Creative is voor veel computergebruikers een bekende naam op het gebied van geluidskaarten en speakers. Wij testen een ander Creative-apparaat, de SFXI AIR hoofdtelefoon.
Door Aad Munsterman
Veel mensen kennen Creative onder andere van de geavanceerde geluidskaarten, maar Creative brengt natuurlijk veel meer apparaten op de markt. Als geluidsspecialist is het dan ook niet vreemd dat ze ook hoofdtelefoons verkopen, waarvan wij de Creative SFXI AIR hoofdtelefoon hebben getest.
Creative SFXI AIR hoofdtelefoon
Je zult je wellicht afvragen wat Super X-Fi nu weer is. SXFI staat voor holografische audio, een nieuwe geluidstechnologie ontwikkeld waarmee Creative gebruikers laat verbazen.
Holografische audio moet geluid uit een hoogwaardige luidsprekeropstelling, opgesteld in een professionele studio, evenaren met dezelfde ervaring maar dan via een hoofdtelefoon. Denk aan de originele diepte, gedetailleerdheid, realisme en hoe je wordt meegesleept door het geluid.
Via de te installeren SXFI-app (Android, IOS) moet eerst via de camera je hoofd en oren in beeld gebracht worden. Met deze parameters wordt de Super X-Fi hoofdtelefoon gevoed zodat de audio-ervaring, voor jou persoonlijk geoptimaliseerd, van buiten lijkt te komen in plaats van uit de hoofdtelefoon.
Bediening
De nieuw ontwikkelde Bluetooth-hoofdtelefoon wordt geleverd in de kleur zwart of wit met zachte oorkussens die geheel over je oor vallen. De bedieningsknoppen bevinden zich op de linkerschelp en omvatten power on/off, Super X-Fi on/off en de Bluetooth 4.2-verbindingsknop. De linkeroorschelp dient ook als touchpad voor gebaren: omhoog en omlaag is volume, links en rechts voor de vorige en volgende track. Daarnaast zijn er nog wat aanvullende gebaren beschikbaar voor als een telefoonoproep wordt ontvangen. Een zogenoemde Nanobeam-microfoon, die uitsteekt op de linkerschelp, maakt spraak goed verstaanbaar. Deze is eventueel te vervangen door een andere 3,5mm-microfoon. Er zit ook een micro-sd-slot in waarop muziek (MP3, FLAC, WMA WAV) geplaatst kan worden. Je start het afspelen van de micro-sd-kaart door twee vingers 4 seconden lang op de linkerschelp te plaatsen. Door met twee vingers te tappen, wordt de shuffle-modus gestart.
Geluid
Indien de hoofdtelefoon met de meegeleverde kabel op een usb-poort van een Windows/Mac-systeem of spelcomputer wordt aangesloten, kun je genieten van stereo, 5.1 of 7.1 bioscoopgeluid met de holografische effecten. Met de Windows/Mac SFXI Control-applicatie kun je de juiste instellingen activeren.
Via de apps is een grafische equaliser beschikbaar met een aantal voorgeprogrammeerde instellingen voor diverse soorten geluid (pop, bioscoop, klassiek etc.) en een handmatige voor persoonlijke voorkeur. De ondersteuning van profielen via Bluetooth is beperkt tot SBC.
Doordat je de Super X-Fi-modus kunt aan- en uitzetten, is het verschil tussen de standaard en SXFI-modus goed horen. Het geluidsbeeld blijkt met SXFI duidelijk breder en van buiten te komen. Vergeleken met andere hoofdtelefoons is dit een unieke ervaring en zal zeker niet alleen de muziekgenieters, maar met name ook de videoliefhebbers en vooral gamers aanspreken.
De hoofdtelefoon heeft forse schelpen, is goed instelbaar, en weegt 340 gram. De unit zit redelijk comfortabel op het hoofd en voel je niet meer doordat het geluid je boeit. Het geluid zonder SXFI klinkt wat mager maar is, zodra SXFI wordt geactiveerd, evenwichtig, vol en helder. Voor video en gaming wordt de directe aansluiting aanbevolen daar Bluetooth iets vertraging oplevert. Om gamers te enthousiasmeren, is er een lichtrand op de oorschelp aanwezig die via de Windows/Mac SFXI Control-applicatie is te activeren in elke gewenste kleur. De draadloze gebruiksduur is circa 10 uur.
Conclusie
Al met al een interessante hoofdtelefoon met zeer gunstige prijs voor meerdere luisterdoeleinden, goede geluidskwaliteit en veel aansluitmogelijkheden: 3,5mm-jack, usb, Bluetooth en micro-sd-kaart.
Er is ook een versie die alleen over een kabel beschikt: de SXFI Air C. Ten slotte is er ook een SXFI Amp voor als je het SXFI-geluid in combinatie met je al aanwezige high-end hoofdtelefoon wil gebruiken. Meer info op https://sxfi.com/
Creative SXFI AIR Hoofdtelefoon
Adviesprijs: € 160,-
+ uniek Super X-FI-concept
+ veel aansluitmogelijkheden
- nogal logge hoofdtelefoon
- alleen SBC-codec over Bluetooth