De Pixel 8a smartphone werkt  snel en soepel, met een prima beeld, uitstekende camera's en 7 jaar aan updates.

Aad Munsterman, Ruud Blom en Rob Coenraads


Google 1

De Google Pixel 8a heeft een aluminium frame met matte kunststofachterzijde en afgeronde hoeken. Het 6,1inch OLED-scherm met Gorilla Glass 3 heeft een beeldverhouding van 20:9 met 1080 x 2400 pixels en geeft onder alle omstandigheden een soepel, helder en kleurrijk beeld. Hij draait op een Google Tensor G3 processor, heeft  8 GB aan werkgeheugen en 128GB opslag en dat is een prima set: de Pixel 8a werkt  snel en soepel. Het besturingssysteem is Android 14, inclusief AI-functies, en komt met 7 jaar aan Android- en beveiligingsupdates! Ontgrendelen werkt, naast de standaard functies, met een optische vingersensor in het glas en een extra veilige gezichtsherkenning. Het stereo-geluid klinkt prima.

Achterop zit een lichtsterke (F1.9) 64MP Quad-hoofdcamera met 2x optische zoom en daarnaast een 13MP groothoek (F2,2). De selfiecamera heeft een F2.2 lens en 13MP. De vele camerafuncties geven extra mogelijkheden voor aanpassen en kwaliteitsverbetering van de foto. Veel AI-functies zijn ook beschikbaar, waaronder Magic Gum en Magic Editor. De kwaliteit van de opgenomen beelden in dit prijssegment zijn goed. De accu met 4500 mAh zorgt bij standaardgebruik voor zo’n 24 uur accuduur.

De Pixel 8a is een middenklasse toestel met een degelijke uitstraling, prima beeld en goede verwerkingskracht. Opvallend voor deze prijsklasse zijn de camera’s en de 7 jaar aan updates.


Product
: Google Pixel 8a


4 en half sterren


Adviesprijs: 
€ 549,- (met 256 GB: € 609,-)

 Pluspunten:
* degelijke snelle middenklasser
* AI-functies
* 7 jaar updates
* goede camera’s

Minpunten:
* max. 18 watt laden
* minder modieuze brede schermranden