Thuis heb je voor al die computers, smartphones, tablets en slimme apparaten een snelle en stabiele internetverbinding nodig. En door het vele thuiswerken en videobellen van nu is dat belangrijker dan ooit. Lees hier welke apparaten zorgen voor een goede internetverbinding en ook of Wi-Fi 6 interessant voor je is.

Aad Munsterman en Rob Coenraads


Stel je thuis niet (te) veel eisen aan je internetverbinding, dan voldoet de gratis router van je provider. Tegenwoordig hebben de meeste huishoudens echter veel apparaten in huis die nogal wat bandbreedte gebruiken. Denk hierbij aan computers, smartphones, tablets en zeker ook slimme apparaten, die steeds meer hun intrede in woningen doen. Sowieso wordt er nu veel meer thuisgewerkt, waarbij je natuurlijk ook een goede internetverbinding voor videobellen wilt hebben. Bovendien wordt er thuis wellicht op meerdere apparaten naar Netflix en YouTube gekeken en is men volop aan het (online) gamen, WhatsAppen en Snapchatten. Kortom, een snelle en stabiele internetverbinding is meer dan ooit nodig.

wifi intro

Om te kijken of jouw verbinding goed is, kun je in je woning op meerdere plekken de app Speedtest draaien. Nu is een bekabelde internetverbinding nog steeds de beste oplossing, maar niet iedereen wil kabels door zijn woning trekken of heeft loze leidingen.Om te kijken of jouw verbinding goed is, kun je in je woning op meerdere plekken de app Speedtest draaien. Nu is een bekabelde internetverbinding nog steeds de beste oplossing, maar niet iedereen wil kabels door zijn woning trekken of heeft loze leidingen.Blijkt dat je niet overal in huis de gewenste goede internetverbinding hebt, dan is de aanschaf van een goed wifisysteem het overwegen meer dan waard. Wij hebben een aantal wifisystemen getest, waaronder systemen die zijn uitgerust met de nieuwe wifistandaard Wi-Fi 6 oftewel 802.11ax.

Meshsystemen
In PC-Active 305 bespraken we in het artikel Koopgids routers al de voordelen van een losse router in plaats van de providerrouter, online kun je het gehele artikel nalezen op https://www.pcactive.nl/reviews/3598-review-koopgids-routers-goede-wifi-voor-elk-budget Daarin vertelden we je ook welke routers en multiroom wifisystemen (kortweg meshsystemen) een goede keuze waren. Inmiddels zijn we ruim een jaar verder en kijken we in dit artikel alleen naar meshsystemen. Mesh is een relatief nieuwe techniek om overal in huis wifi te krijgen door middel van meerdere apparaten die draadloos met elkaar communiceren. Groot voordeel van deze units (ook wel aangeduid als satellieten of nodes) is dat ze alleen stroomtoevoer nodig hebben; indien mogelijk kun je natuurlijk wel apparaten met een netwerkkabel hierop aansluiten. De slimme mesh-units zorgen onderling voor het beste wifisignaal naar de apparaten voor een goede dekking. Een ander groot voordeel is de eenvoudige installatie van deze apparaten.
Een meshsysteem bestaat normaal gesproken uit twee of drie kastjes die je door de woning verdeelt om het bereik aanzienlijk te vergroten. Bekabeling in huis is daarvoor niet nodig, ze maken zoals gezegd draadloos verbinding met elkaar. Je hebt meestal aan een router en één satelliet genoeg. 
Vergeleken met een traditionele router vallen meshsystemen op door hun vriendelijke app-only-installatie. Wel zijn ze helaas niet goedkoop, maar veel mensen hebben genoeg geld over voor goed draadloos internet. In onze test zijn meshsystemen met Wi-Fi 5 en met Wi-Fi 6 dat we hier verder uitleggen. 

