Met een alarmsysteem beveilig je je huis zo slim mogelijk. PC-Active legt uit waar je op moet letten en test drie alarmsystemen.
Rens Blom en Rob Coenraads
Beveiligingssystemen zijn er al jaren, maar waren duur en niet zo slim. Ze werkten doorgaans via een alarmcentrale die je vaste lijn belde bij onraad, maar waar je weinig aan had als je op je werk of kantoor was. Gelukkig zijn er op dit vlak veel stappen gezet. Anno 2021 heb je de keuze uit uiteenlopende alarmsystemen met scherpe prijzen en veel mogelijkheden en blijf je via een app overal ter wereld op de hoogte.
STARTERSPAKKET
Voor wie nog geen alarmsysteem gebruikt, bieden fabrikanten starterspakketten aan. Die bevatten alle onderdelen die je nodig hebt om je huis of (thuis)kantoor te beveiligen. Zo is er een basisstation voor de internetverbinding en verbinding met de sensoren, een bedieningspaneel om je zelfgekozen pincode in te voeren bij het aan- en uitzetten van het alarm en sensoren met een accu om je huis te monitoren. Een setje contactsensoren plak je (binnen) vlak bij elkaar op het raam of de deur en het kozijn. Gaat de deur of het raam open als het alarm is ingeschakeld, dan geven de sensoren dat door aan het basisstation. Een bewegingsmelder plak je doorgaans op de muur, tegen het plafond aan. De melder houdt een hele ruimte in de gaten en communiceert ook met het basisstation.
Je installeert en gebruikt het alarmsysteem via de bijbehorende app van de fabrikant. Die app is gratis, maar vereist wel dat je een account aanmaakt. De ene app biedt meer mogelijkheden dan de andere, bijvoorbeeld om digitale toegang tot het alarmsysteem te delen met familieleden en het systeem te koppelen aan andere slimme producten of platformen. Sommige fabrikanten vragen bovendien een betaling als je alle functies van het systeem en de app wil gebruiken. Hier komen we straks op terug.
MEER SENSOREN
Extra sensoren zijn noodzakelijk als je een groot huis of (thuis)kantoor hebt en alle ruimtes wilt beveiligen. Het probleem is dat de meeste fabrikanten hun losse sensoren niet breed verkopen. Het kan dus lastig zijn om een extra setje contactsensoren of een bewegingsmelder aan te schaffen. De prijzen liggen vaak ook hoog: tientallen euro’s per sensor. Gelukkig bieden de meeste fabrikanten ook uitgebreidere starterspakketten aan, met een paar tot aanzienlijk meer sensoren. Met zo’n grote starterskit ben je doorgaans een stuk voordeliger uit dan met een basispakket en losse sensoren.
MOGELIJKHEDEN ALARMSYSTEEM
Sommige basisstations hebben een ingebouwde sirene die gaat loeien bij een inbraakpoging.t Handig om anderen in huis en - afhankelijk van het volume - de buren en voorbijgangers te waarschuwen. Goed om te weten is dat je ingeschakelde alarmsysteem niet direct aanslaat als jij thuiskomt. Je stelt een binnenkomstvertraging in voor de tijd die je nodig hebt om je pincode in te voeren in de app of op het bedieningspaneel.
SMART HOME
Een modern alarmsysteem is handig, maar nog niet heel slim. Dat wordt het pas als je het systeem kunt koppelen aan andere domotica en mogelijk ook een smart home-platform. Je huis werkt dan beter samen, zodat jij meer zicht hebt op wat er binnen en buiten gebeurt. Bijvoorbeeld door je alarmsysteem te verbinden met je slimme deurbel of beveiligingscamera’s . Dan krijg je niet alleen de melding van onraad, maar heb je er ook beeld
bij. Sommige fabrikanten van alarmsystemen, waaronder Ring en Eufy, verkopen ook deurbellen en beveiligingscamera’s en laten die producten goed samenwerken. Een ander verhaal is de compatibiliteit met de smart home-platformen van Google, Amazon en Apple. Die compatibiliteit is interessant, omdat je bijvoorbeeld kunt instellen dat de verlichting aangaat op het moment dat jij thuiskomt en uitgaat als je weer weggaat. Of juist aangaat als je weggaat, om inbrekers op het verkeerde been te zetten. Een echt slim huis kan bijvoorbeeld ook je verlichting rood laten flikkeren bij een inbraakpoging. Het alarmsysteem van Amazon-dochter Ring werkt goed samen met het eigen platform, maar uit concurrentieoverwegingen niet met de platformen van Google (Assistent) en Apple (HomeKit). Google en Apple verkopen geen alarmsysteem. Andere merken zetten met name in op de Google Assistent, het meest open platform. Sommige systemen kunnen (ook) overweg met het platform van Ring of Apple.
WEL OF GEEN ABONNEMENT
Goed om te weten: met de eenmalige aanschafkosten van het alarmsysteem ben je er niet altijd. Sommige fabrikanten houden er een extra verdienmodel op na door een maandelijks abonnement te verplichten als je alle functies wilt gebruiken. Zonder abonnement kun je welalle basisfunctionaliteiten gebruiken, maar met een abonnement kun je meer. Bij Ring betaal je € 10,- per maand voor Ring Protect, waarbij je alarmsysteem via een mobiele internetverbinding blijft werken als je wifi uitvalt. Ring-medewerkers kunnen je bovendien bellen bij een inbraak poging, zodat je niet alleen afhankelijk bent van de app. Zo zijn er meer voordelen. Enkele andere fabrikanten bieden ook een maandelijks abonnement aan. De kosten variëren van tientallen tot meer dan honderd euro per jaar. Er zijn daarom ook fabrikanten, waaronder Eufy, die hun alarmsysteem aanprijzen met de belofte dat je géén abonnement nodig hebt voor alle functies. De aanschafprijs is dan mogelijk hoger, maar bij jaren gebruik ben je dus voordeliger uit.
MODELLEN GETEST
PC-Active testte de afgelopen tijd drie alarmsystemen in het lagere prijssegment en daarvan vind je hieronder links naar de reviews. In PC-Active 318 vind je de testen van duurdere alarmsystemen, waarin ook wordt uitgelegd waarom deze duurder zijn.
Alarmsystemen in het lagere prijssegment | ||
- | ||