WhatsApp verlaagt de minimumleeftijd van Europese gebruikers van zestien naar dertien jaar, terwijl ze in 2018 de minimumleeftijd hadden verhoogd van dertien naar zestien jaar.
Megan van der Wagt
Regelmatig komt Whatsapp met nieuwe updates en functies en dan alleen op het gebied van gebruikersgemak, maar zeker ook op het gebied van privacy. Zo kondigde WhatsApp onlangs aan dat het werkte aan een functie die voorkomt dat mensen schermafbeeldingen van je profielfoto kunnen maken. Nu heeft Whatsapp via dit blogbericht aangekondigd dat de minimumleeftijd voor de app in Nederland en Europa 13 jaar is geworden. De reden hiervoor is dat hiermee er weer een consistente minimumleeftijd voor WhatsApp wereldwijd is. Nieuwe gebruikers moeten bevestigen of ze dertien jaar of ouder zijn. WhatsApp checkt overigens niet of gebruikers ook echt dertien zijn, maar gaan er van uit dat gebruikers geen valse gegevens invoeren, aangezien dit tegen hun regels in gaat.
Zorgen over (te) lage leeftijd
Volgens de Amerikaanse nieuwsorganisatie CNN hebben verschillende Europese kinderrechtenorganisaties zich uitgesproken tegen deze leeftijdsverlaging. Het verlagen van de minimumleeftijd zou ervoor kunnen zorgen dat kinderen via de app gepest kunnen worden of dat kinderen blootgesteld worden aan ongepaste inhoud.
Een woordvoerder van WhatsApp verklaart dat alle gebruikers, inclusief kinderen, steeds de optie hebben om controle uit te oefenen over hun gesprekken: “WhatsApp-gebruikers kunnen de deelname aan groepsgesprekken weigeren, nummers blokkeren en accounts rapporteren.”
Verhoging leeftijd
In 2018 verhoogde WhatsApp voor de EU de leeftijdseisen juist naar zestien jaar. Dit deden ze vanwege de nieuwe Europese AVG-privacyregels. Daardoor mochten kinderen jonger dan zestien jaar niet langer zelfstandig toestemming geven als apps privacygevoelige gegevens, zoals telefoonnummers, willen opslaan.