfiecamera nu over autofocus.
Met de hoofdcamera kun je echt wel mooie foto’s maken die ook natuurgetrouw zijn. Omdat de lens meer licht binnenlaat, schiet hij ook betere foto’s in het donker. Let bij het nemen van foto’s hiermee wel op dat de 8 Pro standaard met 12 MP schiet. Je kunt echter wel 50MP-foto’s maken die veel gedetailleerder zijn.
De nieuwe 48MP-groothoeklens schiet ze ook in 12 megapixel, maar ook hier kun je kiezen en wel tot 48 MP dus. De resultaten hiervan zijn ook prima.
Zoals beschreven vangt de 48MP-telelens meer licht op. Inzoomen kan tot 5x, maar met Super Res Zoom (optische en digitale zoom samen) is hij tot 30x in staat in te zoomen. In de praktijk is de maximale zoom, net als bij andere smartphones, niet altijd top en levert dat mindere kwaliteit op.
Al met al zijn de camera’s prima en de vernieuwde interface van de camera-app werkt prettig. Bovendien beschikt de Pixel 8 Pro over Pro Controls waarmee je meer controle hebt over de camera’s met instellingen zoals ISO, sluitertijd, etc.
Temperatuursensor
Het gaat hier te ver om alle hardware en software (zoals de nieuwe functies Magische Editor, Beste opname en Magische gum voor audio) te beschrijven. Wel is de nieuwe temperatuursensor in de Thermometer-app getest die snel een object kan scannen om de temperatuur te krijgen. En hij kan zelfs je lichaamstemperatuur meten, maar die was op 23 februari nog niet beschikbaar.
Software en updatebeleid
De Google Pixel 8 Pro is voorzien van Android 14 en de liefst 7 jaar ondersteuning voor Android- en beveiligingsupdates en reguliere functies is natuurlijk echt geweldig. Ook Samsung biedt dit nu aan voor hun nieuwe Galaxy S24-serie, hopelijk volgen meer fabrikanten. Zo hoef je minder vaak een (nieuwe) smartphone te kopen en het is dus ook nog eens duurzaam.
Prijs en beschikbaarheid
De Pixel 8 Pro is verkrijgbaar in (baai)blauw, beige en zwart vanaf € 1099,-.
Conclusie
De Google Pixel 8 Pro bevalt prima: het scherm is lekker helder en fel, de camera’s doen het goed en natuurlijk is de liefst 7 jaar ondersteuning geweldig. Wel is de adviesprijs aan de (te) hoge kant en kan de processor beter. Ben je op zoek naar een fijne smartphone voor langere tijd, dan is de Google Pixel 8 een prima keuze.
Product: Smartphone Pixel 8 Pro
Adviesprijs: vanaf € 1099,-
Pluspunten:* helder fel scherm
* camera's prima
* 7 jaar updates
Minpunten:
* hoge adviesprijs
* processor kan beter