Oculus, onderdeel van Facebook, heeft als eerste bedrijf een kant-en-klare VR-oplossing voor weinig geld.

Aad Munsterman en Rob Coenraads

De Oculus Go ziet er futuristisch uit: een matgrijze bril met een verstelbare hoofdband en eenvoudige, lichte controller. Ideaal is dat je meteen uit de doos met de Go aan de slag kunt. Koppel hem aan je smartphone, zet de bril op, doorloop een korte handleiding en dat was het.

De headset zit comfortabel, voor brildragers is er een extra tussenstuk meegeleverd. Je krijgt een haarscherp beeld voorgeschoteld en kunt in alle richtingen om je heen kijken, zodat je je écht in de VR-wereld waant. Geluid komt uit kleine speakertjes in de hoofdband.

oculus goBewegingen in de ruimte kan de Go niet registreren, dat werkt alleen bij de dure Oculus Rift of de HTC Vive, maar er blijft genoeg leuks over. Oculus biedt namelijk een uitgebreide store met meer dan 1000 games, applicaties en films, waaronder veel gratis content: 360-graden foto-viewers, achtbaan-shooters, een virtuele wandeling door het ISS, Netflix, Minecraft, of zelfs midden tussen de band staan bij een concert – er is content en keuze genoeg.

De games zijn wat simpeler dan bij de duurdere VR-brillen, maar met een accuduur van 2,5 uur is de Go sowieso niet bedoeld voor lange, intense gamesessies. De Oculus Go is te koop met 32 GB of 64 GB intern geheugen en is wat ons betreft de ideale eerste stap in virtual reality.

 

Product: Oculus Go

4 en half sterren

Prijs: € 219,- (32GB), € 269,- (64GB)
Pluspunten:
* werkt zonder poespas
* enorm aanbod aan games en apps
* mooi beeld
Minpunten:
* geen volledige bewegingsregistratie