Monitoren heb je in alle soorten en maten en dit keer testen we de opvallende iiyama ProLite XCB4594DQSN met een superbreed beeld. Wat zijn hiervan de voordelen en hoe goed is deze monitor?

Aad Munsterman

Elke maand test PC-Active minimaal één monitor en dat is ditmaal de opvallende iiyama ProLite XCB4594DQSN. Zo is de breedte van 109 cm het eerste dat opvalt: het is namelijk een ultrabreed gebogen 32:9 DQHD-scherm met een superresolutie tot wel 5120 x 1440 pixels en een kromming van 1500R om het beeld over de totale breedte goed te kunnen zien. De weergave is dus alsof twee 25inch QHD-schermen naadloos in één monitorscherm zijn opgenomen.

iiyama 1

VOORDELEN DQHD

De voordelen van dit type scherm zijn legio, zoals het werken met meerdere taken tegelijkertijd met daarbij continu zicht op de uitvoer van die programma’s. Het biedt ook een bijzondere ervaring bij het spelen van games. Voor de creatieveling is veel meer werkruimte beschikbaar, zoals een lange video-timeline, voor sneller en efficiënter werken. Bijkomend voordeel is een schoner bureau en een muisaanwijzer die probleemloos over het gehele scherm beweegt. Dit type scherm werkt dus sterk productie-verhogend.

Nadelen zijn een hogere kostprijs en de noodzaak van een krachtige grafische processor zoals een recente geïntegreerde of aparte video-controller met, voor volledige resolutie, een HDMI1.2- of DisplayPort-aansluiting. Aandachtpunt is ook dat niet alle programmatuur goed met een 32:9 scherm overweg kan.

UITVOERING

De monitor is in het zwart uitgevoerd met drie randloze zijden en een beelddiagonaal van 44,5 inch oftewel 113 cm. Op het bureau vergt dat een forse ruimte van 1090 x 409/539 x275 mm (b x h x d). De aan-uitknop en OSD-toets (On Screen Display) bevinden zich onder in het midden van het scherm.

SCHERMSPECIFICATIES

Het type scherm is VA met een matte finish. Dit type staat bekend om het hoge contrast met diepe zwartwaarden en daarnaast goede kleurweergave en brede kijkhoeken. Het contrast van dit model heeft een waarde van 3000:1 en dat is prima voor de meeste gebruikers. De kleurweergave hebben we gemeten en komen daarbij op 100 procent sRGB, 78 procent NTSC, 80 procent AdobeRGB en 88 procent DCI-P3. Dat zijn mooie waarden voor algemeen gebruik. De kalibratie van het scherm is goed uitgevoerd. De standaard helderheid kan iets terug naar 15 (120 nits). De kijkhoeken komen uit op de standaard 178 graden, waarbij de kromming garant staat om het beeld over de totale breedte goed weer te geven.

De helderheid is maximaal 450 nits. Dat is voor een monitor een mooie maximale helderheid en daarbij geschikt voor de meeste gebruikssituaties. HDR (High Dynamic Range) kan worden geactiveerd (voor beeldinformatie die dat levert) en zal een iets betere beeld weergeven dan een SDR (Standaard Dynamic Range). HDR400 ligt echter aan de ondergrens van met wat met HDR mogelijk is.

De monitor heeft behoorlijke gaming-aspiraties, doordat de MPRT (Moving Picture Response Time ofwel de bewegingsresponsetijd) een waarde van 0,8 ms heeft. Dit is een snelle waarde om de bewegingsonscherpte te verminderen. Bij gaming is ook de verticale synchronisatiefrequentie van belang en die ligt tussen de 48 en 165 Hz. Daarnaast is Freesync-adaptieve synchronisatie aanwezig voor een variabele vernieuwingsfrequentie (VRR)  ter voorkoming van het trekken en stotteren van het beeld. Dat maakt deze monitor ook een goede kandidaat als gaming-scherm.

VIDEO-AANSLUITINGEN

Aan de achterzijde is een scala aan aansluitingen beschikbaar, waaronder 2x HDMI2.0/2.1, 1x DisplayPort1.4 en 1x usb-c met DisplayPort-alternate modus. Deze laatste ondersteunt ook Power Delivery en wel met 90 watt, zodat ook een laptop van stroom kan worden voorzien via dezelfde kabel.

USB-C-DOCK EN KVM-SWITCH

Er is een usb-c-dock ingebouwd die gebruikmaakt van de enkele usb-c-kabel tussen systeem en monitor. Aan deze switch zijn gekoppeld een RJ45 LAN-aansluiting en de KVM-switch. De KVM-switch heeft naast de usb-c-aansluiting ook een usb-b-ingang en drie usb-b-V3.2/5Gbps/900mA uitgangen.

OSD OFTEWEL ONSCREEN DISPLAY

De On Screen Display-bediening zit op een wat lastig bereikbare plek midden onder op het brede scherm en is uitgevoerd met een joystick. Het is even wennen, maar werkt daarna eenvoudig en hoe vaak heb je het nodig? Via het OSD-menu zijn de standaardinstellingen bereikbaar en aanvullend kan Adaptive Sync, RGB-bereik, HDR, Blauwlicht-reductie, Black Tuner, MST, PbP, DSC en vele anderen worden ingesteld.

LUIDSPREKERS

Het geluid wordt overgedragen via de video-aansluiting en eindigt in 2x 3W luidsprekers. Zoals bij veel monitors klinkt het geluid wat mager en nogal hol. Een beter alternatief is een hoofdtelefoon gekoppeld aan de 3.5mm audio-jack.

ERGONOMIE

iiyama 2Door de breedte van de monitor is het niet draaibaar op de voet. De hoogte is instelbaar met 13 cm van 7 cm van de onderzijde of tot 53 cm van de bovenzijde van het bureaublad. Het scherm kan voldoende kantelen. Voor wandmontage is een 200 x 100 mm VESA-aansluiting. Usb-b, usb-c-, DisplayPort- en hdmi-kabels worden meegeleverd.

STROOMVERBRUIK

Een scherm met deze afmetingen heeft iets meer stroom nodig dan een enkel scherm en dat komt uit op zo’n 33 watt bij 120nits helderheid. Het maximum verbruikt ligt op 60W en stand-by op 0,5 watt.

CONCLUSIE

We hebben enige tijd met deze monitor mogen werken, gekoppeld aan een moderne laptop met een usb-c-poort met alternate-DisplayPort-ondersteuning.
We zien een mooi en helder beeld met 5120 x 1440 resolutie. Het geheel werkt plezierig met goede kleurweergave. Het effect van HDR is beperkt.
Al met al een functioneel rijke monitor waarmee het handig werken is omdat je veel vensters naast elkaar open kan hebben. Ook voor gaming is deze monitor een aanrader. Als we kijken naar de concurrentie, dan is de vraagprijs een goede deal.
Dit model is, voor dezelfde prijs, ook beschikbaar als gaming-monitor met type iiyama G-Master GCB4580DQSN Red Eagle.


Product: iiyama ProLite XCB4594DQSN DQHD

4 en half sterren

Adviesprijs: € 750,-

Pluspunten:
* superbreed scherm
* functioneel rijke monitor

 Minpunten:
* systeem met DP (alternate) of HDMI2.1 vereist voor 5120 x 1440
* OSD-bediening zit op een wat onhandige plaats