Huawei kwam dit jaar al met de Huawei P40 lite, P40, P40 Pro en P40 Pro+. Wij hebben deze toestellen getest, te beginnen bij de P40 lite waarvan je hier vooral de review van het hardwaregedeelte vindt.
Huawei heeft recent de opvolgers van de bekende P30-serie uitgebracht. In dit artikel lees je de review en bevindingen die redacteur Abe de Vries heeft geschreven bij het testen van de Huawei P40 lite. Er volgen hierna nog twee artikelen van zijn hand over de P40 lite, namelijk over de (al dan niet) aanwezige apps, de AppGallery (oftewel Huawei's eigen appstore) en hoe je jouw favoriete apps (wel of niet) op dit toestel kunt installeren. Ten slotte komt er ook nog een afsluitend artikel met de conclusie over de P40 lite. Ook lees je binnenkort de reviews van de P40 Pro en de P40 Pro+.
Huawei P40 lite
De P40 lite werd eind december in China geïntroduceerd als Huawei Nova 6 SE en een maand later in Maleisië als Huawei nova 7i. Huawei staat bekend om zijn goede telefoons, maar ze hebben al langere tijd de handicap dat Huawei geen gebruik meer mag maken van de Google-apps en -diensten. In China is de vraag naar Google-diensten minimaal, in Europa echter is dit een probleem. Huawei is echter volop bezig om een eigen appstore te voorzien met de voor ons belangrijke apps erin. Er is reeds een redelijk aantal apps aanwezig en Huawei geeft in zijn app-store alternatieve manieren om veelgevraagde niet aanwezige apps toch te kunnen installeren. In een komend artikel gaan we hier uitgebreid op in.
Design en behuizing
De behuizing van de Pro 40 lite is mooi afgewerkt met ronde zijkanten en ronde hoeken. De voorzijde is vlak, de achterzijde is aan de hoeken fraai afgevlakt. De afmetingen zijn 159,2 x 76,3 x 8,7 mm en het gewicht is circa 183 gram. De telefoon is verkrijgbaar in de kleuren Midnight Black, Crush Green en Satura Pink. De telefoon ligt goed in de hand en voelt stevig aan. De voorzijde is van glas, het frame en de achterzijde zijn van kunststof, maar zien er niet als zodanig uit: het geheel is fraai vormgegeven. Er is geen vorm van waterdichtheid aanwezig.
Aan de onderzijde van de telefoon zitten de luidspreker, microfoon, 3,5 mm audiopoort (een handsfree hoofdtelefoonsetje wordt meegeleverd) en usb-c-aansluiting. Er is slechts één luidspreker aanwezig.
Aan de rechterzijde bevinden zich de aan/uit-knop met geïntegreerde vingerafdrukscanner en de volumeknop. Aan de linkerzijde zit een simslot voor twee simkaarten of één simkaart met een extra NM-sd-geheugenkaartje. Aan de achterzijde zit het camerablok, dat iets uitsteekt alsmede de LED-flitser, die vlak is. Een hoesje is vanwege het uitstekende camerablok deel zeer aan te raden.
Scherm en vingerafdrukscanner
De Huawei 40 lite heeft een goed 6,4inch LCD IPS full-hd scherm met 2310 x 1080 pixels of 398 ppi. Het scherm oogt helder en fris en is ook buiten goed af te lezen, de kijkhoeken zijn goed. Linksbovenin zit het zogenaamde “punchhole” voor de selfiecamera, dit kan bij instellingen worden verborgen met een zwart balkje. Huawei geeft geen info over het materiaal van het glas. Het scherm kan uitgebreid worden ingesteld op kleurmodus en kleurtemperatuur en ook een blauwlichtfilter (oogcomfort) kan worden ingesteld. De telefoon kan worden ontgrendeld door zeer snelle, prima werkende gezichtsherkenning en een eveneens prima werkende vingerafdrukscanner verwerkt in de aan/uitknop op de rechterzijkant van het toestel.
Processor, geheugen en batterij
De telefoon is voorzien van een snelle Kirin 810 octacore processor en 6 GB aan werkgeheugen en 128 GB aan data-opslag, uit te breiden met een speciaal NM-SD kaartje tot 256 GB. De batterij is 4200 mAh en gaat bij redelijk gebruik wel twee dagen mee. Het opladen gaat snel met de 40 Watt meegeleverde snellader, 70% in een halfuur en 100% duurt circa een uur. Draadloos laden is niet mogelijk.
Camera’s
In totaal zijn er vijf camera’s aanwezig. Aan de voorzijde een frontcamera met 16 Mp (F2.0) die goede selfies maakt. Aan de achterzijde zijn vier camera’s geplaatst. De hoofdcamera met 48 MP (f1.8) ,een groothoek met 8MP (f2.4), een macro met 2MP (f2.4) en een 2MP dieptesensor (Bokeh-lens). De kwaliteit van de foto’s is voor een toestel in deze prijsklasse goed te noemen. De foto's zijn scherp en helder en voldoen prima voor een fotograaf zoals ik. In de schemer neemt de scherpte wat af, de macro’s zijn goed. Ook het maken van video’s werkt goed. (tekst gaat verder na de afbeelding)
Software
Meerdere fabrikanten maken hun eigen gebruikersschil over Android. Deze Huawei draait op Android 10 AOSP met daaroverheen de EMUI 10-schil, deze EMUI-schil heeft in de loop der jaren veel kritiek gekregen als teveel ballast en te afwijkend van de 'standaard' Android-interface. Huawei heeft naar de kritiek geluisterd en de interface behoorlijk aangepast. In de standaard instelling staan alle apps op het scherm evenals bij Apple, maar dit kan eenvoudig worden gewijzigd. Het scherm is te bedienen met vegen of met knoppen; het vegen gaat snel, maar vraagt wel een paar dagen gewenning om onder de knie te krijgen. Het EMUI-systeem is eenvoudig te bedienen en werkt soepel. Het is ideaal voor mensen die hun systeem graag uitgebreid aanpassen. Alle instellingen zijn overzichtelijk ingedeeld en eenvoudig te vinden. Komend van Apple was ik zeer snel gewend. Het systeem werkt snel en muziek en video’s afspelen gaat prima.
Apps en appstore
Voor een overzicht van de apps, Huawei's eigen appstore en hoe je je favoriete apps downloadt en installeert, lees je in een volgend artikel.
Overig
De telefoon is voorzien van 4G, voorzien van wifi b/g/n/ac met 2,4/5 GHz, bluetooth 5.0, USB C 2.0, NFC en een 3,5mm koptelefooningang. De geluidskwaliteit van telefoongesprekken is goed.
Conclusie
Hardwarematig is de Huawei P40 lite voor deze prijs (circa 270 euro) een prima telefoon. Hij heeft een goed scherm, is lekker snel, heeft een erg goede accuduur en laadt snel. Het is een van de snellere telefoons in deze prijsklasse.
Huawei P40 LITE REVIEW HARDWARE
pluspunten
+ helder scherm, mooie kleuren
+ werkt lekker snel
+ snel opladen
+ lange accuduur
+ niet duur
minpunten
– geen videostabilisatie
– afwijkend NM-SD-kaartformaat
– niet spatwaterdicht