Gratis of betaald? Dat is bij antivirussoftware het eeuwige dilemma. Er bestaan genoeg gratis beveiligingsprogramma’s die voldoende bescherming bieden, maar betaalde oplossingen bevatten meer functionaliteit. We zetten daarom de beste drie gratis en drie betaalde antivirusprogramma’s op een rij, zodat je een goede keuze kunt maken.
Maikel Dijkhuizen
Slechte beveiligingsprogramma’s zijn er eigenlijk niet meer. Met elke hedendaagse virusscanner minimaliseer je de kans dat er bijvoorbeeld een virus, Trojaans paard, ransomware of andere malware op de computer terechtkomt. Veel moeite hoef je daarvoor niet te doen, want op elke Windows 10-machine is de app Windows-beveiliging standaard al aanwezig. Volgens de laatste resultaten (februari 2021) van het onafhankelijke testlab AV-TEST scoort dit beveiligingsprogramma op het gebied van bescherming, prestaties en gebruiksvriendelijkheid de maximale score. Toch bieden betaalde programma’s van bekende aanbieders als NortonLifeLock, Kaspersky en ESET wel degelijk meerwaarde. Daar gaan we in dit artikel dieper op in.
De app Windowsbeveiliging beveiligt je computer tegen hedendaagse bedreigingen, zoals ransomware |
MEERDERE PLATFORMEN
Met betaalde antivirussoftware kun je zowel computers als mobiele apparaten beveiligen. Voorwaarde is wel dat je bij de desbetreffende aanbieder voldoende licenties afneemt. Windows-gebruikers zijn voor cybercriminelen het voornaamste doelwit. Verder duiken er in de Google Play Store geregeld besmette apps op, dus een antivirus-app is op je Android-toestel geen overbodige luxe. Na detectie van een gevaarlijke toepassing toont zo’n beveiligings-app een waarschuwing. Vervolgens is het aan jou de taak om de verdachte toepassing te verwijderen. Voor alle overige besturingssystemen is het risico bij normaal gebruik beperkt. Apple hanteert voor nieuwe apps een streng verificatieproces, waardoor er via de App Store geen kwaadaardigheden op je Mac, iPhone of iPad belanden. Systemen met populaire Linux-distributies als Ubuntu, MX Linux en Linux Mint vereisen ook geen antivirusbescherming. Alleen beheerders met een wachtwoord (rootgebruikers) hebben namelijk toegang tot vitale onderdelen van deze besturingssystemen. Richt je voor de beveiliging dan ook met name op apparaten met Windows en Android.
Met behulp van een VPN-verbinding surf je bijvoorbeeld onder een Amerikaans IP-adres |
EXTRA PRIVACY VIA VPN
Hoewel je voor macOS, iOS, iPadOS en Linux eigenlijk geen antivirusbescherming nodig hebt, is het wellicht evengoed interessant om zo’n beveiligingspakket te installeren. Met de juiste antivirussoftware profiteren gebruikers namelijk van allerlei nuttige functies. Zo bieden de besproken programma’s van NortonLifeLock en Kaspersky dankzij VPN-ondersteuning extra privacy. Je maskeert hiermee het dataverkeer, zodat je op het web anoniem blijft. Je internetprovider en overheidsinstellingen zien bijvoorbeeld niet welke websites je bezoekt of welke bestanden je downloadt. Verder kun je met een VPN-dienst een (tijdelijk) IP-adres uit een ander land aannemen. Op die manier omzeil je gemakkelijk regio blokkades. Tot slot ben je op openbare netwerken via een versleutelde VPN-verbinding beter beveiligd tegen hackers. Denk bijvoorbeeld aan het wifi netwerk van de camping, luchthaven of het hotel.
ESET Smart Security Premium toont welke (slimme) apparaten er allemaal zijn verbonden met het thuisnetwerk |
OVERIGE FUNCTIES
Fabrikanten van antivirussoftware halen tegenwoordig alles uit de kast om klanten aan zich te binden. Gunstig, want voor relatief weinig geld heb je op elk apparaat toegang tot slimme snufjes. De meeste aanbieders leveren bijvoorbeeld een wachtwoordmanager mee, zodat je voortaan op een pc, laptop, tablet en smartphone automatisch kunt inloggen. NortonLifeLock onder scheidt zich van concurrerende programma’s door automatisch back-ups naar de cloud weg te schrijven. Bij problemen pluk je de bestanden van een online server. Afhankelijk van welk abonnement je kiest, biedt NortonLifeLock 10, 50 of 75 GB cloudruimte. Verder bevatten de besproken betaalde beveiligingsprogramma’s een spamfilter en ouderlijk toezichtmodule. Andere veelvoorkomende extra functies zijn een firewall, opruimtool, bestandsvernietiger en beveiligde browser voor online betalingen.
Beveiligingsrouter |
|||
Een aantal antivirusfabrikanten bracht de afgelopen jaren een eigen Een aantal antivirusfabrikanten bracht de afgelopen jaren een eigen router uit, zoals NortonLifeLock, Bitdefender en F-Secure. Het voornaamste doel van zulke beveiligingsrouters is het detecteren en blokkeren van verdacht gedrag binnen het thuisnetwerk. Deze producten zijn tot dusver geen doorslaand succes. Zo zitten gebruikers niet te wachten op abonnementskosten. Bovendien hebben beveiligingsrouters ten opzichte van reguliere routers te weinig meerwaarde. |
|||
SLIMME APPARATEN BESCHERMEN
Steeds meer (huishoudelijke) apparaten zijn verbonden met je thuisnetwerk. Denk bijvoorbeeld aan een smart-tv, gameconsole, bewakingscamera, rookmelder, robotstofzuiger, deurbel, wasmachine, tuinlamp, thermostaat, oven en koelkast. Dit zogeheten Internet of Things-model biedt tal van voordelen, maar al die verbonden apparaten vormen ook een reëel risico voor hackers. Je moet er natuurlijk niet aan denken dat een onbekend persoon toegang heeft tot je slimme deurslot of bewakingscamera. De besproken beveiligingsprogramma’s gaan niet verder dan de bescherming van computers en mobiele apparaten. Wel speuren sommige tooltjes het netwerk af op mogelijke indringers. Daarnaast kun je zelf het netwerk zo goed mogelijk dichttimmeren. Controleer altijd grondig de instellingen van elk slim apparaat. Wijzig de standaard-gebruikersnaam en stel een sterk wachtwoord in, zodat onbevoegden de inloggegevens lastig kunnen kraken. Duik voor een grondigere beveiliging in de instellingen van je modem/router-combinatie. (zie ook de artikelen op pagina’s 60 en 63). Dit is namelijk het startpunt van je thuisnetwerk, dus het is belangrijk om de beveiliging op routerniveau te optimaliseren. Kies een sterk wachtwoord voor je wifi netwerk en activeer zo nodig de ingebouwde firewall. Check tot slot regelmatig of er nieuwe firmware voor je router beschikbaar is.
ANTIVIRUSSOFTWARE GETEST
We hebben de beste drie gratis en drie betaalde antivirusprogramma’s bekeken, zodat je een goede keuze kunt maken.
Gratis antivirusprogramma’s | ||
- | ||
Betaalde antivirusprogramma’s | ||
- | ||