Voor het bewerken van vectorafbeeldingen kom je in de praktijk al gauw uit bij (betaalde) software zoals Adobe Illustrator. Met een programma als Inkscape kom je mogelijk ook al een heel eind.
Dennis Gandasoebrata
Het gaat hier om een opensource-programma dat je gratis mag gebruiken en dat werkt met het SVG-formaat (Scalable Vector Graphics). Daarmee onderscheidt het programma zich ook van een programma zoals Paint (of Photoshop of het eveneens gratis te gebruiken GIMP): deze maken primair gebruik van het bitmapformaat. Overigens ben je bij Inkscape niet gebonden aan het SVG-formaat. Het programma ondersteunt ook het exporteren van afbeeldingen naar alternatieve formaten, zoals png, pdf en eps.
Ga je aan de slag met Inkscape, reserveer dan wel wat tijd om je het programma aan te leren. Het aantal mogelijkheden is groot en niet alle functies spreken direct voor zich. Dit toont ook meteen de twee gezichten van het programma: het is niet alleen voor eenvoudige bewerkingen geschikt, maar leent zich ook voor meer geavanceerde bewerkingsfuncties. Gelukkig hebben de makers op de website een uitgebreide sectie gemaakt met allerhande informatie en stappenplannen. Ook vind je hier voorbeelden. Wat betreft functies laat de software zich goed vergelijken met gevestigde namen zoals Adobe Illustrator. Functies die niet aanwezig zijn, kunnen eventueel worden toegevoegd met behulp van extensies: kleine invoegtoepassingen die door de community zijn gemaakt.
Product: Inkscape, inkscape.org
Pluspunten:
* geschikt voor beginners en gevorderden
* achtergrondinformatie en stappenplannen
* ondersteuning van extensies
Minpunten:
* vergt leertraject