De langverwachte AirTag van Apple is te koop. Lees hier de review hoe handig en goed deze tracker is om je kostbare spullen terug te vinden. 4 en half sterren

Bert van Dijk

In deze review vertellen we je alles over de langverwachte AirTag van Apple die nu eindelijk te koop is. De eerste berichten over deze tracker om je kostbare spullen niet kwijt te raken, kwamen al medio 2019 naar buiten. De late lancering heeft mogelijk te maken met het perfectioneren van het hele systeem en de eigenschap dat AirTags het nauwkeurigst werken met de U1 Ultra Wide Band-chip van de iPhone 11 en 12. Je kunt de AirTag echter ook gebruiken met iPads (vanaf iPad Air 2 en Mini 4) en iPhones (vanaf iPhone 6s) die voorzien van iOS of iPadOS 14.5. Omdat er in de wereld al bijna 1 miljard Apple apparaten zijn en steeds meer U1-chips, werkt het Zoek mijn-netwerk steeds beter om je bezittingen overal in de wereld terug te vinden die je aan zo’n AirTag hebt gekoppeld. Apple gaat binnenkort in het ecosysteem Made for IPhone ook toestaan dat Ultra Wide Band-chips van andere chipmakers samen kunnen werken met de U1-chip van de iPhone. Belkin, Chipolo en VanMoof maken hier al gebruik van en kunnen als ondersteund object opgevoerd en (indien nodig) geüpdatet worden in de Zoek mijn-app (zie afbeelding). Ook concurrent Tile heeft hiervoor al belangstelling getoond. Overigens is nu ook de SmartTag+ van Samsung verkrijgbaar.


Zoek mijn app
In de 'Zoek mijn'-app voeg je snel een AirTag of een ander ondersteund object toe

Design Apple AirTag
De AirTag is een wit rond schijfje van slechts 11 gram met een roestvrij stalen achterkant die voorzien is van het Apple-logo. De diameter is 31,9 mm en de dikte is 8 mm, wat voor in een portemonnee vaak wat te dik is. De AirTag is IP67 water- en stofbestendig, wat inhoudt dat het blijft werken als het 30 minuten lang 1 meter onder water ligt. Om de AirTag gemakkelijk terug te vinden, kan de ingebouwde speaker ook een geluid afspelen. De witte voorkant kun je alleen bij een online aankoop in de Apple Store personaliseren met maximaal vier letters of een van de 31 beschikbare emoji’s. Als je meerdere AirTags koopt, kun je ze ook beter uit elkaar houden. Apple geeft aan dat de standaard CR2032-batterij ongeveer 1 jaar meegaat bij een gemiddeld gebruik van vier geluiden per dag en één nauwkeurige zoekopdracht per dag. De knoopcelbatterij is zelf gemakkelijk te vervangen door de stalen achterkant los te draaien. Je krijgt een melding op de gekoppelde iPhone als de batterij aan vervanging toe is.
Ook binnen de ‘Zoek mijn’-app zie je van elke AirTag een indicator hoe vol de batterij is. Als je klikt op deze batterij-indicator, krijg je ook het serienummer en de firmware van de AirTag te zien.

Personaliseren

Alleen bij Apple kun je de AirTag personaliseren met vier letters of een emoji

In tegenstelling tot de meeste andere trackers ontbreekt er een gaatje waarmee je de AirTag gemakkelijk aan een sleutelbos kunt hangen. Apple en andere fabrikanten verkopen daarom allerlei houders. Er zijn houders die duurder zijn dan de AirTag zelf, AirTag-halsbanden voor je huisdier maar ook hele goedkope die je bijvoorbeeld via Aliexpress kunt aanschaffen.

Leder airtag

Deze lederen Airtag-sleutelhouder kost bij Apple meer dan de AirTag zelf

Heel eenvoudig in gebruik
Als je de AirTag na het verwijderen van de batterijsticker dichtbij een ontgrendelde iPhone houdt, verschijnt er net als bij de Airpods een pop-upscherm en een leuk geluidseffect. Je koppelt de AirTag in een paar seconden met een naam en een leuk bijpassend plaatje.

Slider Koppelen 1
Koppelen van een AirTag is zo gepiept via een Airpod-achtig pop-upscherm

Via de 'Zoek mijn'-app vind je in de nieuwe tab ‘Objecten’ gemakkelijk je sleutels, koffer, auto, fiets of een andere bezitting terug. Op een kaartje zie je de laatst bekende locatie en als het voorwerp nog binnen bluetooth-bereik is, kun je in de app en via een Siri-zoekopdracht ook een geluid laten afspelen. Een groot voordeel is dat dit zonder GPS en mobiel internet over de hele wereld werkt, omdat het signaal van een AirTag door Apple-apparaten met een bluetooth-chip via iCloud tot een afstand van circa 12 meter kan worden opgepakt. Ook blijkt een iPhone in een passerende auto het signaal van een AirTag op te vangen van iemand die op het trottoir loopt. Naast iPhones sturen ook iPads en Macs het signaal door via het iCloud ‘Zoek mijn’-netwerk van Apple. Die detectie vind helemaal op de achtergrond plaats, zodat anderen je AirTags niet opmerken om ze vervolgens te stelen. Ook de AirTag zelf bevat geen locatiegegevens en- geschiedenis. De locatie van je AirTag is daardoor alleen zichtbaar voor jou.

