De iiyama ProLite XUB2797QSNP-B1 biedt een usb-dock en KVM-switch, maar wat biedt hij nog meer?

Aad Munsterman

De iiyama ProLite XUB2797QSNP-B1 is met smalle randen en in het zwart uitgevoerd en biedt een 27inch WQHD-scherm met een resolutie van 2560 x 1440 pixels. Het levert een mooie grote werkoppervlakte op met goed leesbare weergave. Daarnaast is de monitor voorzien van een usb-c-dock en KVM-switch.

iiyama kleurTechnische specificaties

Het IPS-scherm heeft een beeldverhouding van 16:9 en een reflectie-beperkende matte finish. IPS staat bekend om de goede kijkhoeken en correcte kleurweergave. De gemeten kleurendekking komt uit op sRGB 97%, AdobeRGB 76% en DCI-P3 79%. De kalibratie is redelijk goed, de helderheid is ruim 300 nits en prima voor gebruik binnen. De verticale beeldverversing is maximaal 100 fps en goed voor soepele weergave. Adaptive sync voorkomt het trekken van het beeld bij gaming. De MPRT-reactietijd voor de pixels is 1 ms voor snelle beeldopbouw en strakke weergave. Hiermee is het een universele monitor voor een kantooromgeving en medium level gaming, maar minder geschikt voor professionele beeldverwerking en high-end gaming.

Achterop zien we 1x HDMI 2,0, 2x DisplayPort 1.4 en 2x usb-c. Via de DisplayPort en usb-c kan met een maximale resolutie van 2560 x 1440 pixels doorgesluisd worden naar een volgende monitor.

USB-Dock en KVM-switch

Het geïntegreerde dock/hub, met een hoge Power Delivery van wel 96 watt, geeft dit model extra toegevoegde waarde in combinatie met krachtige laptops. Daarbij is een enkelvoudige usb-c-aansluiting nodig tussen monitor en systeem, waarbij beeld- en geluidsoverdracht, usb-c-hubkoppeling en voeden/opladen van de laptop worden gecombineerd. Dit geeft een opgeruimd bureau en snelle koppeling met monitor en bekabeld netwerk (RJ45) en andere koppelingen met de hub. Met de KVM-switch kan randapparatuur, zoals muis en toetsenbord, gedeeld worden met andere gekoppelde systemen. Het aantal usb-poorten bedraagt 3x usb-a en 1x usb-c, allen met 5Gbps snelheid.

Ergonomische voorzieningen

Er is ruim voorzien in mechanismen om het scherm naar wens te positioneren, waaronder draaien op de voet, kantelen en hoogte verstelling van 15 cm met 5 tot 20 cm vanaf het bureaublad. Het gehele scherm kan gekanteld worden (pivot) voor verticale weergave. Een 10cm VESA-aansluiting maakt wandmontage mogelijk.

Kenmerken

De On-Screen-Display-instellingen worden bediend door een viertal knopjes naast de aan-uitknop rechtsonder, Dat werkt bekend en redelijk goed. Naast de vele standaard instellingen zien we instellingen voor reductie van blauw licht, kleurtemperatuur en adaptive sync. Het geluid komt uit twee stereo-luidsprekers die wat mager en hol klinken. Het gemiddelde energiegebruik ligt rond de 36 watt.

Conclusie

De iiyama ProLite XUB2797QSNP-B1 is een monitor met alle gewenste voorzieningen en specificaties voor algemeen gebruik in een kantooromgeving. De geïntegreerde usb-dock maakt aansluiten van alle voorzieningen eenvoudig en zorgt voor een opgeruimd bureau.


PCA sterren 4 5 337Product: iiyama ProLite XUB2797QSNP-B1

 

 

4 en half sterren

Adviesprijs: € 299,-

Pluspunten:
* veel functionaliteit zoals usb-dock en KVM-switch
* goede combi resolutie/schermomvang

 Minpunten:
* geen high-end beeldspecificaties