De Shuttle-barebone PC DL30N is een zeer kleine, geruisloze en zuinige barebone-pc met veel aansluitingen voor 24/7 gebruik.

Aad Munsterman

Shuttle staat bekend om het leveren van compacte en geluidloze pc’s in barebone-vorm. Dat wil zeggen dat niet alle componenten standaard aanwezig zijn, maar persoonlijk kunnen worden toegevoegd of gelijk bij de bestelling kunnen worden meegenomen. Dat geeft de gebruiker keuzevrijheid met betrekking tot de te gebruiken componenten. Een processor is wel aanwezig.

Shuttle DL30N hi 3d

Uitvoeringen en techniek

De DL30N is compact met 19 x 16 x 4,5cm. Op het moederbord zit de Intel-processor N100 Adler-Lake met 1 tot 3.4GHz Turbo, een werkgeheugenslot kan maximaal 16GB/DDR5/4800 aan. Een 8cm PCI-3 M.2 NVMe-slot biedt ruimte voor een ssd-kaart, verder is er een 3cm PCI-slot voor een Wi-Fi-6E adapter of LTE-adapter met antennes die achterop gemonteerd kunnen worden. Daarnaast is er een SATA3-slot voor een standaard-ssd. De 2 RJ45 Ethernet-aansluitingen bieden 2,5Gbps transfersnelheid en er zijn 8 USB-A 5Gbps-aansluitingen. Twee RS232 COM-poorten zijn beschikbaar voor het koppelen van andere apparatuur met seriële communicatie. De processor heeft een geïntegreerde grafische controller die tot 4K aflevert op de HDMI 2.0b of Displayport 1.4a en full-hd op de VGA-poort. Er zijn geen luidsprekers ingebouwd, maar wel 3,5mm jacks voor microfoon en hoofdtelefoon.

Technisch installatie

Voor de test voegen we een 16GB/DDR5/4800 Corsair-geheugenchip en een Samsung 990 EVO NVMe M2-ssd toe. De netwerkaansluiting koppelen we met 1Gbps direct naar een switch. Het tweede hd/ssd-slot is beschikbaar voor aparte dataopslag of voor een tweede besturingssysteem, zoals een Linux-variant. De DL30N kan via een meegeleverde VESA-kit achterop een scherm worden gemonteerd.

OS-installatie

Voor de installatie van een besturingssysteem voor een barebone wordt meer computerervaring verwacht, omdat componenten en drivers moeten worden toegevoegd om er een werkend systeem van te maken. De drivers zijn te vinden op de Shuttle-website onder het productnummer en gebruikte OS. Microsoft heeft de optie Zonder netwerk installeren in de laatste installatieversie van W11 gedeactiveerd. Op dat installatiepunt kan met Shift + F10 en het commando OOBE\BYPASSNRO die optie weer worden geactiveerd.

Testresultaten

De ssd geeft via de PCI-bus een maximale sequentiële snelheid van zo’n 1800 MB/s. Voor het geheugen is maar één slot beschikbaar, daardoor is de doorvoer tussen processor en geheugen beperkt. PCMark10 geeft aan dat de beste prestaties gehaald worden bij essentiële KA-taken en dat het systeem niet geschikt is voor productiewerk en verwerking van digitale content. Het afgenomen vermogen is zeer gunstig en loopt van 11 tot 26 watt. Het systeem is geschikt voor 24/7 gebruik en kan via Wake-On-Lan geactiveerd worden.

Conclusie

De DN30L is een compacte en geruisloze pc voor KA-activiteiten en ook geschikt voor meer zakelijke- of hobbytoepassingen waar veel koppelingen gemaakt moeten kunnen worden op basis van COM- en usb-poorten.


Product: Shuttle Barebone PC, Model DL30N

 

3 en half sterren

Adviesprijs: € 295,-

Pluspunten:
* compact en geluidloos
* veel configuratieopties

 Minpunten:
* alleen geschikt voor basistaken
* technische computerkennis vereist