Slimme videodeurbellen winnen aan populariteit. Met zo’n bel zie en praat je altijd en overal met wie er voor je deur staat. PC-Active test drie videodeurbellen, waarvan je uitgebreidere reviews op www.pcactive.nl vindt.

de testRens Blom, Rob Coenraads en Fred Baltus

Steeds vaker zie je slimme videodeurbellen, niet alleen bij bedrijven, maar ook bij mensen thuis. Deze videodeurbellen zijn namelijk niet alleen handig, maar ook nuttig aangezien een derde van de woninginbraken via de voordeur plaatsvindt. Een videodeurbel heeft een camera boven de drukknop, ingebouwde wififunctionaliteit en vaak meer snufjes. Wanneer iemand aanbelt, krijg je een melding via de bijbehorende smartphone-app en zie je met een paar seconden vertraging wie er voor je deur staat. Dat is met name prettig als je buitenshuis bent. Zo zie je dat de pakketbezorger staat te wachten of een familielid of vriend hoopt dat je thuis bent. Door in de smartphone-app te praten, klinkt jouw stem een seconde later uit de luidspreker van de bel. Omdat een slimme videodeurbel ook een microfoon heeft, hoor jij in de app wat de persoon voor de deur antwoordt. Je kunt dus een gesprek voeren, een functie die fabrikanten van deurbellen vaak aanduiden als tweewegaudio.
deurbel 1

Een deel van de slimme videodeurbellen kan ook fungeren als beveiligingscamera. Je krijgt dan niet alleen een seintje als er iemand aanbelt, maar ook als er iemand door het beeld loopt. Deze functie is handig als je een oogje in het zeil wilt houden, ongeacht of je wel of niet thuis bent. Houd er rekening mee dat niet alle deurbellen even geschikt zijn als beveiligingscamera. Met name goedkopere modellen missen vaak de softwarematige intelligentie om bijvoorbeeld een kat van een mens te onderscheiden. Dat is vervelend, omdat je dan voortdurend onnodig waarschuwingsmeldingen ontvangt. 

STROOMVOORZIENING 
Er zijn meer punten om rekening mee te houden, zoals de stroomvoorziening van de bel. Sommige deurbellen werken op een oplaadbare batterij en zijn daarom niet afhankelijk van je bestaande of juist ontbrekende transformator. Andere deurbellen hebben geen batterij en vereisen daarom een ‘trafo’. Het benodigde voltage verschilt per deurbel. De meeste bestaande trafo’s leveren te weinig voltage voor een slimme deurbel. Bij sommige deurbellen zit er daarom een geschikte trafo in de doos, maar dat is niet altijd zo. In dat geval moet je die zelf kopen of een elektricien inhuren om de bel te installeren. Het is raadzaam vooraf te controleren welk voltage je huidige trafo levert, of dat genoeg is voor je nieuwe bel en zo niet, of bij die bel de juiste trafo wordt geleverd. Zo voorkom je praktische en financiële tegenvallers achteraf.

functies 2FUNCTIES VAN DE BEL 
Let bij het kiezen van een slimme deurbel ook op het verdienmodel van de fabrikant. Sommige merken verplichten je maandelijks een paar euro te betalen als je de opgenomen videofragmenten van de bel een maand lang wilt terugkijken. Andere fabrikanten prijzen hun bellen juist aan met de belofte dat je zonder abonnement gebruik kunt maken van alle functies. Als je alleen eenmalig voor de bel wilt betalen, heb je dus minder keuze. 
Een ander aandachtspunt is de mate waarin de bel tegen weersomstandigheden kan, wat je ziet aan het IP-certificaat. Goed nieuws: vrijwel alle populaire videodeurbellen kunnen het hele jaar blijven hangen. Het blikveld van de camera in de bel is ook van belang. Het blikveld, uitgedrukt in graden, geeft aan hoe wijd het ‘oog’ van de camera is. Hoe groter het blikveld, hoe beter de persoon voor je deur in beeld komt. Nachtzicht is een andere camerafunctie. Een bel met nachtzicht gebruikt infraroodsensoren en zijn camera om in het donker duidelijk beeld te generen. Dat is belangrijk omdat bellen geen flitser hebben en je zonder nachtzicht dus weinig ziet in het donker. Houd er rekening mee dat het begrip nachtzicht daarom een populaire marketingkreet is en niet direct iets zegt over de opnamekwaliteit in het donker. 
 

openbarewegDan de chime, oftewel gong. Als de bel gaat, wil je ’m waarschijnlijk in het hele huis horen. Een melding op je smartphone is dan niet genoeg. Daarom zijn sommige slimme videodeurbellen compatibel met een bestaande gong en anders verkoopt de fabrikant zelf een gong. Als de fabrikant een gong aanbiedt, is de kans groot dat hij meer kan dan een traditionele gong. Zo kun je bij veel slimme gongs het deuntje en/of het geluidsniveau aanpassen en functioneren sommige modellen zelfs als wifiversterker voor de bel. Sommige bellen ondersteunen meerdere gongs, zodat je indien gewenst in verschillende ruimtes een gong in het stopcontact kunt steken en nooit meer een bezoeker mist.

OPENBARE WEG 
Tot slot iets waar je altijd rekening mee moet houden als je een slimme deurbel ophangt. Zie je in de app dat je deurbel de openbare weg in beeld brengt? Dat mag niet. In de wet is bepaald dat iedereen zich onbespied op openbaar terrein mag begeven, zonder deurbellen en beveiligingscamera’s die je ongevraagd (kunnen) filmen. Hang je bel daarom zo op dat hij niet tot nauwelijks de openbare weg in beeld brengt en attendeer de postbode en andere bezoekers met een sticker of andere methode dat je gebruikmaakt van een videodeurbel. Het is overigens ook niet toegestaan om het perceel van je buren in beeld te brengen.

MODELLEN GETEST
We hebben drie videodeurbellen getest.

Slimme videodeurbellen
-woox 1a   eufy deurbel 2   netatmo 1

WOOX R4957

EUFY BY ANKER

NETATMO SLIMME VIDEO DEURBEL