Met de Galaxy Z Flip levert Samsung een nieuwe opvouwbare smartphone af, maar of hij zijn geld waard is? Lees hier de review.
Na de opvouwbare Galaxy Fold brengt Samsung wederom een opvouwbare smartphone uit: de Galaxy Z Flip. Deze smartphone is veel compacter en toont veel vergelijkingen met de Galaxy S10, maar is het ook zijn adviesprijs van € 1499,- waard?
Design en scherm
De Z Flip ziet er gelikt uit en is verkrijgbaar in de kleuren Mirror Purple en Mirror Black. Op de achterkant zit een schermpje van zo’n 2,5 centimeter waarop je de datum, de tijd en de batterijstatus kunt zien. Ook krijg je oproepen te zien, zodat je deze snel kunt beantwoorden door hierop te klikken en de Galaxy Z Flip open te klappen. Tevens kun je snel een selfie maken met de camera op de achterkant.
Het gaat echter uiteraard om het vouwbare glazen 6,7inch-scherm aan de binnenkant, volgens Samsung voorzien van een Infinity Flex Display met buigbaar Ultra Thin Glass (UTG). Dit oled-scherm heeft een schermverhouding van 21,9:9, een resolutie van 2636x1080 pixels en pixeldichtheid van 425 en ziet er erg goed uit, te vergelijken met de Galaxy S10.
Dubbelvouwen
Het technisch hoogstandje is natuurlijk dat je hem kunt dubbelvouwen. Samsung noemt dat Hideaway Hinge: het wordt ondersteund door een dubbel CAM-mechanisme en kan daarmee onder verschillende hoeken open blijven staan, zoals dat ook met een laptopscherm kan. Het scharniersysteem integreert ook de nieuwe sweeper-technologie van Samsung, die gebruikmaakt van nylon vezels, gemaakt met micro-hoogte snijtechnologie, om vuil en stof af te weren. We hebben de Z Flip natuurlijk nog niet kunnen testen hoelang dit scharniersysteem werkt, volgens Samsung kan dat 200.000 keer oftewel 100 keer per dag en dat 5 jaar lang.
In de praktijk werkt het dubbelvouwen soepel, fijn en eenmaal dichtgeklapt lijkt het op een ‘ouderwetse’ sigarettenhouder die je vroeger zag. De smartphone is dan zo’n 8,7 centimeter lang en zo’n 1,7 centimeter ‘dik’, want mij betreft geen probleem. Je kunt hem natuurlijk ook opengevouwen in bijvoorbeeld je broekzak houden, dan is ie ongeveer net zo groot als mijn huidige Galaxy Note 10+ .
Processor, geheugen, accu en vingerafdrukscanner
De Z Flip beschikt over de redelijk krachtige Snapdragon 855+processor, 8 GB aan RAM en 256 GB aan opslag dat overigens niet is uit te breiden, want geen micro-sd-slot. Met cloudopslag is dat overigens geen enkel probleem. De batterij van 3300 mAh is voldoende voor een dag als je geen gekke dingen doet en je kunt hem zowel draadloos als bedraad opladen. Overigens zitten er twee batterijen in: eentje van 930 mAh en een van 2370 mAh. De Galaxy Z flip heeft net als de Fold een vingerafdrukscanner aan de zijkant zitten, in tegenstelling tot de ook gepresenteerde S20-serie beschikt hij niet over 5G.
Camera’s
In het scherm aan de voorkant zit net als bij de Galaxy S10 en Note 10 een gat voor een camera, deze beschikt over 10MP. Op de achterkant zitten twee camera’s van 12 MP: de primaire camera heeft een lens met f/1.8-diafragma, de camera met ultragroothoeklens (123 graden) heeft een lens met f/2.2-diafragma. Helaas heeft deze laatste camera geen macrofunctie, zodat je geen foto’s van heel dichtbij kunt maken. Bovendien is er geen telelens, dus zoomen is er ook niet bij.
We snappen dat Samsung deze smartphone niet met de beste (camera)specificaties kan uitrusten, maar de foto’s die we ermee namen, vielen tegen.
Overig
Vanzelfsprekend is de Galaxy Z Flip uitgerust met Android 10 en beschikt hij over gezichtsherkenning. Verder weegt hij 183 gram.
Prijs en beschikbaarheid
De Samsung Galaxy Z Flip is nu te koop, beschikbaar in de kleuren Mirror Purple en Mirror Black en kost 1499 euro.
Conclusie
Mijn eerste indruk van de Galaxy Z Flip is goed. De specificaties en de performance zijn goed, hoewel de camera’s tegenvallen. De smartphone en het scharnier voelt goed aan, maar dat laatste moet zich natuurlijk nog wel bewijzen. Alleen die prijs … 1499 euro heb ik er niet voor over. Als de prijs onder de 1000 euro zakt, zal de vraag naar dit soort opvouwbare toestellen ongetwijfeld toenemen. Nu is het nog een te dure gadget (voor mij).
+ goede specificaties en performance
+ opvouwbaar
- matige camera’s
- duur