Upscayl helpt je bij het omzetten van een lageresolutiefoto naar een hoge resolutie

Dennis Gandasoebrata

Heb je nog oude foto’s liggen, waarvan de kwaliteit te wensen overlaat? Met wat externe hulp kun je de foto’s nieuw leven inblazen. Upscayl helpt je bij het omzetten van een lageresolutiefoto naar een hoge resolutie. Uiteraard is het uiteindelijke resultaat sterk afhankelijk van het bronmateriaal, maar de resultaten zien er overtuigend uit.

upscayl 2

De makers richten zich op twee varianten: een gratis desktopvariant van de software, die je lokaal kunt gebruiken en binnenkort een cloud-variant. Doordat de berekeningen bij de desktopversie op de lokale machine plaatsvinden, heb je geen internetverbinding nodig. Links in het venster selecteer je de afbeelding. Via de optie Batch Upscayl kun je in één keer meerdere foto’s onder handen nemen. In de volgende stap geef je aan hoe de verbetering moet plaatsvinden, op basis van het soort foto. Vervolgens geef je het fototype aan, waarmee de upscaler rekening moet houden. Rechts in het venster vind je de foto en kun je met een schuif de ‘voor’- en ‘na’-situaties met elkaar vergelijken.

De desktopversie is beschikbaar voor verschillende platformen: Linux, macOS en Windows. Op het moment van schrijven zijn de makers ook bezig met een cloud-gebaseerde versie. Hiervoor kun je je opgeven voor een wachtlijst. Deze dienst claimt tot vijfmaal sneller te zijn dan de desktopversie: je bent ook niet meer afhankelijk van de eigen hardware.


Upscayl, https://www.upscayl.org


4 sterren


Platform: Linux, macOS, Windows

Pluspunten:
* Voorbeeldweergave
* Lokale verwerking van foto’s
Minpunten:
* Lokale versie biedt minder verbetermodellen dan cloudvariant