‘Ik heb toch een virusscanner’ of ‘ik ben niet interessant voor hackers’. Dat zijn dingen die je vaak hoort als je het men mensen hebt over cyberveiligheid. Veel mensen weten niet dat iedereen interessant is.

Erik-Jan Roggekamp

Natuurlijk is bij een bedrijf meer te halen maar ook een individu heeft belangrijke gegevens. Met een scan van je paspoort die van je NAS of computer komt, kunnen criminelen namens jou dingen bestellen en niet afrekenen, bijvoorbeeld. Met een antivirusscanner alleen zijn we er niet meer. Ook is het verstandig eens naar je modem te kijken. Wat laat je allemaal binnen. Denk goed na als je poorten van buiten open zet. Maak liever een VPN-verbinding naar huis. Een FRITZ!Box heeft bijvoorbeeld een optie om naar huis een VPN op te zetten. Dan hoef je geen onveilige poorten van buiten open te laten staan. Je voordeur zet je tenslotte ook niet gewoon open.

wifi 2

Tegenwoordig hebben we ook steeds meer apparaten thuis die verbinding willen maken met het internet. Bijvoorbeeld om software-updates te kunnen doen, omdat je dan via een app weet dat je wasmachine klaar is of dat je je thermostaat kunt aan zetten voor je thuiskomt. Allemaal wel handig, maar je haalt er ook meteen een paard van Troje mee binnen. Veel mensen weten niet dat de meeste internetmodems ook een gastennetwerk hebben. Als je al deze apparaten nu eens op dat gastennetwerk zet, en er zou een paard van Troje in zitten, dan kunnen ze nog niet bij jouw NAS of computer komen. Vaak hebben we zoveel op ons lokale netwerk draaien, dat we soms even goed moeten nadenken hoe we dingen veiliger maken. Het is namelijk niet de vraag of we een keer gehackt worden maar wanneer. Als die hacker dan binnen is, wat kan hij allemaal zien. Laten we nu eens zorgen dat ze dan in ieder geval niet bij jouw meest belangrijke computers en documenten komen.