Maak voor een map op de harde schijf met het commando symlink een koppeling van de originele locatie (mapnaam) naar een nieuwe map op een ssd.

Marcel Palmen

ai generated 8341037 1920 2

De (kleine) harde schijf van mijn all-in-one-computer (beeldscherm waar alles ingebouwd zit) staat vol met programma’s (en andere troep). Zelf de schijf vervangen door een grotere is geen eenvoudige optie en laten doen is duur. Zelfs bij een gewone computer waar je wel schijven kunt wisselen, zijn de meeste mensen niet daartoe in staat. Een externe schijf aansluiten, mappen verplaatsen en er een snelkoppeling naartoe maken, werkt in veel gevallen niet omdat programma’s naar een vaste locatie kijken en de snelkoppeling niet als zodanig zien.

Mijn tip: met symlinks gaat dit wel. Het besturingssysteem zorgt ervoor dat een programma geen verschil ziet tussen de locatie waarheen het programma kijkt en de fysieke locatie van de bestanden. Je kunt bijvoorbeeld een externe ssd-schijf via usb op je computer aansluiten, verplaats de map(pen) met veel inhoud naar de ssd (dit kan dus ook met de map Program Files).

Stel met het commando symlink een koppeling in van de originele locatie (mapnaam) naar de nieuwe map op de ssd.

Stel: je verplaatst de map Program files naar usb-drive D: (dus van c:\Program files naar d:\Program files). Start een dosbox (CMD) als administrator, geef in die dosbox het commando

mklink /D “c:\Program files” “d:\Program files”

In je verkenner is nu nog steeds een map c:\program files (met het symbool van een snelkoppeling) zichtbaar. Als je daarop klikt, zie je in de adresbalk c:\Program files, maar in werkelijkheid zit je dan in d:\Program files (je hebt die map op de C-schijf tenslotte verwijderd).

Je ziet dus geen verschil en dat geldt ook voor de installatie bestanden van programma’s.

Als je onzeker bent, kun je het eerst testen met een onbelangrijke map.