De OnePlus Watch 2 is een indrukwekkend en stevig horloge met hoge prestaties, zeer lange batterijduur en veel functionaliteit.

Aad Munsterman en Rob Coenraads


oneplus swiper

De eerste versie van de OnePlus Watch maakte geen indruk, maar versie 2 is een opvallende verschijning met een aantal bijzondere kenmerken. Zo beschikt hij over goede prestaties en een zeer lange batterijduur in combinatie met een zeer stevige uitvoering met elegante uitstraling. Het is voor OnePlus het eerste Google’s Wear OS-horloge voor gebruik in combinatie met Android8+-smartphones.

Design
Er is één model met twee uitvoeringen: Radiant Steel met gepolijste RVS-kast en groene rubberen band en de Black Steel met zwarte RVS-kast en zwarte band. De sluiting is standaard met een pin dat in één van de vele gaatjes valt en dus voor iedereen eenvoudig aanpasbaar is. De doorsnede is 46 mm met heldere weergave. Het glas is extra hard, 2.5D Sapphire Crystal, zodat beschadigingen zoveel mogelijk worden voorkomen. De bodemplaat is van kunststof met daarin de vele sensoren. Het horloge voldoet een de MIL-STD-810H en kan 5 ATM verdragen en is IP68 stof- en waterdicht en is dus geschikt voor extreme omstandigheden. Een externe drukknop is voor de Home-situatie en app-toegang en de verdiepte actieknop voor toegang tot de vele workouts c.q. sporten. De totale uitstraling is high-end. Door de omvang is het toestel minder geschikt voor de smalle pols.

Scherm
Het Amoled-scherm heeft een diameter van 1,43 inch (zo'n 3,5 cm) en 466 x 466 pixels met een maximale helderheid van 600 nits. Er zijn circa 20 wijzerplaten beschikbaar via de OHealth-app.

Processors, geheugen en meer
De basisprocessor is een Snapdragon W5 Gen1 die zorgt draagt voor het Wear OS-besturingssysteem van Google. Daarvoor is 2 GB aan werkgeheugen (RAM) met 32 GB aan opslaggeheugen (ROM) beschikbaar. Wifi is tot en met Wi-Fi 4 beschikbaar en qua bluetooth beschikt hij over Bluetooth 5.0. GPS werkt met L1+L5 en optimale antenneplaatsing voor exacte positiebepaling. NFC is beschikbaar voor gebruik in combinatie met Google Wallet. Een tweede processor, de BES2700, met het RTOS-besturingssysteem zorgt voor het efficiënte energiebeheer met een energiebesparende modus voor maximaal 12 dagen.

Batterijduur
De batterijduur tot 100 uur is opvallend, omdat horloges in deze klasse meestal elke dag moeten worden opgeladen. OnePlus heeft dit gerealiseerd met een twee-processor-techniek met twee besturingssystemen in combinatie met een 500mAh accu. De laadtijd is 60 minuten voor 100%. Een usb-c-oplaadkabel met het 'oplaadrondje' wordt meegeleverd, de stekker niet.

Google Wear OS
Wear OS is het platform van Google voor eenvoudige koppeling en synchronisatie met Android-smartphones en besturing van alle taken van een slim horloge met een uitgebreide set functies en workouts. Een standaard set apps is geïnstalleerd waaronder Google Assistant, Wallet en Maps; daarnaast zijn er nog vele extra apps te installeren.

Praktijk
Daar snowboarden en skiën onderdeel is van de ondersteunde sporten hebben we Oostenrijk gekozen voor de praktijktest in combinatie met de OnePlus 12-smartphone. Je kunt elke afdaling apart starten en stoppen, maar ook de gehele dag aan laten staan waarbij gedetecteerd wordt hoeveel afdelingen zijn genomen. Met behulp van GPS destilleert het horloge wat de actie is en verzamelt alle gegevens voor beknopte weergave via het horloge of uitgebreid via de OHealth-app. De bediening is eenvoudig, doordat de laatste workout als eerste geselecteerd kan worden. We zijn tevreden met de gepresenteerde resultaten.

Conclusie
Een indrukwekkend horloge met veel functionaliteit. In combinatie met een OnePlus telefoon is er extra functionaliteit. Het is alleen voor gebruik met Android-telefoons en er wordt maar in één grote maat geleverd voor een high-end prijs.


4 sterren

OnePlus Watch 2 Radiant Steel, model OPWWE321

Adviesprijs: € 329,-

Pluspunten:
* high-end uitstraling
* veel functionaliteit

Minpunten:
* slechts één groot model en alleen voor Android
* volledige functionaliteit i.c.m. OnePlus-telefoon