De afgelopen tijd is de energiemarkt op hol en daarmee kijken velen kritisch naar hun energieverbruik.

Albert Bergers 

Sommigen kijken echter minder kritisch naar de leverancier en zijn prijs. Alhoewel: een veelgebruikte strategie is te kijken naar het goedkoopste contract, maar of dat de juiste is?

Ik heb me de afgelopen twee dagen op mijn eigen energiecontract geworpen met de vraag hoe de leverancier nu aan die factuurbedragen komt. Dat leidde tot een Excel-bestand waarin ik overigens wel tot het uiterste ben gegaan.

Conclusies:

(1) het is zeker handig om te weten wat er allemaal wordt opgenomen in de energieprijs die jij betaalt en zelf na te gaan of dat spoort met de totaalprijs die de leverancier je voorhoudt

(2) Het is ook heel raadzaam om de vinger aan de pols te houden bij de maandelijkse factuuroverzichten van de leverancier en jouw feitelijk verbruik en de juiste kosten.

(3) Geloof een leverancier niet op zijn blauwe ogen te geloven als hij een ‘gemiddelde’ totaalprijs voor elektra en gas geeft (in mijn geval betaal ik hierdoor na 8 maanden bijna 400 euro teveel!). De totaalprijs blijkt niet de juiste gemiddelde prijs, maar een veilige (lees hogere) prijs dan de werkelijke gemiddelde prijs.

(4) Niet maandelijks salderen in dit overzicht legt ook pijnlijk bloot wat je onterecht betaalt.

Excel bestand 2

Om de ‘bewijslast’ ook zichtbaar te maken, heb ik dus een Excel-bestand gemaakt. Deze vind je op pcactive.nl hier.
In het eerste tabblad Toelichting lees je onder andere dat de sheet is beveiligd en alleen de witte cellen kunnen worden gevuld met data. De sheet is verder gemaakt voor een contractduur van een jaar met een vast contract en de startdatum kan zelf worden gekozen