Er zijn talloze smartphones te koop, maar de Sony Xperia 5 II is echt wel een aanrader. Lees in deze review waarom de Xperia 5 II een kleine geweldenaar is.
Abe de Vries
De Sony Xperia 5 II telefoon is een iets kleinere versie van de Xperia 1 II met ongeveer dezelfde specificaties, sommige specificaties zijn zelfs beter. De telefoon is verkrijgbaar in de kleuren blauw en zwart. In de doos zit de telefoon, een usb-c-kabel, een sneloplader en een 3,5mm-koptelefoonsetje. Sony prijst de telefoon aan als 'compact', hij is echter beduidend groter dan de eerdere 'compact'-serie van Sony.
Design en behuizing
De Sony Xperia 5 II heeft vergeleken met de meeste andere merken een afwijkende vorm: de telefoon is smal maar eveneens redelijk lang. De behuizing heeft ronde hoeken en ronde randen. De afmetingen zijn 158 x 68 x 8 mm. en het gewicht is 163 gram. De waterbestendigheid is IP65/68 en dus volledig waterdicht. Zowel de voor- als achterzijde zijn van Corning Gorilla Glass 6 en zouden dus tegen een stootje moeten kunnen. De telefoon is erg glad en tevens door de ronde zijkanten is een hoesje daarom zeer aan te bevelen, ook vanwege het camerablok aan de achterzijde.
Aan de linkerbovenzijde zit de sleuf voor de sim-kaarten, handig is dat deze zonder gereedschap kan worden geopend met de nagel. De Xperia 5 II wordt geleverd met dual-sim, in het tweede sim-slot kan ook een extra micro-sd-kaart worden geplaatst. Aan de onderzijde zit de usb-c-aansluiting, aan de rechterzijde zitten vier knoppen: bovenaan de volumeknop en in het midden de powerknop annex prima werkende vingerafdrukscanner. Aan de onderzijde zit de typische Sony-sluiterknop die ook bij vergrendeld scherm de camera opent en bij nogmaals indrukken een foto of video maakt. Echter wanneer de telefoon met de linkerhand wordt vastgehouden om te ontgrendelen, wordt ook regelmatig de sluitertoets ingedrukt. Gelukkig kan deze functie worden uitgezet. Tussen de powerknop en de sluiterknop zit nog een knop, deze is specifiek toegewezen aan de Google Assistent. Deze knop kan helaas niet worden uitgezet of een andere functie worden gegeven, ook deze knop wordt nog wel eens per ongeluk ingedrukt en dan staat Google weer voor de deur. Hopelijk brengt Sony via een software-update wel een mogelijkheid om deze knop uit te kunnen zetten of iets anders met deze knop te kunnen doen.
Scherm, ontgrendeling en frontcamera
De Xperia 5 II heeft een 6,1inch full-hd oled-scherm in 21:9 verhouding, een 'bioscoopformaat' dus zoals we dat ook kennen van de Sony Xperia X10 (Plus). De resolutie is 2520 x 1080 pixels. Het scherm werkt vloeiend, is mooi helder, heeft mooie kleuren en goede kijkhoeken. Het scherm staat standaard ingesteld op 60 Hz., maar kan ook op een verversingssnelheid van 120 Hz. worden ingesteld. Hiermee loopt alles nog vloeiender, maar dan gaat wel uiteraard de accuduur achteruit. Films worden zeer fraai weergegeven op het scherm. Bovenin het scherm zit in een balkje de selfiecamera, geen 'notch' (inkeping) dus. De selfiecamera heeft een 8 MP, 24mm-lens (F2.0) en heeft geen autofocus.
Processor, geheugen en batterij
De telefoon draait vlot en is voorzien van een snelle Qualcom Snapdragon 865-processor met 8 GB aan werkgeheugen en 128 GB aan interne opslag. De accu is 4000 mAh en gaat royaal een dag mee. Er wordt een lader van 18 watt meegeleverd die in een half uur 45% geeft, geen opzienbarende resultaten in vergelijking met de concurrentie. Via een usb3-voedingsaansluiting op een computer kan met 21 watt worden geladen, helaas ontbreekt draadloos laden.
Software
De telefoon wordt geleverd met Android 10 en helaas nog niet met versie 11, deze versie komt waarschijnlijk binnenkort beschikbaar. Sony heeft zijn eigen schil geïnstalleerd die licht afwijkt van de standaard Android, maar uitstekend aanvoelt en werkt. In grote lijnen zijn de interface en het gebruik hetzelfde. De Google-software is wel behoorlijk geïntegreerd en veelal niet te verwijderen. Het scherm wordt ontgrendeld door middel van vegen, een patroon, een pincode of wachtwoord. Daarnaast is een prima vingerafdrukscanner in de aan-uitknop aan de zijkant aanwezig; gezichtsherkenning is niet aanwezig. Sony heeft een uitgebreide batterij beheersmodules waarmee onder andere de oplaadcyclus kan worden ingesteld om de levensduur van de batterij te verlengen. In de Stamina-modus kun je verder verschillende manieren van energiebesparing kiezen. Ook is er voor de schermweergave de Maker (Creator) modus, die de kleuren aanpast aan de bedoeling van de maker van de app. Ook kan de telefoon in ‘één-hands’ bediening worden gezet, hierdoor wordt door 2x op de home-knop te tikken het scherm verkleind en als dan eveneens de zij-sensor wordt aangezet, kan de telefoon met één hand worden bediend.
Camera’s
De drie camera’s aan de achterzijde met Zeiss-lenzen zijn allemaal 12 MP; de hoofdcamera heeft een 24mm-lens (F1.7), de groothoekcamera een 16mm-lens (F2.2) en de telefoto een lens van 70 mm. (F2.4). Ze zijn alle voorzien van autofocus, 3x optische zoom (telelens) en 3x digitale zoom. De camera’s beschikken over 'oog autofocus': hierdoor wordt met behulp van Artificiële Intelligentie snel scherp gesteld op het oog van mens of dier. De gemaakte foto’s zijn goed scherp en hebben een goed contrast. De standaard camerasoftware volstaat prima voor de huis-, tuin- en keukenfotograaf. Voor de foto-experts heeft Sony ook Photo Pro-software geïnstalleerd die voor de echte hobbyfotograaf oneindig veel mogelijkheden biedt.
Het maken van video's gaat eveneens prima, ook in slow motion. Sony levert met Cinema Pro ook hier extra software dat de kenner zeer veel mogelijkheden biedt.
Overig
De telefoon is voorzien van 5G, wifi 2.4- en 5 GHz. (Wi-Fi 6), NFC, Bluetooth 5.1, USB-C 3.1 en de 3,5mm koptelefoonpoort. Tevens kan de telefoon worden gebruikt in combinatie met de Sony Playstation.
Conclusie
De Sony Xperia 5 II is een prima snelle en goed uitgeruste telefoon met hoogwaardige hardware en weinig concurrentie in het ‘compacte’ segment. Het scherm is goed evenals de batterijduur. Het toestel maakt goede foto’s en ligt goed in de hand, het afwijkende formaat is echter wel even wennen en zal niet iedereen aanspreken.
Prijs : € 899,-
Pluspunten:
+ prima 120 Hz. scherm
+ goede cameraprestaties
+ uitstekende extra eigen foto- en videosoftware
+ goede batterijduur
Minpunten:
– prijzig t.o.v. concurrentie
– geen draadloos opladen
– irritant aanwezige 'Google'-knop en software