Vanaf 17 juli is de Sonos Beam verkrijgbaar, een mooie, compacte en redelijk betaalbare soundbar. Maar is hij ook goed?
Met de introductie van de Beam heeft Sonos nu een derde apparaat in zijn assortiment in de categorie soundbar, hoewel niet iedereen de Playbase als soundbar zal bestempelen. De Playbar en Playbase kosten allebei echter € 799,- en dat is niet voor iedereen weggelegd. Sonos komt nu met een veel betaalbaardere variant, de Sonos Beam met een prijskaartje van € 449,-. Ben je nu beter af met deze of de duurdere variant?
Design en aansluitingen
Zoals we zijn gewend van Sonos, is het design van de Beam prachtig strak en mooi afgewerkt. De Sonos Beam is mooi compact met een breedte van 68,5 cm, een hoogte van 6,5 cm en een diepte van 10 cm. Hij zal dus niet echt opvallen vergeleken; in de testopstelling hebben we hem voor de tv gezet, maar je kunt ook een muurbeugel gebruiken. Niet iedereen zal gecharmeerd zijn van de stoffen voor-, achter- en zijkanten, maar deze keuze scheelde meer dan 100 euro. Bovenop bevinden zich een aantal touch-toetsen voor het regelen van de volume, naar een volgend of vorig nummer gaan of pauzeren en voor het aan- en uitzetten van de microfoon als je gebruik gaat maken van de spraakbediening.
Aan de achterkant zitten de aansluitingen: naast de ingangen voor de stroom- en netwerkkabel zit er nu (gelukkig) ook een HDMI-poort. Sterker nog, het is een HDMI ARC (Audio Return Channel) wat inhoudt dat de Beam automatisch aangaat als je de tv aanzet, je de Beam kunt bedienen via je afstandsbediening en hij kan ook het geluid van de tv weergeven. Je tv moet dit dus wel ondersteunen: zoek naar en activeer ARC in het tv-menu en zorg ervoor dat CEC is ingeschakeld. Dit laatste kan overigens ook anders heten, afhankelijk van het tv-merk. Heb je geen tv met HDMI ARC, dan kun je gebruikmaken van de meegeleverde en speciale HDMI-naar-optisch kabel die je alleen voor de Beam kunt gebruiken.
Installeren
De installatie is een fluitje van een cent: sluit de soundbar aan, download de app en volg de instructies en die vervolgens de Beam vindt, downloadt de laatste updates et voilà. Je kunt ook eenvoudig andere Sonos-speakers koppelen voor een surroundopstelling, met bijvoorbeeld twee extra Sonos One-speakers zoals wij deden in de testopstelling. Of je sluit een Sonos Sub aan voor een lekkere bas. Het is allemaal lekker simpel en gebruiksvriendelijk. Heb je een iPhone, dan is de functie TruePlay erg handig. Via de microfoon van je smartphone wordt het geluid automatisch afgestemd op de akoestiek van de ruimte en je positie.
Gebruik
Naast het mooie design staat Sonos vooral ook bekend om het gebruiksgemak en de brede ondersteuning van diensten. Zo is de app erg helder, overzichtelijk en heb je toegang tot tal van diensten. Je kunt de Beam op verschillende manieren bedienen: via de toetsen bovenop de Beam, via de afstandsbediening van je tv of slimme all-in-one afstandsbediening, via de Sonos-app of een app van een streamingdienst en ook via spraak.
De Beam ondersteunt meer dan vijftig muziekservices als Spotify en Tidal, Apple AirPlay 2 en ook meerdere spraakassistenten, zoals Google Assistant, Alexa en Siri (dankzij AirPlay 2 ondersteuning). Sonos zal zoveel mogelijk spraakassistenten ondersteunen, maar helaas schiet je nog niet veel op met de spraakbediening. Het is met smart wachten op de Nederlandstalige versie van Google Assistent die later dit jaar komt, Alexa zien we niet snel de Nederlandse taal ondersteunen. Voor de spraakbesturing heeft Sonos far field-microfoons voor geavanceerde ruisonderdrukking in de Beam ingebouwd die uitstekend hun werk doen. AirPlay 2 is verder handig voor Apple-gebruikers doordat je AirPlay 2-speakers eenvoudig kunt groeperen en als multiroomsysteem kunt inzetten en direct muziek en podcasts van je iOS-apparaten kunt afspelen op je Sonos-speakers, inclusief films van Netflix en YouTube-video's.
Audiokwaliteit
De Sonos Beam beschikt over vier custom elliptische full range-woofers en drie passieve radiatoren, plus een enkele tweeter die voor verstaanbare dialogen moet zorgen.
We zijn erg te spreken over de kwaliteit, de Beam produceert een mooi en helder geluid en niet te vergeten, de bas is ook prima ondanks het feit dat er geen speciale subwoofer in zit. Je moet de Beam voor een beetje geluidsniveau al wel op 50 zetten, maar zet je hem nog harder, dan lijkt de audioweergave nog beter. De Beam beschikt verder over twee modi voor optimale audioweergave. Via de nachtmodus wordt het bereik wat verkleind, zodat anderen er minder last van hebben en met spraakversterking moeten de stemmen beter en helderder klinken. Helaas ondersteunt de Beam geen Dolby Atmos of DTS:X, zodat je geen surround-effect kunt creëren. Voor geluid uit meerdere hoeken kun je natuurlijk wel bijvoorbeeld twee One-speakers gebruiken.
Maar vergeleken bij het geluid wat de tv produceert, is de Beam een verademing!
Conclusie
Met de Beam laat Sonos zien dat een uitstekende soundbar wel degelijk niet meer dan 500 euro hoeft te kosten. Sonos staat voor design, gebruiksgemak en hoge kwaliteit en dat vind je allemaal terug in de Beam. Tel daarbij op de compactheid en prima audioweergave en we raden je de Beam aan in plaats van de Sonos Playbar. Al met al verdient de Sonos Beam meer dan terecht met 5 sterren de hoogste score.
+ mooi en compact design
+ HDMI ARC!
+ prima gebruiksgemak
+ brede ondersteuning van diensten (en later ook spraakassistenten)
+ prima prijs-kwaliteitverhouding
- geen Dolby Atmos of DTS