Met Flow Launcher krijg je toegang tot een vernieuwde zoekfunctie en ‘app-launcher’ in één.

Dennis Gandasoebrata

WinToys is een ander programma dat de moeite waard is voor het achterhalen van belangrijke systeeminformatie. De onafhankelijke programmeur heeft vooral aandacht besteed aan het zo eenvoudig mogelijk presenteren van de gegevens. Het programma kent aan de linkerzijde een aantal tabbladen waarmee je tussen de verschillende aandachtsgebieden schakelt. De bijbehorende gegevens vind je rechts in het venster. Het doet denken aan het ingebouwde Taakbeheer van Windows 11, maar biedt aanzienlijk meer informatie.

wintoys 2

Waar we vooral over te spreken zijn, is de tekst en uitleg die bij belangrijke instellingen wordt gegevens. Voordat je een optie in- of uitschakelt, vind je in de tekstballon niet alleen de uitleg van de werking maar ook de impact op het systeem. Ben je bijvoorbeeld van plan om hardware-acceleratie uit te schakelen, dan geeft het programma aan dat de systeemprestaties met zo’n 30 procent kunnen verslechteren. Waar mogelijk heeft de maker ook de bijbehorende bron vermeld. Vooral op het gebied van optimalisatiesoftware is dit een welkome aanpak.

Het programma is vooral populair voor wie de framerate van het systeem wil verbeteren, bijvoorbeeld bij het spelen van games. Door de standaardinstellingen van Windows te tweaken, kun je de systeemprestaties verbeteren en daarmee extra frames uit het systeem persen.
Je mag de software gratis gebruiken.


Product: WinToys
, https://apps.microsoft.com/detail/9p8ltpgcbzxd
PCA sterren 4 5 337


4 en half sterren


Platform: Windows

Pluspunten:
* uitleg bij belangrijke functies
* gerubriceerd per systeemgebied
* uitgebreide privacy-instellingen