Een powerbank biedt uitkomst als bijvoorbeeld je smartphone op het einde van de dag meer batterij nodig heeft. Lees hier hoe je de voor jou geschikte powerbank vindt.
Rob Coenraads
Powerbanks koop je al voor € 5,-, maar ook voor een veelvoud daarvan. Je kunt er willekeurig een aanschaffen, maar je zult minder snel teleurgesteld zijn als je op voorhand even bij je aankoop stilstaat. In deze koopgids kijken we naar zaken zoals mAh en hoe krachtig je powerbank moet zijn.
MAH UITGELEGD
De capaciteit van een batterij van bijvoorbeeld smartphones wordt uitgedrukt in milliampère-uur (mAh). Dit getal drukt uit hoeveel uur een batterij een bepaalde stroom kan leveren. Zo kan een batterij van 3000 mAh bijvoorbeeld tien uur lang 300 mA leveren of vijf uur lang 600 mA. Hoeveel mAh je telefoon precies vraagt, hangt af van enorm veel variabelen: van de helderheid van je scherm tot hoe zwaar de gebruikte apps zijn. Op zich maakt dat ook weinig uit, want voor de aankoop van een powerbank is vooral de totale capaciteit van belang. Zo zal een powerbank van 10.000 mAh je telefoon ongeveer twee à drie keer opladen, terwijl een externe batterij van 25.000 mAh dat al makkelijk vijf keer kan doen.
HOE GROOT MOET MIJN POWERBANK ZIJN?
De eerste vraag is hoe vaak je je smartphone wilt opladen zonder je powerbank zelf te moeten opladen. Bij een kleine powerbank zal dit elke dag zijn, maar met een grotere powerbank wellicht maar één keer per week. Het hangt er ook van af hoe vaak je je powerbank oplaadt en hoeveel je je smartphone bijlaadt. Wil je gewoon een goedkope powerbank voor noodgevallen? Dan kun je een goedkoop exemplaar kopen in een winkel zoals Action. Dat lijkt voordelig (en dat is het ook), maar er zijn ook nadelen aan dit soort powerbanks: ze zijn meestal relatief groot, je kunt vaak maar één apparaat tegelijk opladen en ze gebruiken vaak micro-usb-aansluitingen om op te laden. Heb je een recente smartphone met usb-c, dan moet je steeds de kabel voor je smartphone bij je hebben om hem te kunnen opladen. Er zijn overigens ook powerbanks met ingebouwde kabels die netjes in de behuizing zijn weggewerkt.
TABLETS EN LAPTOPS OPLADEN
Powerbanks met een capaciteit van 10.000 mAh of meer kunnen ook een tablet opladen. Er zijn iPads met een batterij van zo’n 8.000 mAh en met een powerbank van 15.000 mAh kun je die al (bijna) twee keer opladen. Heb je meerdere Apple-apparaten, dan is het wellicht slim om een powerbank met Lightning-connector aan te schaffen. Voor het opladen van je laptop is het wattage van je powerbank belangrijk. Afhankelijk van wat je laptop nodig heeft, zijn er powerbanks beschikbaar die 40 W of zelfs 60 W leveren. Hiervoor betaal je al snel circa € 100,- als je laptop is voorzien van usb-c, voor powerbanks met een stekkeraansluiting betaal je nog meer.
DRAADLOOS EN SNEL OPLADEN
Er zijn dus veel verschillende soorten powerbanks, en je hebt er ook nog die draadloos opladen, die (super)snel opladen en ook nog powerbanks die voorzien zijn van zonnepanelen, waardoor je ze kunt opladen zonder in de buurt van een stopcontact te hoeven zijn.
MODELLEN GETEST
We hebben twee powerbanks getest.
Powerbanks | |
- | |