Samsung presenteert met de Galaxy Z Flip6 een nieuwe opvouwbare klaptelefoon. Deze Flip6-klaptelefoon is aangepast aan recente en betere techniek en bevat nu ook AI-functies. Lees hier de review of hij een klap op de vuurpijl geeft en dus ook waarin hij verschilt met de Flip5.

Van de Samsung Galaxy Flip opvouwbare klaptelefoon is een nieuw model verschenen met de naam Flip6. Deze onderscheidt zich primair van de Flip5 door verbeterde duurzaamheid, hogere prestaties, langere batterijduur, betere camera en niet te vergeten de AI-functies die we hebben leren kennen bij de S24. We hebben het blauwe model SM-F741B voor review ontvangen met 12GB RAM en 512GB opslag. Er is ook een model met 256GB opslag en er zijn 7 kleurvarianten.

Design
Opgevouwen ziet het toestel er compact uit (85 x 72 x 15 mm), past prima in je broekzak en biedt aan de voorzijde een klein Amoled-scherm (720 x 748 pixels / 60Hz). Op dit scherm, waarin ook de cameralenzen zijn opgenomen, wordt de tijd weergeven en de toegang voor een beperkt aantal applicaties. De achterzijde heeft een matte uitvoering die geen vingerafdrukken achterlaat. De zijkanten zijn iets hoekiger en daarmee is de uitstraling iets zakelijker geworden.
Uitgevouwen is het een langgerekt toestel (165 x 72 x 7mm), met een nauwelijks zichtbare naad en 120Hz/2600nits AMOLED-scherm met 2640 x 1080 (FHD+/22:9) pixels. Dat geeft een mooi helder beeld, zelfs in de zon. Lang en slank heeft als voordeel dat je het met 1 hand kunt bedienen. Het geheel ziet er stevig uit met verbeterde duurzaamheid van het scharnier door een verstevigde bouwrand en sterker aluminium. Dit type klaptoestel blijft echter altijd wel iets kwetsbaarder dan een standaard telefoon. Met een IP48-certificering is het toestel bestand tegen water, maar heeft het een hekel aan kleine stofdeeltjes. De vingerafdrukscanner zit in de knop aan de rechterkant en is wat minder effectief dan een schermvariant.

Techniek
De nieuwe snelle Snapdragon 8 Gen3-chip verzorgt de efficiëntere verwerkingskracht met 12 GB RAM (werkgeheugen) en 512 GB aan opslaggeheugen. De warmteafvoer is verbeterd, zodat oververhitting wordt beperkt. Draadloze communicatie is beschikbaar via Dual Sim 4G/5G, Wi-Fi 6E, BT5.3, NFC, GPS en via de kabel met usb-c/5Gbps. De stereospeakers hebben genoeg volume en klinken helder met wat zuinig laag.

Camera’s
De hoofdcamera is van 12 MP naar 50 MP gegaan en zorgt daarmee voor betere foto’s, vooral bij weinig licht. Een telelens ontbreekt, alternatief is digitaal zoomen met de hoofdcamera. De 12MP groothoek is duidelijk van mindere kwaliteit dan de hoofdcamera. AI wordt gebruikt voor optimalisatie van de foto’s.

Software
Android 14 is geïnstalleerd met een zeer lange 7-jarige (!) supportperiode tot juli 2031. De schil is OneUI 6.1.1 waarmee Samsung het toestel een eigen gezicht geeft. AI is, net als bij de S24, sterk aanwezig en aangevuld met “schets naar afbeelding”. Een compleet AI-functioneel overzicht wordt zichtbaar via Instellingen. Nog niet alles is in het Nederlands beschikbaar.

Batterij
De accucapaciteit is verhoogd van 3700 naar 4000 mAh en dat is goed voor maximaal zo'n 20 uur continu internetgebruik. In de praktijk komt dat neer op elke dag opladen. Dat gaat met 25 watt en zal ruim anderhalf uur duren tot vol. Draadloos laden is ook mogelijk, maar dan met slechts 15 watt.

Conclusie
De Samsung Galaxy Flip6 biedt verbeteringen op het vlak van ontwerp, prestaties en duurzaamheid. Het compacte formaat en mogelijkheid tot uitklappen is een mooi verkooppunt, maar de adviesprijs is behoorlijk voor deze knappe klaptechniek.

4 sterren

Samsung Galaxy Z Flip6 model SM-F741B
Adviesprijs: € 1319,- met 512 GB, € 1119,- met 256GB

+ compact door klapscherm
+ 7 jaar updates

- prijs
- kwetsbaarder

 kv global PC v2