Het is mogelijk om pictogrammen op het bureaublad een persoonlijk tintje te geven.
Henny Nekkers
Een telkens terugkerend onderwerp in diverse rubrieken in PC-Active (ook in 327 weer een vraag) is back-up. Dat leek mij een goed moment om eens te beschrijven hoe ik dat doe. Vroeger gebruikte ik daar Cobian Backup voor, maar toen na een update de incremental-backup niet meer werkte, ben ik op zoek gegaan naar een ander back-up-programma. Nadat ik diverse programma’s had uitgeprobeerd, koos ik voor Personal Backup (https://personal-backup.rathlev-home.de/index-e.html), omdat ik daar alles kan instellen zoals ik wil.
Zo zijn er heel uitgebreide mogelijkheden om je back-up te finetunen, je kunt een back-up met FTPS uploaden naar een server in de cloud, en je kunt de back-up automatisch laten starten bij het afmelden, net voor de computer afgesloten wordt.
Ik gebruik het om één keer per week mijn verschillende partities te back-uppen naar mijn NAS. Wekelijks maak ik ook een back-up van mijn belangrijkste gegevens, documenten en e-mail, in een met een wachtwoord beveiligd zip-bestand. Dat wordt via ftps geüpload naar een server in de cloud, in mijn geval bij MiHos.net. Dat kan bijvoorbeeld ook naar Strato.nl als je wat extra’s uitgeeft voor ftps-ondersteuning.
Ik heb het als volgt ingesteld: de eerste week maak ik een volledige back-up en de drie weken daarna maak ik telkens een differental-back-up (alle wijzigingen na de volledige back-up). De vierde week wordt er weer een volledige back-up gemaakt en daarna weer 3 differentals. Alle back-ups worden in 8 aparte mappen opgeslagen op de serverruimte die ik heb. Op deze manier kan ik dus met back-ups 8 weken terug.
Natuurlijk is het wel zaak af en toe te testen of het terugzetten van een back-up nog steeds goed werkt. De ruimte op de server loopt echter op deze manier wel vol, maar ook daar heeft Personal Backup een oplossing voor. Maandelijks laat ik alle back-ups opruimen die ouder zijn dan 10 weken. De genoemde schema’s gebruik ik in Personal Backup sinds 2016 naar volle tevredenheid.
Ik heb dus een back-up van al mijn bestanden op een NAS, een back-up van de belangrijkste zaken op een externe server. Als extra maak ik daarnaast op gezette tijden ook nog een back-up van alles op een portable harddisk die ik buiten de deur bewaar. Dit doe ik met een batch.cmd waarin ik robocopy.exe (zit standaard in Windows) gebruik met een aantal parameters.
Voor uitleg van de parameters verwijs ik naar https://ss64.com/nt/robocopy.html
Voor mij was dit een mooie gelegenheid om te documenteren hoe en wat ik back-up, want documenteren is belangrijk en moet! Ook voor jezelf. Tips, opmerkingen, aanvullingen zijn welkom.