       
   

Woordenlijst

             
               
  • Backhaul: verbinding tussen de verschillende units
  • Beamforming: wifisysteem ‘weet’ waar je apparaat (client) is en verstuurt daardoor een sterker wifisignaal in die specifieke richting i.p.v. verspreid in een ruimte
  • MU-MIMO: staat voor Multi-User Multiple-Input Multiple-Output en zorgt ervoor dat je wifi-oplossing (beter) communiceert met meerdere apparaten tegelijk. Daardoor hoeven ze minder lang op een signaal te wachten en wordt je netwerk veel sneller. Werkt vooral bij Wi-Fi 5/6. Lees meer over MU-MIMO op pagina 8 in dit nummer. 
  • OFDMA: staat voor Orthogonal Frequency Divison Multiple Access en is een efficiënte techniek waarbij de beschikbare bandbreedte flink wordt vergroot tot 256 kanalen die 78,125 kHz breed zijn en verdeeld worden over meerdere clients. Apparaten die weinig bandbreedte nodig hebben, krijgen een specifiek deel van de frequentie toegewezen en houden dus niet een heel kanaal bezet. 
  • Port forwarding: openzetten van poorten op je (thuis)netwerk die normaliter zijn geblokkeerd door je router, bijv. om te gamen of torrentbestanden te downloaden

     

802.11ac, 802.11ax of Wi-Fi 6?
Jarenlang werden de wifistandaarden aangeduid met een of twee letters achter de wifistandaardnaamgeving 802.11. De Wi-Fi Alliance die internationaal verantwoordelijk is voor het beheren van de draadloze standaarden, heeft besloten om dat te vereenvoudigen. Velen kennen het populaire 802.11ac, dat nu officieel Wi-Fi 5 heet. Wi-Fi 5 kenmerkt zich door geavanceerdere MIMO-capaciteiten en andere handige technologieën zoals beamforming. Al enige tijd bestaat Wi-Fi 6 (802.11ax), oftewel de zesde wifigeneratie.Hoewel veel apparaten nu nog niet ondersteund worden door Wi-Fi 6, is een meshsysteem (of anders een router) met Wi-Fi 6 een verstandige keuze, mocht je op zoek zijn naar een nieuw wifisysteem. Door de toename van het aantal apparaten die Wi-Fi 6 ondersteunen, ben je zeker op de toekomst voorbereid. 

Bij veel wifisystemen worden er allerlei snelheden genoemd die gehaald zouden kunnen worden, maar in de praktijk blijkt dat vaak lang niet haalbaar. Wi-Fi 6 is er vooral op gericht om goed om te gaan met goede snelheden, een flink aantal draadloze apparaten en meerdere gelijktijdige gebruikers. Je kunt de techniek achter Wi-Fi 6 min of meer vergelijken met 4G/LTE-antennes voor onze mobiele telefoons. Die torens zijn namelijk ook in staat om veel gelijktijdige gebruikers te laten Netflixen, YouTuben of andere media te consumeren. Wi-Fi 6 introduceert geen nieuwe frequentie, maar deelt de bestaande juist op in meerdere kleine stukjes voor elk verbonden apparaat. Je merkt het echt veel verschil als je een thuisnetwerk met Wi-Fi 6 hebt.

wifi swiper

Dualband, triband en backhaul
Dualband, triband en backhaulWifisystemen zijn uitgerust met twee frequentiebanden: 2,4 GHz en 5 GHz. De 2,4GHz-band reikt verder, maar heeft een minder krachtig signaal, terwijl de 5GHz-band een kleiner bereik heeft, maar veel sneller is. Door meerdere units in je woning te plaatsen, zal dus zowel de snelheid als het bereik toenemen. Veel van de prestaties van een meshsysteem hangt echter ook af of deze over een dualband of triband beschikt. Dualband is geschikt als goedkope(re) oplossing als er niet veel gebruikers zijn die gelijktijdig ook niet veel ‘datahonger’ hebben. Zijn er echter veel gelijktijdige gebruikers die veel capaciteit vragen, dan ben je beter af met een triband-oplossing die over een extra radio voor de communicatie tussen de units beschikt.Hierbij komt de backhaul om de hoek kijken: de verbinding tussen de verschillende units. Hoe beter de backhaul, hoe beter het wifisignaal. Duurdere systemen beschikken dan ook over zogeheten dedicated backhaul (radio’s).