Ben je zelf met een iPhone 11 en 12 in de buurt van je AirTag, dan zie je in de 'Zoek mijn'-app precies de afstand maar ook in welke richting, links, rechts, omhoog of omlaag de tracker zich bevindt. Deze ruimtelijke detectie is mogelijk dankzij de U1 Ultra Wide Band-chip en de afstand wordt berekend door het meten van de minimale vertraging in de verzonden signalen. Zodra de Tracker binnen handbereik is, krijg je een melding. Mooi voor mensen met een visuele beperking zijn de toegankelijkheidsopties waarmee de iPhone met Voice-over ook de richting kan uitspreken waarin je de AirTag kunt vinden.

Privacy Apple AirTag
Apple heeft veel aandacht besteed aan privacy. De communicatie met de tracker is volledig end-to-end versleuteld, waardoor ook Apple de locatiegegevens van de AirTag niet kan inzien. Als extra bescherming tegen locatietracking, wisselt de bluetooth signaal-ID van de AirTag regelmatig. De AirTag kun je ook niet gebruiken om stiekem de locatie van iemand te volgen. De AirTag geeft namelijk bij verplaatsing een geluid zodra die drie dagen niet in de buurt is geweest van je iPhone. Voor een dief is het daarna vrij eenvoudig om de batterij uit de AirTag te halen. Als antidiefstal-voorziening is de AirTag daarom minder geschikt. De AirTag zelf heeft trouwens wel een mooie beveiliging: zolang de AirTag is gekoppeld aan een Apple ID, moet die persoon de AirTag eerst met de Zoek mijn-app uit zijn Apple ID verwijderen voordat iemand anders de AirTag kan gaan gebruiken.

Meer voordelen Apple AirTag
Het opsporen van een en vermist kind lijkt mij overigens een hele nuttige toepassing van de AirTag. Het is bovendien veel goedkoper dan een Apple Watch die je sinds kort ook hiervoor kunt gebruiken als een kind zelf geen iPhone heeft.
Een ander voordeel wat je als iPhone-gebruiker hebt, is dat je een melding krijgt als je een onbekende AirTag wat langer bij je draagt of ermee thuiskomt (of een andere plaats waar je veel komt). Als je op de melding klikt, kun je een geluid afspelen om de AirTag (of een ander object) te vinden. Je hebt daarna de keuze om de meldingen tijdelijk te stoppen via ‘Pauzeer veiligheidsmeldingen’ en ‘Houd vandaag stil”. Als de melding werd veroorzaakt door een AirTag van een gezinslid die tegelijk met je is thuisgekomen en je met dat gezinslid ook gebruikmaakt van gezinsdeling. kun je met ‘Voor altijd’ de veiligheidsmeldingen ook blijvend uitschakelen. Die keuze kun je overigens later altijd weer ongedaan maken.
Als je een object met de AirTag kwijt bent, kun je de AirTag in de ‘Verloren-modus’ zetten. Hiermee vergrendel je de AirTag. Dan krijg je automatisch een melding zodra je AirTag binnen bereik is of als zijn signaal ergens in het 'Zoek mijn’-netwerk is opgevangen. Ook kunnen bezitters van een Android-toestel en iPhones dan via nfc het serienummer en (als je daarvoor gekozen hebt) een bericht, je 06-nummer of e-mailadres scannen, zodat de vinder contact met je op kan nemen. Als iPhone-gebruiker kun je een gevonden AirTag of ander object ook onderaan de lijst met objecten in de 'Zoek mijn'-app uitlezen via de keuze ‘Identificeer gevonden object’. Als het object is gekoppeld met de Apple ID van iemand anders, zie je op een webpagina meer informatie en of er al een 'Verloren-modus'-bericht is ingevuld.

Verloren modus
In de 'Zoek mijn'-app kun je een AirTag via de ‘Verloren-modus’ vergrendelen

Conclusie Apple AirTag
De gebruiksmogelijkheden van de AirTag zijn beperkt, maar alles werkt zeker met de iPhone 11 en 12 wel heel nauwkeurig en prettig. Met andere iPhones en iPads kun je echter ook gebruikmaken van AirTags, alleen het nauwkeurig zoeken is dan niet beschikbaar. Door het grote aantal iPhones in de wereld kun je je spullen over de hele wereld terugvinden. Jammer dat je door het ontbreken van een uitsparing vaak een extra houder nodig hebt. Alleen als je de AirTags online bij Apple zelf koopt, kun je de Airtags personaliseren. De AirTags ogen degelijk, maar zijn wel wat saai omdat er naast wit geen andere kleuren leverbaar zijn. Het is duidelijk dat Apple ook hier weer in een al bestaande markt weet te innoveren en samen met een hoog gebruikersgemak ligt een volgend succesnummer voor de hand.

Product Apple AirTag

4 en half sterren

Prijs: € 35,- per stuk, € 119,- per 4

Pluspunten
+ werkt op grote afstanden
+ gratis personalisatie
+ verwisselbare batterij
+ probleemloze werking

Minpunten
- vaak extra houder nodig
- krasgevoelig
- niet voor antidiefstal

Elke maand nieuwe Apple tips via apple.hcc.nl
Leden van HCC!apple kunnen zich ook aanmelden voor een Apple-bijeenkomst op maandag 31 mei. Naast een vergelijking van de AirTag met andere trackers geeft HCC!apple dan ook een presentatie over en met de nieuwe iPad Pro.