Ben je op zoek naar een nieuwe notebook, lees dan hier waarop je moet letten bij de aanschaf daarvan. En wellicht is een van de zes geteste modellen een goede keuze voor je.
Rob Coenraads en Aad Munsterman
In PC-Active 312 staat al het artikel ‘Koopgids Chromebooks’ met daarin de uitleg wat Chromebooks zijn, de aandachtspunten bij aanschaf en de review van een drietal modellen. In deze Koopgids notebooks gaan we een stap verder: niet alleen komen wederom Chromebooks aan bod, maar ook notebooks en waarop je moet letten als je een dergelijk apparaat wilt kopen. Bovendien lees je de reviews van een aantal Chromebooks en notebooks en vind je nog meer reviews van notebooks op pcactive.nl
Chromebooks
In het vorige nummer schreven we dat Chromebooks populair(der) zijn geworden door onder meer de gunstige prijzen, de ondersteuning van Linux-programma’s en de mogelijkheid om Android-apps te installeren. Beschikt een Chromebook over een aanraakscherm (touchscreen) en kun je hem 360 graden omklappen, dan kun je hem ook als tablet gebruiken.
In dit nummer lees je de reviews van een aantal Chromebooks. Wil je veel meer weten over Chromebooks, dan verwijzen we je naar de Koopgids Chromebooks in PC-Active 312 en die tevens nu online te vinden is op pcactive.nlop pcactive.nl
Notebooks, geen MacBook
Ben je op zoek naar een notebook, dan moet je net als bij Chromebooks op een aantal zaken letten. Natuurlijk heeft iedereen zijn eigen doel en redenen om een notebook aan te schaffen: voor de één is dat zijn werk, voor een ander school of opleiding en weer een ander wil er thuis lekker mee ‘computeren’. Verder heeft iedereen natuurlijk zijn eigen budget, maar daarnaast zijn er nog tal van zaken die meespelen bij het kiezen van een laptop. In dit artikel gaan we er hier zoveel mogelijk behandelen, maar deze koopgids is niet uitputtend.
Helaas konden we geen MacBook in deze test meenemen. Apple Nederland levert sinds het uitbreken van de coronacrisis hier geen testmodellen.
Design en behuizing
Qua design lijken veel notebooks op elkaar, maar er zijn wel verschillen. Zo heb je laptops die rechttoe rechtaan zijn en laptops waarvan je het scherm helemaal kunt omklappen (2-in-1 laptops: zowel laptop als tablet). Ook zijn er laptops die een tweede scherm boven het toetsenbord hebben zoals de Asus Zenbook Pro Duo.
Goedkopere notebooks beschikken over een kunststof behuizing, terwijl de duurdere modellen een stevigere aluminium behuizing hebben. Overigens is het gewicht van de meeste notebooks flink minder geworden: veel notebooks wegen minder dan 2 kilo. En dat is prettig als je veel met je laptop onderweg bent.
Aansluitingen en netwerkverbinding
Veel notebooks beschikken tegenwoordig over zowel een usb-a-poort (de ‘ouderwetse’ usb-aansluiting) en een usb-c-poort. Op die eerste sluit je veelal een muis, toetsenbord of usb-stick aan, terwijl die tweede bedoeld is voor een monitor, een externe ssd of een harde schijf. Een usb-c-kabel kan namelijk niet alleen voor data-overdracht worden gebruikt, maar ook voor het doorgeven van een videosignaal en stroomtoevoer. Let wel: niet elke usb-c-poort is hiervoor geschikt, dus controleer of dat bij de door jouw gewenste notebook wel het geval is.
Beschikt een laptop niet over een ethernet-aansluiting en je wilt toch een fysieke netwerkverbinding hebben, dan kun je op een usb-c-poort een netwerkadapter aansluiten zoals de ACT AC7080 die je ziet op PC-Active 313 pagina 73. Of een docking station, waarmee je van je notebook een compleet werkstation maakt, omdat je daarop bijvoorbeeld ook een monitor en microfoon aansluit (zie PC-Active 313 pagina 72).
Een notebook kan verschillende typen aansluiting hebben. Hier zie je v.l.n.r. usb-c, usb-a, hdmi, VGA, ethernet en de netstroomingang |
Sommige notebooks beschikken ook over een hdmi-aansluiting, waarmee je beeld naar een externe monitor (of tv) stuurt. Dat kan ook via een DisplayPort-aansluiting, die je veelal terugvindt in duurdere (gaming-)notebooks of notebooks bedoeld voor de zakelijke gebruiker. Deze biedt een hogere verversfrequentie en/of resolutie. Ten slotte heb je ook nog de (snellere) Thunderbolt-aansluiting die je terugvindt in notebooks in het duurdere segment.
Verder is op praktisch elke notebook een 3,5mm audio-aansluiting aanwezig, vaak bedoeld voor een hoofdtelefoon en is er wellicht nog een geheugenkaartlezer aanwezig, bijvoorbeeld voor sd-kaarten.
Steeds vaker zie je laptops zonder ethernet-aansluiting. Dan moet je wel een goede interne netwerkadapter hebben: zeker 802.11ac, maar beter is 802.11ax oftewel WiFi 6.
