Een betaalbare smartphone is tegenwoordig veel beter dan een paar jaar geleden. Wat krijg je voor maximaal 600 euro? We testen in deze prijsklasse 3 smartphones: Google Pixel 7a,Samsung Galaxy S23 FE en Apple iPhone SE (2022).

Rens Blom en Rob Coenraads

de test

    


Let op!

In deze test hebben we de adviesverkoopprijzen als
leidraad gekozen, de winkeprijzen liggen vaak veel lager.

             


.

 




10 betaalbaresmartphone GooglePixel
Google Pixel 7a

De Google Pixel 7a is inmiddels een jaar oud en (bijna?) opgevolgd door de Pixel 8a. Google wil natuurlijk graag dat je het nieuwste model koopt, maar de in prijs gezakte 7a is nog steeds een hele interessante keuze.

Het toestel heeft een solide behuizing die water- en stofdicht is en draadloos kan opladen. Het 6,1inch scherm oogt kwalitatief goed dankzij het oled-scherm met 90Hz-verversingssnelheid en full-hd resolutie.

Een troef van de telefoon zijn de twee camera’s op de achterkant voor normale en groothoekfoto’s. De camera’s zijn bovengemiddeld goed, met name in het donker.
We zijn ook enthousiast over de schone Android-software en vijf jaar updates. Daar zijn er nu nog vier van over.
De accu van de Pixel 7a gaat probleemloos een dag mee, een oplader moet je zelf regelen. Dat het opladen vrij langzaam gaat is jammer, maar vanwege de goede accuduur vinden we het geen stevig minpunt.
De Pixel 7a is met zijn Google Tensor G2-processor en 8GB werkgeheugen lekker vlot, het opslaggeheugen meet 128 GB.

4 en half sterren

 

Adviesprijs: € 509,-

+ mooi totaalpakket
+ schone software krijgt lang updates

- geen oplader meegeleverd
- laadt langzaam op

Galaxy S23 FE green 2

 

Samsung Galaxy S23 FE

Bij de Samsung Galaxy S23 FE staat FE voor Fan Edition en dit is het goedkoopste S23-model. De grote (158 x 76,5 x 8,2 mm) en stevig gebouwde S23 FE heeft een groot 6,4inch Dynamic amoled-scherm met 2340 x 1080 pixels en een refresh rate van max. 120 fps. Hierdoor scrolt het beeld vloeiend, zien video’s er strak uit en is er een helder beeld met uitstekende kleuren en contrast.

De goedkopere processor en 8GB werkgeheugen kunnen praktisch alle taken aan; verder heeft ons model 128GB opslaggeheugen. Ook beschikt hij over 5G, Wi-Fi 6E, NFC, usb-c en goed klinkende stereo-luidsprekers.
De batterijcapaciteit is met 4500 mAh goed voor zo’n 10 uur gebruik, draadloos opladen kan ook.
De camera’s (50MP-hoofdcamera, 12MP-ultragroothoeklens en 3x 8MP-telelens) blijven iets achter bij de Ultra, maar geven beelden met veel detail en kleur en alle high-end camerafuncties zijn beschikbaar.

Tel hierbij Android 14, vier jaar OS-upgrades en 5 jaar beveiligingsupdates bij op en je hebt de betere middenklasser met een goede prijs-prestatieverhouding.

4 sterren

 

Adviesprijs: € 379,-

+ krijgt vier jaar updates
+ uitstekende accuduur

- geen oplader meegeleverd
- camera’s niet bijzonder

 

 

08 betaalbaresmartphone AppleiPhone

Apple iPhone SE (2022)

De Apple iPhone SE (2022) is in deze test een vreemde eend in de bijt. Dit toestel is al ruim twee jaar te koop, maar heeft geen opvolger gekregen. De smartphone is nog steeds het overwegen waard, omdat Apple doorgaans vijf tot zeven jaar software-updates belooft. Op dit vlak kan de iPhone dus nog een paar jaar mee.

Qua gebruikservaring steekt de telefoon op veel vlakken af bij het moderne Android-aanbod. Zo heeft de iPhone een klein 4,7inch scherm met lage resolutie, dikke randen en fysieke thuisknop met vingerafdrukscanner.
De technische prestaties hangen met de nieuwste software tussen aardig en minder vlot in, waar de enkele camera op de achterkant qua functies en kwaliteit achterloopt op de concurrentie.
De accu is s’ avonds praktisch leeg en opladen via de verouderde Lightning-poort duurt lang. Draadloos opladen kan ook, maar duurt nog langer.

Desalniettemin blijft de iPhone SE (2022) erg compleet qua functies en is het water- en stofdichte toestel goed met één hand te gebruiken.

 

3 en half sterren

 

Adviesprijs: € 559,-

+ handzaam
+ erg compleet..

- .. maar ook verouderd
- langzaam opladen