Dwifi signit blokkeert je wifisignaal
Is je wifisignaal op bepaalde plekken niet goed, dan kan dat meerdere redenen hebben. Natuurlijk kan het internetbereik van je router of wifi-oplossing niet goed zijn. Omdat wifi gebruikmaakt van radiogolven om gegevens te ontvangen en versturen, zijn er in huis meer ‘hindernissen’ die een minder wifisignaal (kunnen) veroorzaken. Allereerst is dat metaal. De kortere wifigolven hebben namelijk een hogere frequentie, wat voor problemen zorgt bij materialen die elektrisch geleidend zijn, oftewel alle metalen. Hoge frequenties geven bij het doordringen van metalen obstakels heel wat energie af in de vorm van elektriciteit. Concreet: je wifisignaal verliest kracht wanneer het door metaal moet gaan. Plaats dus geen grote metalen voorwerpen in de buurt van je router en satellieten. Ook de aluminiumfolie onderlaag onder je laminaatvloer kan voor een zwakker wifisignaal zorgen.Vervolgens laten muren die bestaan uit beton, baksteen of steen wifisignalen minder goed door dan een muur van gips. Ook de wifi van de buren kan een stoorzender zijn: wanneer te veel toestellen op een klein oppervlakte uitzenden op de 2,4 GHz-frequentie waarop het wifisignaal zit, treden er storingen op door overbevolking van de breedband. Beschikt je wifisysteem over de minder vaak gebruikte 5GHz-band, dan is dat zeker een aanrader. Maar niet alleen andere wifinetwerken kunnen de sterkte van je signaal doorkruisen: veel andere elektronica zenden radiogolven uit op de 2,4Ghz-frequentie. Zet je wifi-oplossing dus niet in de buurt van een magnetron, TL-lampen, draadloze vaste telefoon en babytelefoon of kies ook hier voor de 5GHz-band. Tot slot heeft wifi het ook niet op water, dus plaats je wifi-apparaten niet in de buurt van een aquarium. 

De test
In onze test vind je negen meshsystemen en hiervan hebben we een aantal gangbare modellen van vorig en dit jaar meegenomen; vlak voor deadline kregen we een aantal nieuwe modellen binnen die tijdens het testen nog van nieuwe firmware werden voorzien. Ook werd ons verteld dat er nieuwe firmware op komst was, dus de prestaties van sommige systemen kunnen nog beter worden. Sowieso is het testen van wifi-oplossingen geen sinecure, want een stabiele testomgeving is niet altijd haalbaar. Bovendien kunnen onze resultaten verschillen met jouw thuissituatie, in het stukje ‘Dit blokkeert je wifisignaal’ heb je daar meer over gelezen. Ten slotte is het mogelijk dat enkele geteste nieuwe modellen nog niet verkrijgbaar zijn.

Meshsystemen Wi-Fi 5

  setup zenwifi   D Link COVR 1103 2   Nest Wifi 2 2

ASUS ZenWiFi
AC3000 (CT8)

D-Link COVR-1103
(AC1200)

Nest
Wifi

Netgear Orbi RBK50 2 TP Link Deco M5 2 M9 Plus EU 1.0 01 normal 1524450532948k 2
Netgear Orbi
RBK50
TP-Link Deco
M5

TP-Link Deco
M9 Plus (AC2200)

Meshsystemen Wi-Fi 6

Asus ZenWiFi AX Mini logo Netgear Nighthawk Mesh Wi Fi 6 System logo TP Link Deco X60 logo

Asus ZenWiFi
AX Mini (AX1800)

Netgear Nighthawk Mesh
Wi-Fi 6-System (MK63)
TP-Link Deco
X60 (AX3000)

Testverantwoording
Voor het testen van de prestaties van een meshsysteem gebruiken we de iPerf3 client-serverapplicatie op een pc, laptop en Android-telefoon. De pc (server) wordt aangesloten op de RJ45-poort van de router van het meshsysteem en de laptop (client) op de RJ45-poort van de satelliet. Voor het wifideel gebruiken we een Wi-Fi-6-smartphone met de app Magic iPerf. We testen met zes parallelle streams gedurende sessies van honderd seconden. We meten de gemiddelde prestaties in megabit per seconde (Mbps) over de backhaul - dat is satelliet naar router - en over het wifi-deel bij alle knooppunten. De stabiliteit bekijken we via Taakbeheer > Prestaties > Ethernet op de pc.

Conclusie
De prijzen voor meshsystemen lopen flink uiteen: zo kost de Wi-Fi 5-testwinnaar Asus ZenWiFi CT8 het dubbele van de D-Link COVR-1103. Opvallend was het testen van de TP-Link Deco M9 Plus: hij haalt mooie snelheden, maar deze zijn wel instabiel. Dat probleem is ook bekend bij hun helpdesk. Bij Wi-Fi 6 scoort Asus goed, terwijl ook de Netgear-systemen prima resultaten behalen.