Inkscape is een open source vector graphics editor met een uitgebreide set functies en kan gebruikt voor zowel artistieke als technische illustraties,  Het gebruik van vector graphics (SVG-bestandsformaat) zorgt voor scherpe afdrukken en renderingen met onbeperkte resolutie.

Dennis Gandasoebrata

Ga je aan de slag met vectorgebaseerde bestanden (zoals tekeningen of schema’s) en heb je geen behoefte aan betaalde software om de klus te klaren? De makers van Inkscape bieden een gratis programma aan waarmee je vectorbestanden op basis van het svg-formaat maakt en bewerkt.  

sterren 4 5

Vooral de grote set functies valt op aan Inkscape. Zo vind je hier gereedschap herkenbaar uit commerciële programma’s, zoals ondersteuning voor lagen en groeperen van objecten, tools om vormen te maken en de mogelijkheid om met tekst in afbeeldingen te werken. Er is ook ondersteuning voor transparantie via alfakanalen. Overigens ben je niet gebonden aan het svg-formaat voor het eindproduct. Zo kun je de documenten exporteren in uiteenlopende bestanden, zoals png-, pdf- en eps-formaten. Voor de gevorderde gebruikers is er ook ondersteuning voor het verwerken van bestanden via een opdrachtregel. Handig als je bijvoorbeeld meerdere bestanden in één keer wilt exporteren of omzetten.

De relatieve complexiteit van de software vraagt wel wat ‘inleeswerk’. Dit hebben de makers zich ook gerealiseerd en hiervoor een uitgebreide knowledge-base beschikbaar gemaakt. Ook zijn er communities beschikbaar, waar je terecht kunt met vragen. Je kunt specifieke functionaliteit aan Inkscape toevoegen met behulp van extensies. Goed voorbeeld hiervan is het animeren van afbeeldingen: een functie die standaard niet aanwezig is.


Product: Inkscape
, https://inkscape.org


4 en half sterren


Platform: Windows 11

Pluspunten:
* Uitgebreide toolkit
* Extra functies via extensies
Minpunten:
* Al enige tijd geen updates meer uitgebracht