De app vormt een visuele ‘schil’ voor YT-DLP, een opdrachtregel waarmee je video en audio van een grote hoeveelheid websites kunt binnenhalen.

Dennis Gandasoebrata

stacher 2

Als je regelmatig video’s kijkt, bijvoorbeeld op YouTube of Instagram, bestaat de kans dat je ze wel eens wilt downloaden voor offline weergave. Externe programma’s kunnen je daarbij helpen. Goed voorbeeld is Stacher, dat als app voor Windows, macOS en Linux beschikbaar is. Het programma vormt een visuele ‘schil’ voor YT-DLP. Dit is een opdrachtregel waarmee je video en audio van een grote hoeveelheid websites kunt binnenhalen. De interface van Stacher maakt die stap gebruiksvriendelijker.

De makers hebben veel aandacht besteed aan het uiterlijk van de software. Een overzicht toont alle video’s die je wilt downloaden, met een thumbnail zodat je de betreffende clip snel herkent. Uiterst rechts vind je de downloadvoortgang: deze wordt in een cirkel gevisualiseerd. Prettig is dat je de videobestanden in verschillende resoluties kunt downloaden. Je kunt simpelweg kiezen voor de hoogste of juist laatste resolutie, maar ook voor een specifiek videoformaat indien dat beschikbaar is. Je kunt de titel van de video’s aanpassen en gebruikmaken van de suggesties die Stacher geeft.

Voor meer gevorderde gebruikers is het mogelijk om een specifieke opdracht na elke download van een video uit te voeren. Bijvoorbeeld dat het bestand moet worden verplaatst naar een andere map. Bovendien kun je beperkte bewerkingen uitvoeren met de video, zoals het inkorten van de clip en het omzetten van het videobestand naar een geanimeerde GIF.
Er is ook aandacht besteed aan de automatisering van taken, zodat je bijvoorbeeld snel in één keer een hele afspeellijst kunt binnenhalen.


Product: Stacher
, www.stacher.io


4 sterren


Platform: MacOS, Windows, Linux

Pluspunten:
* aantrekkelijke gebruikersomgeving
* optie tot automatiseren van taken:

Minpunten:
* beperkte uitleg over aanvullende commando’s