Een betaalbare smartphone is tegenwoordig veel beter dan een paar jaar geleden. Wat krijg je voor maximaal 400 euro? We testen in deze prijsklasse 3 smartphones: Samsung Galaxy A35,, Nothing Phone (2a) en Poco X6 Pro.

Rens Blom en Rob Coenraads

de test

    


Let op!

In deze test hebben we de adviesverkoopprijzen als
leidraad gekozen, de winkeprijzen liggen vaak veel lager.

             


.

 




05 Samsung Galaxy A35 2
Samsung Galaxy A35

Samsung is de grootste smartphonefabrikant ter wereld en boekt al jaren veel succes met zijn scherp geprijsde Galaxy A-serie. We hebben de nieuwe Galaxy A35 onder handen genomen.

Die laat een goede indruk achter, te beginnen met het luxe en stevige ontwerp dat waterdicht is met een IP67-certificering. Ook het oled-scherm van 6,6 inch is erg goed, te danken aan de full-hd resolutie, hoge helderheid en 120Hz verversingssnelheid. De smartphone is bovendien lekker snel, heeft 6GB werkgeheugen en standaard 128GB opslagcapaciteit. Dat laatste is niet bijzonder groot, maar voldoende en uit te breiden via een micro-sd-kaartje.

Het toestel heeft fijne camera’s, al valt de selfiecamera wat tegen. Met de accu kun je een lange dag vooruit. Opladen gaat met 25 watt relatief langzaam en je moet zelf een oplaadadapter regelen. Jammer, net als Samsungs softwareschil die steeds drukker wordt en meer en meer extra apps meelevert. Daar staat tegenover dat het merk liefst vijf jaar updates garandeert.

4 en half sterren

 

Adviesprijs: € 379,-

+ waterdicht
+ liefst vijf jaar updates

- erg drukke Samsung-software
- geen oplader meegeleverd

06 betaalbaresmartphone Nothing

 

Nothing Phone (2a)

Het nog onbekende Nothing probeert op te vallen met zijn ontwerpen en software. De Phone (2a) heeft daarom een luxe ogende kunststof behuizing met meerdere led-strips op de achterkant. Die kunnen oplichten bij meldingen, belletjes en andere gebeurtenissen. Leuk, maar ook uit te schakelen als je er niets mee hebt.

De telefoon is voorzien van een kwalitatief goed 6,67inch full-hd oled-scherm met 120Hz resolutie en gaat een lange dag mee op een acculading. Opladen kan snel, maar een oplaadadapter dien je zelf te regelen. Het toestel is snel genoeg met zijn MediaTek-processor en heeft 8GB of 12GB werkgeheugen en 128GB of 256GB opslaggeheugen. De betere uitvoering is vijftig euro duurder, fijn dat je kunt kiezen.

De camera’s van de Phone (2a) zijn van gemiddelde kwaliteit. Positiever zijn we over de software. Nothing past Android nauwelijks aan en de doorgevoerde aanpassingen, zoals een ChatGPT-integratie, zijn nuttig. Je krijgt drie Android-upgrades en vier jaar beveiligingsupdates.

4 sterren

 

Adviesprijs: € 379,-

+ krijgt vier jaar updates
+ uitstekende accuduur

- geen oplader meegeleverd
- camera’s niet bijzonder

 

 

09 betaalbaresmartphone Poco

Poco X6 Pro

Poco, een submerk van Xiaomi, profiteert van de schaal waarop Xiaomi werkt en kan mede hierdoor betaalbare smartphones met goede specificaties aanbieden. De Poco X6 Pro is hier een voorbeeld van.

Dit toestel heeft weliswaar een goedkoop voelende behuizing, maar zet hier een uitstekend 6,67inch full-hd oled-scherm met 120Hz scherm en hoge helderheid tegenover. Met zijn premium MediaTek-processor is de Poco X6 Pro beduidend sneller dan concurrenten. Wat hierbij helpt, is liefst 12GB werkgeheugen. Het opslaggeheugen is met 512 GB zelfs even groot als in veel laptops.

We zijn ook enthousiast over de lange accuduur en meegeleverde 67watt-oplader, die net geen uur nodig heeft om de accu volledig op te laden.
De camera’s presteren goed bij voldoende (dag)licht, maar zijn in andere omstandigheden niet bovengemiddeld.

Jammer is de drukke Xiaomi-softwareschil over Android. Het updatebeleid is bovendien onduidelijk, maar kijkend naar vorige Poco-telefoons lijkt drie jaar ons realistisch.

 

4 sterren

 

Adviesprijs: € 399,-

+ razendsnel
+ veel functies

- voelt goedkoop aan
- drukke software