Op zoek naar een goedkope smartphone of een goede camerasmartphone. Lees hier welke je het beste kunt nemen en waar moet je precies op letten.

Door: Wouter Nijsen

Sinds 1 mei 2017 worden alle abonnementen met een 'gratis' smartphone geregistreerd als lening bij het BKR. Dat heeft gevolgen voor andere leningen en je maximale hypotheek. Er geldt één uitzondering: is de waarde van een telefoon minder dan 250 euro, dan wordt de lening niet door je provider bij het BKR geregistreerd. Omdat niet iedereen zit te wachten op een BKR-registratie, zijn budgetsmartphones populair. Terecht, want budgettoestellen zijn beter dan ooit.  

De tijd dat budgettelefoons werden gekenmerkt door goedkope behuizingen, trage hard- en software en matige camera’s, is voorbij. Bovendien zien we veel features van duurdere smartphones, zoals vingerafdrukscanners en hoogwaardige behuizingen, tegenwoordig ook op goedkopere telefoons.  

Steeds meer keuze 

Door het enorme aanbod is het helaas niet makkelijk om direct een goed budgettoestel te kiezen. Het is dus opvallend lastig om de meeste waar voor je geld te krijgen. Wel staat één ding vast: bij telefoons tot 250 euro ben je aangewezen op Android. De iPhone is simpelweg een stuk duurder, zelfs als je voor een ouder model kiest. 

Naast grote namen als Samsung, Huawei en LG zijn er ook kleinere partijen die betaalbare smartphones aanbieden. Denk aan Motorola, het nieuwe Nokia, Wileyfox of het Chinese Xiaomi. Stuk voor stuk merken die prima prijs-kwaliteit bieden en elk jaar nieuwe versies van hun telefoons uitbrengen. Grotere merken als Samsung en Sony hebben ook goedkopere telefoons, maar vaak zijn die net iets te duur. 
00 Smartphone fotografie

Prima voor alle basistaken 

Vrijwel alle budgettelefoons zijn gelukkig prima geschikt om je favoriete apps te draaien, games te spelen en scherpe kiekjes te maken. Voor WhatsApp, Facebook, je favoriete e-mail-app en simpele games kun je zonder gedoe een goedkoper toestel kiezen. Doorsnee gebruikers hebben dus helemaal geen telefoon nodig van honderden euro’s om hun favoriete apps te gebruiken.  

Hardware wordt steeds beter 

Een belangrijke ontwikkeling die ervoor heeft gezorgd dat budgetsmartphone steeds interessanter zijn, is het feit dat de hardware flink is verbeterd. Een budgettoestel heeft tegenwoordig een vlotte octacore-processor en een ruime hoeveelheid werkgeheugen en opslagruimte. Hardware die je een paar jaar geleden alleen in een toptoestel zag, krijg je nu al voor een bodemprijsje.  

Daarnaast ben je van alle gemakken voorzien. Budgetsmartphones hebben een scherm met scherp beeld (full-hd), een goede accuduur en een strak design. Veelal zijn ze voorzien van een metalen behuizing. Daardoor voelen ze luxe aan, liggen ze lekker in de hand én zijn ze behoorlijk stevig. Ook handig: bij de meeste telefoons heb je de optie om het geheugen uit te breiden met een micro-sd-geheugenkaartje.  

Motorola Moto G5 2

 Motorola Moto G5

Wileyfox Swift 2X 2 Wileyfox Swift 2X

PCA best getest 298

Nokia 5beter 2                      Nokia 5                                                        

Drie goede voorbeelden van smartphones met deze features zijn de Motorola Moto G5, Nokia 5 en Wileyfox Swift 2X. De Moto G5 is het vijfde toestel uit de Moto G-lijn van Lenovo, die in Nederland behoorlijk populair is. De Nokia 5 is relatief nieuw en de middenklasser van HMD Global, het bedrijf dat de Nokia-merknaam bezit. De Swift 2X van Wileyfox biedt het meeste waar voor zijn geld, maar is nogal onbekend. 

Updates 

Bij deze toestellen kun je bovendien op regelmatige updates rekenen. Dat is zeker geen overbodige luxe. Google geeft maandelijks Android-beveiligingsupdates uit, die bescherming bieden tegen (ernstige) lekken. Dat is bij een bedrijf als Samsung nogal een zwakke plek. Goedkope smartphones worden niet of nauwelijks bijgewerkt, waardoor je lang onbeschermd blijft. De Moto G5, Nokia 5 en Swift 2X draaien op een ‘kale versie’ van Android. Hierdoor heb je geen last van bloatware: overbodige apps en software die je toch niet gebruikt. 

Het verschilt per fabrikant hoe vaak en wanneer je updates ontvangt. Bij Motorola, Nokia en Wileyfox zit je goed, al verschilt ook hier de frequentie van updates. De Nokia 5 heeft zijn zaken het beste op orde: het toestel krijgt elke maand netjes een updates én twee grote Android-updates.  

Voor Wileyfox geldt grotendeels hetzelfde, al komt het soms voor dat een beveiligingsupdate wordt overgeslagen. Motorola is helaas wat zuiniger met zijn updates. Elke kwartaal verschijnt een beveiligingsupdate. 

Concessies 

De toestellen die we noemen vind je tegenwoordig voor minder dan 200 euro, wat het niet gek maakt dat de fabrikanten een aantal concessies moesten doen. Bij zowel de Moto G5, Nokia 5 als Wileyfox Swift 2X is dat de camera. Die maakt redelijke, maar geen geweldige foto’s. Bij veel daglicht zijn de telefoons in staat om mooie foto’s te maken, maar helaas gaat de kwaliteit hard achteruit als het donker wordt. 

Bovendien krijg je bij Motorola dus iets minder updates, terwijl ook de behuizing van de Moto G5 gedeeltelijk van (stevig) plastic is. De Nokia 5 en Swift 2X zijn wel volledig van metaal gemaakt. De Nokia 5 heeft dan weer een minder scherp scherm (hd in plaats van full-hd), terwijl de Wileyfox geen extra minpunten heeft.   

Conclusie 

Het is prima mogelijk om een goede smartphone aan te schaffen en tegelijk onder de BKR-grens te blijven. Voor weinig geld haal je een vlotte telefoon met weinig fratsen in huis, waarbij een aantal fabrikanten goed laat zien wat er in deze prijsklasse mogelijk is. In sommige gevallen is de software-ondersteuning zelfs beter geregeld dan bij duurdere Android-telefoons, en dat is knap