Ik heb deze tip geschreven vanuit een nare ervaring met een HP Elitebook 8460P en omdat men vaak bij problemen met Windows 10 het advies krijgt om de nieuwste BIOS te flashen.
Rolf Rosier
Mijn laptop was oorspronkelijk uitgerust met Windows 7 en heb ik later geüpdatet naar Windows 10. Omdat Windows 10 toch wel wat kritisch is, wilde ik een BIOS-update uitvoeren. Ik vond deze op de site van HP onder sp85528.exe. Nadat ik de update had uitgevoerd en het programma wilde herstarten, kwam ik in de problemen: zwart scherm, knipperende Caps Lock en Num Lock in een frequentie van 2 x 2 kort met een kleine pauze ertussen. Geen piepjes, maar je hoort de laptop na een paar keer wat geluid maken alsof de dvd-speler een beetje beweegt, hij start op zonder beeld en de fan begint snel te draaien. Verder gebeurt er niets.
De laptop wil alleen maar uit wanneer ik de accu verwijder en de adapter loshaal, de aan-uitknop werkt niet. Steek ik de stekker in de laptop, dan gaat hij direct aan. Ik heb alle toetscombinaties geprobeerd, Windows-toets + B of + V of alle vier de pijltoetsjes, geen van alle werkt. Geprobeerd om een usb BIOS-stick te maken op een andere Windows 10-computer, maar toen ik daarna koos voor usb, gebeurde er niets meer.
Uiteindelijk heb ik gebeld met HP en de helpdesk kwam met het oordeel dat de BIOS dermate corrupt is, dat deze niet meer te redden is. Windows 10 werkt met UEFI en omdat ik met een op EFI gebaseerde BIOS-update heb geflasht, is het misgegaan. Ik zou een andere 8460P-laptop met Windows 7 moeten vinden en hopen dat als dat systeem opstart in mijn laptop, de BIOS zichzelf herstelt op basis van wat er op de EFI-partitie staat. Aangezien de meeste HP-laptops uiteraard op Windows 10 draaien, is dat niet te doen. Een andere optie zou zijn om de juiste BIOS op een lege harddrive te zetten waarop ik een EFI-partitie zet en dan de HD in de defecte laptop te zetten en weer opnieuw op te starten.
Ik zie bij How-to’s wel BIOS-updaters die die mogelijkheid bieden (op de eigen HD, usb of een externe schijf), maar die zit niet in de sp85528.exe. En ik snap ook niet waarom dit BIOS-programma geen werkende usb-stick maakt in Windows 10 (beveiliging?). Dus hierbij mijn lezerstip: doe géén BIOS-update op een van origine Windows 7 HP-laptop wanneer die is geüpdatet naar Windows 10. Het kan natuurlijk zijn dat dit complete onzin is en men zich er zo vanaf maakt. Ik heb bij de helpdesk gemeld dat het vreemd is dat de BIOS-updater zelf geen waarschuwing geeft dat via Windows 10 updaten voor problemen zorgt. Dit is ook de eerste keer dat zoiets is misgelopen in de vele pc’s en laptops die in de afgelopen jaren bij mij voorbijgekomen zijn.