De Meta Quest 3 is een interessante headset die voor een schappelijke prijs de mogelijkheden van mixed reality biedt.

Aad Munsterman, Ernst Roelofs en Rob Coenraads


Meta Quest 3 meta swiper


De Quest 3-headset heeft een intrigerende mix van VR (virtual reality oftewel virtuele werkelijkheid) en AR (augmented reality), ook wel mixed reality genoemd. De Quest 3-‘bril’ heeft per oog een schermpje van 2064 x 2208 pixels. Aan de buitenkant zijn 2 ingebouwde camera’s waarmee je de ‘buitenwereld’ met de headset op kunt bekijken en opnemen in een virtuele werkelijkheid. Je kunt de headset met je eigen bril op gebruiken; bij multifocale glazen luistert de positie van de bril nauw. De installatie is vrij eenvoudig en de bediening gaat met vingerbewegingen en de 2 meegeleverde controllers.

Met de Quest 3 kun je onder andere spelletjes spelen, sporten en films bekijken: Netflix en Amazon Prime hebben hiervoor een app, er is (nog) geen Ziggo-app. Zowel beeld- als geluidskwaliteit zijn vrij goed, maar het beeld via de camera’s is eerder matig. Meta biedt met hun Meta Quest-app gratis en betaalde content en spelletjes aan voor Android, iOS en iPadOS; het platform heet Horizon. Voor de pc is er Meta’s gratis app om de Quest 3 als monitor te gebruiken. Voor Mac-gebruikers is die er (nog) niet, wel is er de betaalde Virtual Desktop-app waardoor je het scherm van een Mac kunt streamen naar de Quest 3.

Al met al is de Meta Quest 3 een interessante headset die voor een schappelijke prijs de mogelijkheden van mixed reality biedt.


Product
Meta Quest 3


4 sterren


Adviesprijs: 
€ 549,99

Pluspunten:
* interessante mixed reality headset
* schappelijke prijs

Minpunten:
* beeld via de camera’s matig