Een betaalbare smartphone is tegenwoordig veel beter dan een paar jaar geleden. Wat krijg je voor maximaal 200 euro? We testen in deze prijsklasse 3 smartphones: Oppo, A18, Motorola Moto G24 Power en Xiaomi Redmi Note 13 4G.

Rens Blom en Rob Coenraads

de test

    


Let op!

In deze test hebben we de adviesverkoopprijzen als
leidraad gekozen, de winkeprijzen liggen vaak veel lager.

             


.

 




04 betaalbaresmartphone oppo 2
Oppo A18

Voor iets meer dan honderd euro koop je de Oppo A18, die begin 2024 is uitgebracht en voorzien is van een 6,56inch lcd-scherm. Dat scherm is aardig, maar komt mede door de lagere HD-resolutie niet mee met duurdere telefoons.
De specificaties zijn (logisch) ook een tandje minder. Zo is het werkgeheugen met 4 GB beperkt en zijn de camera’s matig. Langzaam is de Oppo A18 niet, al willen we het toestel ook niet snel noemen. We vinden het fijn dat Oppo de telefoon voorziet van 128GB opslaggeheugen. De accu gaat probleemloos een lange dag mee.

Het updatebeleid van de smartphone is beperkt. Er komt na Android 14 geen upgrade meer en beveiligingsupdates stoppen al in oktober 2026. Kortom: over ruim twee jaar is de telefoon niet meer veilig te gebruiken.

Gelet op de prijs begrijpen we compromissen in specificaties en updateondersteuning, maar het roept ook de vraag op hoeveel plezier je gaat beleven aan zo’n goedkope telefoon als de Oppo A18.

3 en half sterren

 

Adviesprijs: € 169,-

+ scherm oogt onscherp
+ lange accuduur

- matige camera’s
- korter updatebeleid

02 betaalbaresmartphone Motorola

 

Motorola Moto G24 Power

De Motorola Moto G24 Power is lekker betaalbaar, maar heeft toch liefst 256GB opslaggeheugen en 8GB werkgeheugen. Wie denkt dat de Moto G24 Power een snelheidsmonster is, heeft het helaas mis. Door de eenvoudige processor is de telefoon vrij langzaam. Ook op het 6,56inch lcd-scherm is bezuinigd. Een afwerking tegen vingerafdrukken lijkt te ontbreken, waardoor je constant tegen je eigen vingerafdrukken aankijkt. De HD-resolutie maakt het beeld bovendien minder scherp dan een Full-HD-scherm. De lagere resolutie is wel gunstig voor de accuduur en dat is een punt waarmee de Moto G24 Power zich onderscheidt: geholpen door een enorme 6000mAh-accu gaat deze telefoon twee dagen mee bij normaal gebruik. Dat lukt geen enkele andere smartphone in deze test. Opladen gaat ook rap en Motorola levert keurig een oplaadadapter mee. De camera’s zijn van gebruikelijke, niet bijzondere kwaliteit.

Het toestel krijgt Android 15 en drie jaar beveiligingsupdates, wat we prima vinden vanwege de lage prijs.

4 sterren

 

Adviesprijs: € 179,-

+ veel opslaggeheugen
+ accu gaat twee dagen mee

- minder mooi scherm
- tegenvallende prestaties

 

 

03 betaalbaresmartphone xiaomi

Xiaomi Redmi Note 13 4G

Xiaomi’s Redmi Note 13 4G is een interessant alternatief voor de Motorola Moto G24 Power. De toestellen verschillen namelijk op diverse punten.
Zo heeft Xiaomi’s model een 6,67inch oled-scherm dat kleurrijker oogt, met zijn full-hd resolutie scherper is en soepeler overkomt dankzij de 120Hz verversingssnelheid. Het scherm is echt goed voor een budgetsmartphone.
Xiaomi geeft de telefoon ook een jaar langer updates dan Motorola: totaal vier jaar. De accu van de Redmi Note 13 4G is echter kleiner, waardoor je bij normaal gebruik een tot anderhalve dag vooruit kunt.
De software van de smartphone is ook minder prettig in gebruik, omdat Xiaomi’s MIUI-schil heel druk is en veel overbodige apps en games toevoegt. De camera’s zijn net als bij Motorola van matige kwaliteit.
Beide smartphones missen ondersteuning voor 5G-internet, al vinden we dat in deze prijsklasse geen probleem omdat 4G ook erg snel is.

 

4 sterren

 

Adviesprijs: € 199,-

+ scherp, soepel oled-scherm
+ updatebeleid van vier jaar

- geen goede camera’s
- te drukke software