Processor en geheugen(opslag)
Welke rekenkracht jouw notebook moet hebben, hangt natuurlijk af van waarvoor je hem wilt gebruiken. In veel gevallen beschikt een notebook over een Intel-processor en daarbij heb je de keuze uit veel smaken. Wij adviseren echter geen Pentium of Celeron meer: wil je nog enige jaren vooruit met je notebook, koop er dan een met minimaal een Core i3-processor (of AMD Ryzen 3-serie), zeker als je meer wilt dan alleen tekstverwerking of surfen op internet. Hierbij zijn wel het aantal cores (kernen) belangrijk en minder of het een i3-, i5- of i7-processor is. Twee cores, oftewel dualcore, is prima geschikt voor tekstverwerking en internetten, quadcore voor wat zwaardere toepassingen als foto- en videobewerking en meer cores als je een echte krachtpatser wilt. Een wat gedateerde dualcore i7-processor is minder krachtig dan die recente quadcore i5…
Vergis je ook niet in het aantal MB’s aan werkgeheugen. Veel notebooks hebben standaard een werkgeheugen van 4 GB, maar ons advies: ga voor 8 GB aan RAM, daarvan heb je zeker veel profijt. Ben je een gamer, ga je aan de slag met foto- en/of videobewerking of andere zware programma’s, ga dan voor 16 GB werkgeheugen.
Vanzelfsprekend wil je een ssd in je nieuwe laptop en liefst eentje van minimaal 256 GB. Voor je het weet, stroomt deze namelijk vol met allerlei programma’s en bestanden. Ook kun je kiezen voor een tweede schijf in de vorm van een ‘ouderwetse’ harde schijf die als opslagmedium dient voor bijvoorbeeld je muziek-, foto- of videocollectie. Maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een extern opslagmedium of opslaan in de cloud.
Beeldscherm
Bij de keuze voor het beeldscherm heb je qua grootte eigenlijk vier standaardmaten: 13,3-, 14-, 15,6- en 17inch. Gebruik je hem veel onderweg, dan is 13,3inch een goede maat. Veel mensen kunnen goed uit de voeten met een 14- of 15,6inch scherm. Gebruik je de notebook uitsluitend thuis, dan kun je voor een 17inch variant gaan.
Qua resolutie zou een laptop over minimaal 1920 x 1080 beeldpunten (pixels) moeten beschikken, oftewel full hd. Wil je je notebook ook buitenshuis gebruiken, bijvoorbeeld in de tuin, let dan goed op de helderheid. Zo zijn veel notebooks nauwelijks te gebruiken in zonnige omstandigheden. De helderheid (brightness) wordt uitgedrukt in het aantal nits: een nit wordt omschreven als de eenheid van luminantie en betekent de hoeveelheid licht die een oppervlakte uitstraalt. Hierbij geldt: hoe hoger het aantal nits, hoe beter de helderheid. Meestal treffen we een helderheid aan van 250 tot 300 nits; zijn je lichtomstandigheden vaak minder goed (bijvoorbeeld als je veel buitenshuis van je notebook gebruikmaakt), dan adviseren we 400 tot 500 nits. Verder valt de kleurweergave van goedkop(re) notebooks tegen als je die vergelijkt met een monitor.
Ten slotte wordt er gebruikgemaakt van verschillende panelen (panels) voor de schermen; veelal treffen we IPS-panelen aan vanwege het grote kleurbereik en de prettige kijkhoeken. Wil je meer hierover weten, kijk dan op www.pcactive.nl/reviews/4915-review-koopgids-monitoren
Toetsenbord en touchpad
Vanzelfsprekend past een ‘normaal’ toetsenbord niet op een laptop, dus is er vaak geen plaats voor het numerieke deel, dat je wel rechts op een toetsenbord aantreft. Op Chromebooks tref je een andere indeling aan van je toetsenbord, onder andere geen Windows-toets en geen functietoetsen F1 t/m F12 hoewel die soms wel zijn in te stellen.
Werk je veel ‘in het donker’, dan is een verlicht toetsenbord erg prettig.
Batterij en webcam
De batterijduur van een laptop is niet zo van belang als je je notebook alleen thuis gebruikt. Ben je echter veel onderweg en/of gebruik je hem veel zonder stroom, dan moet hij over een goede accucapaciteit beschikken. Kijk hierbij naar het aantal Wh oftewel wattuur. Gebruikelijk is 40 tot 50 Wh. Zit je laptop daarboven, dan gaat ie lekker lang mee. Een goede webcam is tegenwoordig onontbeerlijk voor iedereen die wil videobellen of videovergaderen. Bij sommige notebooks kun je de webcam afsluiten met een schuifje of een speciale toets.
Software
Bij de aanschaf van een Windows-computer zit er een door de fabrikant geïnstalleerde (OEM) Windows-versie op. Die is gekoppeld aan de hardware en kan niet gemigreerd worden naar een andere machine. In principe heb je thuis aan Windows 10 Home voldoende, Windows 10 Pro is voor zakelijke gebruikers interessant vanwege de ingebouwde beveiligings-, productiviteits- en beheerfuncties die tijd, geld en gedoe besparen.
Ga je voor een Chromebook, dan vind je het door Google ontwikkelde Chrome OS als besturingssysteem. Dit betekent niet dat een Chromebook alleen online te gebruiken is: dankzij de bestandsbeheerder van je Chromebook kun je documenten, bestanden etc. offline bewerken en opslaan. Eenmaal online wordt alles automatisch in de cloud gesynchroniseerd. Op een Chromebook werk je met Google-tools zoals Gmail, Documenten en Spreadsheets, maar Google heeft ook heel veel andere tools voor zowel werk als studie beschikbaar. Een uitgeklede Microsoft Office-versie is overigens als app beschikbaar in de Google Play Store.
Tot slot
In dit artikel lees je waarop je moet letten bij de aanschaf van een notebook. Omdat er veel verschillende redenen zijn voor het gebruiken van een notebook, hebben we het soms algemeen gehouden en soms zijn we er diep(er) op ingegaan. Tevens hebben we een zestal verschillende notebooks getest.
Reviews