LibreOffice bevat een macrotaal, die lijkt op die van Microsoft maar niet compatibel is. Deze macrotaal LibreOffice Basic is te gebruiken in Writer voor documenten en in Calc voor spreadsheets. Er zijn in sommige gevallen wel extra acties nodig om de macros te gebruiken.

John van Mersbergen

01 MenuMacro 2

Evenals Microsoft Office bevat LibreOffice een macrotaal, die lijkt op die van Microsoft maar niet compatibel is. Deze macrotaal, LibreOffice Basic genaamd, is te gebruiken in Writer voor documenten en in Calc voor spreadsheets. Echter, voor een macro kan worden opgenomen, moet de instelling hiervoor worden aangepast. In het menu Extra/Opties staat bij het onderdeel Geavanceerd de optie Het opnemen van macro’s (beperkt) mogelijk maken. Door deze optie aan te vinken, wordt deze mogelijkheid zichtbaar in het menu onder Extra/Macro’s en kan dan gebruikt worden. Het bewerken van de macro’s is mogelijk via het menu Extra/Macro’s/Macro’s beheren/Basic. Meer info over het werken met macro’s in LibreOffice 24.2 is te vinden op:
https://help.libreoffice.org/latest/nl/text/sbasic/shared/main0601.html?DbPAR=BASIC

Naast het opnemen en bewerken van een macro is er nog een punt bij het uitvoeren van een macro dat aandacht verdient. Uit oogpunt van beveiliging is het niet zonder meer mogelijk een macro uit te voeren. Ook hiervoor moet er een instelling aangepast worden. In LibreOffice kan de macro-beveiliging op twee manieren ingesteld worden. De eerste is het verlagen het niveau van de macrobeveiliging. Door dit niveau op Medium of Laag in te stellen, zijn macro’s uitvoerbaar. Bij Medium wordt nog de vraag gesteld of deze macro mag worden uitgevoerd, bij het niveau Laag wordt de macro direct uitgevoerd.

LibOff marcos

De tweede manier is het instellen van een Betrouwbare bron. In het onderste venster van het scherm Macrobeveiliging bij Betrouwbare bronnen kunnen Vertrouwde bestandslocaties toegevoegd worden. In deze bestandslocaties worden de macro’s van LibreOffice bestanden direct uitgevoerd. De instellingen voor de macrobeveiliging zijn te vinden in het menu Extra/Opties/Beveiliging/Macroveiligheid/Macrobeveliging.

De LibreOffice-bestanden  met macro’s zijn uitwisselbaar tussen de verschillende besturingssystemen (Windows, Linux en MacOS). Alleen moet er rekening mee gehouden worden dat de aanduiding van de bestandslocaties niet hetzelfde is. In Windows is dit bijvoorbeeld C:\LibreOffice\Documenten, terwijl dit in Linux /home/user1/documenten is.