Een vloerverwarmingspomp staat normaal gesproken continu aan.
Gerben Gieling
Het exemplaar in ons huis is een 60W-exemplaar en gebruikt dus per jaar 525,6 kWh (ongeveer € 45,-). Het grootste deel van het jaar draait deze pomp echter voor niets, omdat de cv-installatie dan geen warmte levert. Je kunt in de zomer de vloerverwarmingspomp volledig uitschakelen, maar dat is - net als voor die in de verwarmingsketel - slecht voor de pomp. In de cv-ketel zorgt de besturingseenheid er daarom voor dat ook als er lange tijd geen warmtevraag is, de pomp toch af en toe draait om te voorkomen dat hij vast gaat zitten. Voor de vloerverwarmingspomp kun je dit oplossen door hem in de zomer op een tijdschakelaar te zetten. Maar je kunt het ook anders en veel efficiënter oplossen.
Eigenlijk hoeft de vloerverwarmingspomp alleen maar te draaien wanneer de pomp van de cv-ketel draait. In de winter draait hij dan alleen wanneer de cv-installatie warmte levert en in de zomer zorgt de beveiligingsmodule in de regeleenheid van de ketel er dan voor dat ook de vloerverwarmingspomp niet vast gaat zitten.
Hier zie je het eenvoudige blockly-script dat de vloerverwarmingspomp aanstuurt
De vraag is dus nu: hoe registreer ik dat de pomp van de cv-ketel draait en hoe stuur ik deze informatie naar de vloerverwarmingspomp? Voor mij lag het antwoord in mijn kleine Raspberry Pi met daarop de Domoticz-software (www.domoticz.com, maar het ook met andere domotica-programma’s), gecombineerd met twee schakelbare tussenstekkers. Deze zijn ook in staat om het verbruikte vermogen te meten. Eén tussenstekker wordt tussen stopcontact en stekker van de cv-ketel geplaatst. Deze wordt alleen gebruikt om het actuele stroomgebruik te meten, hij staat continu aan. Volg een tijdje het stroomgebruik van de ketel om te bepalen hoeveel stroom deze verbruikt wanneer hij ‘uit’ staat en hoeveel wanneer hij ‘aan’ staat.
De tweede tussenstekker wordt tussen stopcontact en de stekker van de vloerverwarmingspomp geplaatst. Indien het domotica-programma in de eerste tussenstekker een stroomgebruik detecteert dat aangeeft dat er warmte wordt geleverd (de pomp draait), stuurt het een commando naar de tweede tussenstekker om die te activeren. De vloerverwarmingspomp gaat nu draaien. Daalt het doorgevoerde vermogen in tussenstekker 1 weer onder de bepaalde grenswaarde, dan wordt tussenstekker 2 weer uitgeschakeld.
Wanneer nu in de zomermaanden het beveiligingsprogramma van de cv-ketel de pomp aanzet, detecteert tussenstekker 1 een stroomgebruik boven de ingestelde grenswaarde en zal dan ook de vloerverwarmingspomp aanzetten. Met andere woorden: het beveiligingsprogramma voor de cv-pomp beveiligt nu ook de vloerverwarmingspomp tegen te lang stilstaan. En het resultaat: de vloerverwarmingspomp gebruikt nu nog slechts 100 kWh per jaar, een enorme besparing.