Het vliegen met een drone wordt steeds populairder. Lees hier waarop je moet letten als je een drone wilt aanschaffen en ermee wilt vliegen en welke drone voor jou geschikt is.

Sven van Herck en Rob Coenraads

Intro 2

Bij het kopen van een drone moet je op een aantal zaken letten. Zo zijn de technische specificaties en natuurlijk ook het budget van belang om uiteindelijk bij het voor jou juiste toestel terecht te komen. Ook komt er best wel wat bij kijken als je daadwerkelijk (ergens) wilt vliegen, want dat mag vanwege de wetgeving niet overal. In deze koopgids geven we je de nodige informatie en vertellen we je ook welke drones een prima keuze zijn in de verschillende prijsklassen. Eerst kijken we waarmee je rekening moet houden voor je tot aankoop overgaat.

DRONESPECIFICATIES OM OP TE LETTEN
Wie met een drone vliegt, kan dat doen omdat hij of zij het leuk vindt, maar de ervaring wordt vele malen versterkt als je de vlucht kan opnemen met een camera aan boord. De vraag is natuurlijk wat voor resolutie en wat voor kwaliteit jij verwacht. Om gewoon je vlucht eens terug te kijken, heb je geen 4K-camera nodig. Wil je echter YouTube-video’s produceren die er professioneel uitzien, dan wordt de camerakeuze plots heel belangrijk. De kwaliteit van de camera in een drone verschilt van model tot model, maar in het algemeen kun je kiezen voor 720p HD Ready, 1080p Full HD of 4K. Koop je liever zelf een camera, dan kan dat ook: er zijn ook drones die de toevoeging van een eigen GoPro ondersteunen.

FORMAAT, LOCATIE EN VLIEGDUURSpark 4 2
Ook de keuze van het formaat van je drone is een belangrijke beslissing en deze hangt samen met de locatie waar je je drone gaat gebruiken. Sommige (kleine) drones zijn eigenlijk alleen geschikt voor binnen, terwijl je in winderige omgevingen liever een drone hebt die een stootje kan verdragen. Goedkope drones vind je al van minder dan 100 gram, maar een professionele drone, zoals de DJI Mavic 2 Pro, weegt al snel 900 gram. Als je nog extra zaken aan je drone wilt bevestigen, gaat dat gewicht verder omhoog.

Een volgend belangrijk punt is de batterijduur van je drone, meestal uitgedrukt in vliegduur. Hiervoor kun je ervan uitgaan dat je batterij groter wordt naarmate je drone dat wordt. Speelgoeddrones geven het vaak na 5 minuten al op, terwijl instapexemplaren als de Tello Drone 13 minuten halen en de DJI Mavic Pro tot 30 minuten in de lucht kan blijven. Vergeet ook niet dat de grootte van je drone invloed heeft op de draagbaarheid ervan en dat het op een bepaald punt moeilijk wordt om hem nog in een rugzak mee te dragen. Niet altijd een probleem, maar als je van lange wandelingen of bergbeklimmen houdt, spelen afmetingen en gewicht dus zeker een rol.

FLIGHT CONTROLLER
Een onderdeel dat vaak vergeten wordt bij het zoeken naar een drone, is de zogeheten flight controller. Dit is een chipset voor de besturing van je drone. De meeste drones komen met een eigen afstandsbediening (als ze tenminste geen gebruikmaken van een tablet of smartphone), maar het is in veel gevallen ook mogelijk een eigen afstandsbediening te gebruiken. Dit kan van heel goedkoop tot flight controllers met ingebouwde sensoren voor gps, hoogtemeters en barometers. Als beginnend dronepiloot zul je nog geen op maat gemaakte afstandsbediening gaan gebruiken en houd je het beter bij de meegeleverde controller. Het is echter belangrijk om te weten dat er betere, en vaak nauwkeurigere, oplossingen bestaan.

SOORTEN DRONES EN HUN VERSCHILLEN
Drones worden onderverdeeld in vier categorieën en het is belangrijk om alle types te kennen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan na je aankoop. De eerste categorie zijn de RTF-drones (Ready-to-Fly). Deze zijn prima geschikt voor beginners, want ze komen compleet met alles wat je nodig hebt om te beginnen: de drone zelf, de afstandsbediening (controller), batterij en de nodige kabels, plus vaak andere leuke extra’s.

Wil je, zoals hierboven omschreven, een eigen controller gebruiken, dan ga je best voor een BNP-drone. Bind-N-Fly drones komen met bijna alle onderdelen, behalve de batterij en datgene om ze te besturen (de zender). Dat is te vergelijken met het kopen van een spiegelreflexcamera zonder lenzen.

drone vbPNP of PNF (Plug-N-Play en Plug-N-Fly) gaan nog een stapje verder en laten ook de ontvanger weg uit het pakket, zodat je helemaal naar eigen smaak kunt bouwen. Ten slotte is er ook nog ARF, of Almost-Ready-to-Fly: echte bouwpakketten waarbij je vrijwel alles zelf moet doen. Ideaal voor hobbyisten die de volledige ervaring willen. Soms komt een ARF in een bundel met onder andere een motor. Wanneer je echt alleen het frame van een drone koopt, spreken we over een KIT.

DRONEREGELGEVING IN NEDERLAND
Om ongelukken met drones zo veel mogelijk te voorkomen, stellen overheden eisen aan het vliegen met hobbydrones. In Nederland moet je je houden aan de Regeling modelvliegen (https://wetten.overheid.nl/BWBR0019147/2019-04-01). De belangrijkste regels voor recreatief gebruik van drones zijn: een particuliere drone mag niet zwaarder zijn dan 25 kilo, en hij mag niet vliegen boven mensenmenigten, aaneengesloten bebouwing of in gebieden rondom vliegvelden en andere no-fly zones. Daarnaast moet je altijd voorrang geven aan alle andere luchtvaartuigen, zoals vliegtuigen, helikopters en zweeftoestellen. Dit betekent dat je direct moet landen, zodra je een luchtvaartuig ziet naderen. Blijf met je drone dus ook uit de buurt van verkeersongelukken.

Wel mag je voor privégebruik luchtopnamen maken met je drone, want dit valt onder recreatief gebruik. Houd hierbij wel rekening met de privacyrechten van anderen: je mag bijvoorbeeld niet in het geheim filmopnames van iemand maken. Film of fotografeer je iemand, dan moet je hem dus daarvan op de hoogte brengen. Het maken van een dronie oftewel een selfie gemaakt door een drone, mag natuurlijk wel.

drone 1 2

Beeld: ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Op www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/drone/regels-hobby-drone vind je nog meer informatie, zoals verzekering voor schade door een drone en boetes.

Seizoensthema Robotica, Drones en Programmeren

Wil je meer weten over drones, bezoek dan de presentatie van het seizoensthema Robotica, drones en programmeren bij jou in de buurt. Kijk op www.hcc.nl/drones voor meer informatie.

BUITENLANDSE REGELGEVING
Heb je een drone, dan wil je die waarschijnlijk graag meenemen op vakantie (naar het buitenland). Er zijn op dit moment nog geen algemeen geldende EU-regels en ook landen buiten de EU hebben hun eigen regelgeving. Check dus vooraf welke regels van toepassing zijn op jouw vakantiebestemming, want soms zijn deze heel anders dan in Nederland. Zo mag je drone in België maar op maximaal 10 meter hoogte vliegen, maximaal 1 kilo zwaar zijn en mag hij alleen boven een privégebied vliegen.

 

KOOPADVIES

  Tello   Spark 2   Mavic air 2

Tello Drone

DJI Spark

DJI Mavic Air