Onlangs presenteerde Oppo de twee nieuwe Reno2-modellen: de ‘gewone’ Reno2 en het budgetmodel Reno2 Z. Lees hier de review van de Reno2.
In 2018 was Oppo volgens IDC de vijfde smartphonefabrikant ter wereld en het Chinese bedrijf is op veel fronten actief. Zo is het sponsor van de voetbalclub FC Barcelona en zullen de OPPO-smartphones in 2020 ook verkrijgbaar zijn in België, Duitsland en Portugal, zoals wij al eerder meldden. Lees hier de review van de nieuwe Reno2 die is uitgerust met liefst 4 camera's en de Ultra Steady Mode.
Design en behuizing
Oppo vindt een mooi design belangrijk en dat is dan ook zeker een van de sterke punten van de Reno. Net als de eerste Reno is hij glad afgewerkt met ronde hoeken en beschikbaar in twee kleuren met een verloop (gradient): Luminous Black en Ocean Blue.
Dat gladde is voor sommige gebruikers wel een probleem, hoewel heel veel smartphones over een glazen achterkant beschikken. Oppo lost dat probleem mooi voor je op, want het levert een prima (stevig) hoesje mee die deze smartphone goed beschermt tegen bijvoorbeeld vallen. Het hoesje (met Oppo-logo) beschermt ook de camera’s aan de achterkant, verderop vind je meer informatie over deze camera’s. Maak je overigens geen gebruik van het hoesje, dan beschermt een groen bolletje de achterkant (en dus de camera’s) tegen vallen. Sowieso wordt de glazen achterkant goed beschermd tegen eventuele valschade dankzij Corning Gorilla Glass 5.
Aan de bovenkant van deze smartphone bevindt zich een luidspreker, een microfoon en een zogeheten haaienvin pop-upcamera (waarover later meer). Aan de rechterkant zit de powerknop en de sleuf voor een simkaart en een micro-sd-kaart (of eventueel een extra simkaart), terwijl je aan de onderkant de populaire 3,5mm audiopoort (prima geluid via deze ingang), usb-c-poort, microfoon en luidspreker ziet. Ten slotte bevinden zich aan de linkerkant de volumeknoppen.
Scherm, vingerafdrukscanner en frontcamera
Kijken we naar de voorkant, dan vallen meteen de dunne schermranden op en het feit dat er geen notch (inkeping in het scherm) is. Hierdoor profiteer je van liefst 93% scherm aan de voorkant. De nieuwe Reno2 heeft een prachtig 6,5inch display met 2400x1080 pixels (20:9-beeldverhouding) en het Sunlight AMOLED-scherm biedt daarnaast ook in een omgeving met fel, direct licht een helder scherm. Het scherm is dan ook beter dan dat van de vorige Reno. Wellicht dat je wel het beeld minder warm wilt instellen, want zelf vind ik dat het beeld teveel verzadigd is.
Het scherm beschikt over een vingerafdrukscanner, gelukkig niet achterop het toestel maar in-screen zoals dat wordt genoemd. Deze vingerafdrukscanner werkt niet alleen heel snel en goed, maar is ook nog eens goed zichtbaar, een pluspunt voor Oppo.
Omdat er geen notch is, is er een zogeheten haaienvin pop-upcamera die binnen een seconde aan de bovenkant van je smartphone verschijnt. Deze 16MP-camera ‘verdwijnt’ ook weer als hij merkt dat hij valt; daarnaast kun je hem laten inklappen als je best wel stevig erop drukt. De selfiecamera laat foto’s zien die zeker voldoen.
Processor, geheugen en batterij
De Oppo Reno2 beschikt over een SnapDragon (SDM)730G-chipset met 2,2GHz. De G staat voor Gaming, omdat volgens Qualcomm hij hiervoor geoptimaliseerd is. Het is niet de snelste chipset in deze prijsklasse, maar voldoen wel voor heel veel toepassingen en in de praktijk merkte ik dan ook niet veel verschil. Behalve dan met het spelen van ‘zware’ games, daar liet hij soms steken vallen.
Erg blij ben ik met de 8GB aan werkgeheugen: geef mij maar meer werkgeheugen en minder opslaggeheugen, dat laatste kan ik gemakkelijk uitbreiden dankzij een micro-sd-kaart. Qua opslaggeheugen beschikt de Reno2 over 256GB opslaggeheugen.
Met een batterij van 4000mAh bezit deze Reno2 over een grotere accu dan zijn voorganger met 3765 mAh. Wel zo handig ook, omdat de Reno2 ook over een groter scherm beschikt. Deze batterij hield het bij mij elke werkdag vol zonder op te laden.
Reno2: 4 camera’s op de achterzijde
Oppo weet dat veel gebruikers hechten aan een goede camera met dus goede fotografie- en videospecificaties. Daarom is de Reno2 uitgerust met een 48MP Ultra-Clear hoofdcamera en 8MP groothoeklens (hoek van 116 graden), waarbij je deze laatste ook kunt gebruiken als macrocamera. Hierbij kun je van heel dichtbij (tot minimaal 2,5 centimeter afstand) mooie close-ups nemen. Verder beschikt de Reno2 over een 13MP telelens met 2x optische zoom en zelfs nog over een vierde camera: een 2MP monolens die je ook kunt gebruiken als een dieptecamera om foto's te nemen met het bokeh-effect. De geavanceerde Portraid Mode maakt onder andere twee nieuwe portreteffecten tot 7 verschillende portretshots mogelijk met Bokeh HDR modus.
Deze 4 sensors maken een heel verschil met de vorige Reno. Onder normale lichtomstandigheden produceert de hoofdcamera prima foto’s met mooie details, onder minder fraaie lichtomstandigheden presteert hij wel (wat) minder. Maar de nachtmodus is wel verbeterd en zorgt dus voor een beter resultaat als met de gewone Reno.
De nieuwe Ultra Steady Video-mode is de belangrijkste nieuwe feature van de smartphone-serie en moet ervoor zorgen dat de camera bijvoorbeeld tijdens het rennen, skiën en skateboarden optimaal in balans blijft. Door middel van OPPO’s Hybrid Image Stabilisation-technologie, een combinatie van digitale en optische beeldstabilisatie, en een ingebouwde gyro-sensor wil OPPO dat het toestel de specs van een actiecamera evenaart. In combinatie met de 60fps frame rate moet dit stabiele en vloeiende beelden van hoge kwaliteit opleveren. In de praktijk is een smartphone wel vaak minder geschikt dan een echte actioncam.
Software
Jammer genoeg beschikt de Reno2 nog over Android Pie (9), waar wij al liever versie 10 hadden gezien. Maar je kunt voor dit prijspeil ook niet alles verwachten.
Prijs, kleuren en beschikbaarheid
De OPPO Reno2 is al vanaf 18 oktober voor € 499,- verkrijgbaar bij T-Mobile, MediaMarkt, Belsimpel, Coolblue, Tele2, Ben en Mobiel.nl in de kleuren Luminous Black en Ocean Blue met 8GB RAM en 256GB opslaggeheugen.
Conclusie
De Oppo Reno2 is een flinke verbetering ten opzichte van zijn voorganger Reno. Voor € 499,- heb je een prima veelzijdige telefoon, hoewel de concurrentie (bijvoorbeeld de Honor 20) flink is. Hecht je veel belang aan design en camera’s, dan is dit een goede keuze.
+ mooi design
+ goed groot scherm
+ prima camera’s
+ stevig hoesje meegeleverd
- Android 9
- prestaties kunnen beter