Met de huidige torenhoge energieprijzen is een slimme thermostaat geen overbodige luxe. Minimaliseer hiermee het (gas)verbruik en reguleer de verwarming via je smartphone. We voelen verschillende producten aan de tand, zoals de thermostaten van Google Nest, Netatmo en Tado.
Rob Coenraads en Maikel Dijkhuizen
Vergeten de verwarming laag te zetten terwijl je een dagje weg bent? Het doet pijn in je portemonnee wanneer een cv-ketel of warmtepomp een tijdelijk verlaten huis op temperatuur houdt. Met een slimme thermostaat zijn dergelijke scenario’s verleden tijd. Via een app op de smartphone zet je de thermostaat altijd en overal een paar graadjes lager. Bovendien kun je de boel ook automatiseren.
INSTALLATIEPERIKELEN
Slimme thermostaten zijn voor de meeste verwarmingssystemen geschikt, zoals die van onder andere Remeha, Bosch, Intergas en Vaillant. Veel mensen zien op tegen de installatie. Begrijpelijk, al valt het in de praktijk in veel gevallen erg mee. De exacte werkzaamheden zijn afhankelijk van de gekozen thermostaat en aanwezige verwarming. Overigens kun je de installatie natuurlijk ook aan een erkende verwarmingsmonteur uitbesteden. Meestal is het mogelijk om de nieuwe thermostaat op de huidige bedrading aan te sluiten, waarna de communicatie via het universele OpenThermprotocol verloopt. In een enkel geval gebruiken fabrikanten voor hun verwarmingsproducten een eigen communicatieprotocol. Je hebt dan wellicht een slimme thermostaat van dezelfde leverancier nodig. Voor de stroomvoorziening gebruiken slimme thermostaten een laagspanningsdraad, accu of batterijen.
Bij gebruik van een draadloze thermostaat koppel je meestal een geschikte ontvanger aan het verwarmingssysteem |
Heb je een draadloos thermostaat aangeschaft? In dat geval dien je meestal een geschikte draadloze ontvanger op de verwarmingsinstallatie aan te sluiten. Dat gebeurt doorgaans met een eigen radioverbinding. Helaas leveren fabrikanten de draadloze ontvanger niet altijd standaard mee, waardoor er mogelijk extra kosten vereist zijn. Bij gebruik van een draadloze thermostaat koppel je meestal een geschikte ontvanger aan het verwarmingssysteem
LAAG ENERGIEVERBRUIK
Vrijwel alle slimme thermostaten kunnen overweg met een modulerende cv-ketel. Het grote voordeel hiervan is dat de ketel de warmtevoorziening gelijkmatig opvoert. Vergeleken met een zogeheten aan/uit-ketel bespaar je op die manier energie. Die kan namelijk alleen op vol vermogen aan of volledig uit. Heb je nog een (ouderwetse) aan/uit-ketel? Kijk dan in de specificaties na of de beoogde slimme thermostaat daarmee overweg kan. Moderne thermostaten zijn vaak zelflerend, waardoor ze de warmtebehoefte op jouw ritme afstemmen. Sla je bijvoorbeeld ’s ochtends om een vast tijdstip op, dan zorgt de zelflerende functie van een geschikte thermostaat dat de woonkamer alvast op temperatuur is. Overigens bepaal je in de instellingen in hoeverre je de zelflerende functie wilt gebruiken.
GEOFENCING
Het is fijn wanneer de slimme thermostaat geofencing ondersteunt. Via gps of wifi weet de thermostaat-app of je wel of niet thuis bent, waarna het verwarmingssysteem de temperatuur hierop aanpast. Vertrek je ’s ochtends naar je werk, dan doet de verwarming minder zijn best om de woning warm te houden. Geofencing werkt veel accurater dan tijdschema’s. Er is namelijk meer ruimte voor flexibiliteit. Het voorkomt bijvoorbeeld dat je in de kou zit wanneer je onverhoopt besluit om een uurtje later naar het werk te gaan. Als je na een lange werkdag bijna thuis bent, stap je dankzij geofencing binnen in een voorverwarmd huis. Op die manier heb je geen omkijken naar de temperatuurregeling. Bedenk wel dat sommige aanbieders voor automatische geofencing abonnementskosten rekenen. Tado vraagt hiervoor bijvoorbeeld € 24,99 per jaar. [EN PRIVACY??]
Draai aan de buitenste ring om op de Nest Learning Thermostat de temperatuur te wijzigen |
VERWARMING BEDIENEN
Slimme thermostaten hebben in de regel fysieke bedieningsknoppen en een display waarmee je de verwarming bedient. Nuttig voor het geval jouw smartphone even niet voorhanden is. De Nest Learning Thermostat heeft bijvoorbeeld een draairing waarmee gebruikers de temperatuur eenvoudig aanpassen. Daarnaast gebruik je op een smartphone of tablet natuurlijk de app van de fabrikant. Bekende merken als Tado, Netatmo, Honeywell en Google Nest ontwikkelen hiervoor eigen toepassingen voor Android en iOS. Veel producten ondersteunen daarnaast Google Assistent en/of Apple HomeKit. In dat laatste geval kun je de verwarming vanuit de Woning-app op jouw iPhone of iPad bedienen. Een bijkomend voordeel is dat je de verwarming desgewenst met je stem aanstuurt, mits er binnen het thuisnetwerk een slimme speaker of geschikte smart-tv beschikbaar is.
FUNCTIONALITEIT
Fabrikanten voegen allerlei extra snufjes aan hun producten toe om zichzelf van de concurrentie te onderscheiden. Zo ‘zien’ sommige thermostaten zodra er ergens in huis een raam openstaat. Verder hebben bepaalde modellen een geïntegreerde bewegingssensor. Het display springt dan automatisch aan zodra er iemand langsloopt. Sommige producten hebben een nogal uitgebreid scherm. Naast de temperatuur staat bijvoorbeeld ook de tijd en weersverwachting aangegeven. Geavanceerde thermostaten houden zelfs rekening met het voorspelde weer. Gaat bijvoorbeeld over een uurtje de zon schijnen, dan schakelt de verwarming alvast terug.
Deze slimme radiatorknop kan de radiatorkraan op afstand open of dichtdraaien |
ZONEREGELING
Naast een slimme thermostaat heb je wellicht meer accessoires nodig om overal in huis de temperatuur slim te reguleren. Zo fabriceert Tado speciale radiatorknoppen waarmee je de temperatuur van elke kamer afzonderlijk kunt instellen. Draai de radiatorkraan daarmee automatisch open of dicht. Handig, want voor een verlaten zolderverdieping heeft een comfortabele temperatuur natuurlijk minder prioriteit dan in een drukbezette woonkamer. Bespaar op die manier energie. Houd er rekening mee dat Tado-radiatorknoppen niet met alle merken radiatorkranen compatibel zijn. Controleer dus nauwlettend de specificaties.
REVIEWS
Hieronder vind je 3 slimme thermostaten om je gasverbruik te minimaliseren.
Slimme thermostaten |
||