Wil je vliegen als een echte piloot, dan kun je dat doen met het Logitech G Flight Yoke System. Lees hier de review of dit iets voor jou is.
Door Martin Bekelaar
Flightsimulation is al heel lang populair en bij HCC is er zelfs een grote groep enthousiaste mensen die zich hiermee bezighouden. Ook zijn er diverse fabrikanten die apparaten verkopen om het simulatorvliegen nog aantrekkelijker te maken. Zo beschikt Logitech G met het Flight Yoke System over een luxe manier om je flightsimulation-software te besturen. Hier vertellen we je eerst wat het systeem inhoudt en vervolgens vind je de review.
Logitech G Flight Yoke System
Het Logitech G Flight Yoke System met ingebouwde gashendeleenheid biedt vijf assen (voor-/achterwaarts, zijdelings en verticaal) en een duurzame roestvrijstalen schacht met precisielagers (van echt staal) voor soepele, voorspelbare rol- en hoogteroerbesturing en 25 programmeerbare knoppen en schakelposities. Het stuurkolomsysteem is het middelpunt van de vluchtsimulatie en onderdeel van een gebalanceerde opstelling die verwisselbaar is van Logitech G.
De ingebouwde stopwatch is erg handig voor het timen van landingen, en als je pc onvoldoende usb-poorten heeft, biedt de geïntegreerde usb-hub een dockingstation voor extra Logitech G Flight-hardware.
Gashendeleenheid
Elk vluchtstuurkolomsysteem heeft een vluchtgashendeleenheid voor het nauwkeurig bedienen van meermotorige vliegtuigen. Wil je extra gashendeleenheden, dan zijn die afzonderlijk verkrijgbaar. Alle hendels zijn volledig programmeerbaar en verwijderbaar, zodat je elke combinatie van gashendels, kleppen, mengverhouding of propellorpitch kunt maken. Je plaatst de hendelknoppen gewoon in de configuratie die voor jou het beste werkt en wijst opdrachten toe vanuit je favoriete simulatie. De klikposities (fysieke markeringen die aangeven waar een bepaalde actie plaatsvindt) maken de bediening van de vrijlopende motoren en straalomkeerders eenvoudiger.
Uitpakken en monteren
Het uitpakken was al een feestje door een mooie doos met veel informatie.
Bij het uitpakken werden we ook wel heel blij van de manier waarop Logitech deze Yoke had verpakt, en wel in een keurige binnenschaal van pulpkarton, heel mileuvriendelijk, dat zouden er meer moeten doen.
Het monteren is eigenlijk een fluitje van een cent: de klemmen in elkaar zetten en monteren aan de Yoke en de bijgevoegde throttle set (gashendels), en de zaak kan gemonteerd worden.
Hier komen we echter bij het enige nadeel van deze prachtige flightsim-besturing: de klemmen zijn van plastic en het aandraaien (en dat moet goed vast, anders gaat ie schuiven) doet het plastic nogal vervormen.
Daarom hebben we de set hebben gemonteerd op een plankje, en dat weer hebben gefixeerd d.m.v. ouderwetse lijmklemmen van metaal, vanaf dat moment was ie rock-steady en verschoof niet meer.
Installeren
Het is beter om even alle informatie binnen te halen van de site van Logitech, en ook even het programma wat hierbij hoort te downloaden en te installeren, dat maakt de installatie wat gemakkelijker.
Het is voor een leek denken wij wel wat moeilijker om alles goed ingesteld te krijgen. Zo zijn een aantal knoppen alvast toegewezen aan bijvoorbeeld MS Flightsimulator X, dus een aantal dingen werken al meteen. Andere moet je zelf even instellen, ook de drivers zitten standaard in Windows 10 (waar wij mee getest hebben), dus dat was een makkie.
Levensechte ervaring (bijna)
De Yoke op zichzelf is erg degelijk uitgevoerd en is goed gedoseerd te bedienen als je aan het vliegen bent. Hierin zie je toch weer dat Logitech er slim aan heeft gedaan om Saitek (maker van deze Yoke) over te nemen, want de kwaliteit staat in het bedienen buiten kijf: dit is een bijna levensechte ervaring als je aan het vliegen bent.
Conclusie
Kortom een mooi apparaat, maar de klemmen kunnen beter (metaal!) en het zou mooi zijn als er configuratiebestanden beschikbaar zijn voor alle knoppen, zodat de beginner meteen aan de slag kan. De gemiddelde prijs van € 135,- is hij zeker waard!